ERDOGAN PRELOMIO: Odlučio da li će biti sastanka sa Asadom

Đorđe Grmuša 21. 09. 2024. u 13:39

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je spreman da se sastane sa sirijskim kolegom Bašarom Asadom i da čeka odgovor sirijske strane.

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Darko Bandic/SANA via AP

- Već smo izrazili želju da se sastanemo sa Bašarom Asadom kako bismo normalizovali odnose između Turske i Sirije. Čekamo odgovor od sirijske strane. Spremni smo za to. Verujem da će od tog sastanka početi nova faza u odnosima zemalja -  rekao je Erdogan na pres-konferenciji uoči odlaska u SAD na zasedanje Generalne skupštine UN.

Turski predsednik je istakao da je došlo vreme da se stavi tačka na napetu situaciju u Siriji.

- Vidimo da sirijsko rukovodstvo već neko vreme ne ulazi u konfrontaciju sa opozicijom, što pokazuje da su preduzeti koraci u cilju održivog mira -  pojasnio je Erdogan.

U poslednje vreme su se pojavljivale informacije o mogućem susretu Erdogana i Asada. Neki mediji pišu da bi sastanak mogao da bude održan u Moskvi. Početkom avgusta zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Mihail Bogdanov je rekao da je ruska strana spremna da bude domaćin sastanka.

Asad je 15. jula rekao da je spreman za sastanak sa turskim kolegom, ukoliko to ispunjava sirijske nacionalne interese.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov konstatovao je da je Rusija, kao i druge zemlje, zainteresovana za poboljšanje odnosa Turske i Sirije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU - Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više