NOVE ŠOKANTNE TVRDNJE NAUČNIKA: Podmornica "Titan" se pokvarila nekoliko dana pre fatalnog zarona - "Bilo je neugodno i neprijatno"

Novosti online 20. 09. 2024. u 15:28

BIVŠI naučni rukovodilac "OušnGejta", izjavio je da se podmornica Titan, na putu do olupine Titanika, pokvarila samo nekoliko dana pre prošlogodišnjeg fatalnog ronjenja kada je poginulo petoro ljudi.

Foto: Profimedia

Stiven Ros, pomorski naučnik i član posade Dive 87 na Titanovoj četvrtoj misiji 2023. godine, svedočio je na saslušanju o tragičnoj nesreći. On je rekao komisiji američke obalske straže koja istražuje tragediju da je problem platforme u junu 2023. doveo do toga da su se putnici "prevrtali", ali da tada niko nije povređen.

Naučnik je napomenuo putnicima da postoji problem sa ventilom promenljivog balastnog rezervoara i pošto je trebalo dosta vremena da se kvar platforme popravi, ronjenje je prekinuto i vratili su se na površinu da poprave problem.

- Bilo je neugodno i neprijatno, i bilo je potrebno dosta vremena da se problem reši - rekao je naučni rukovodilac, dodajući da nije znao da li je posada izvršila inspekciju trupa nakon ronjenja.

Foto: ACTION AVIATION VIA AP / TANJUG/AP

Šest dana kasnije, podmornica Titan, u vlasništvu kompanije za podvodni turizam, "OušnGejt Ekspedišn", implodirala je na putu ka mestu olupine Titanika u severnom Atlantskom okeanu, piše Skaj Njuz.

Još je naglasio je da zna da podmornica Titan nije bila inspektovana od strane američke obalske straže u 2021, 2022. ili 2023. godini.

Takođe je pomenuo dva incidenta tokom ronilačke ekspedicije ka Titaniku 2022. godine, uključujući glasan prasak koji su čuli dok su izranjali.

- O tom prasku smo razgovarali sa posadom, stručnjacima misije i naučnicima. Teorija je bila da je verovatno došlo do pomeranja pritisne komore u njenom metalnom ležištu, i da je, kada se vratila na mesto, mogla napraviti taj glasan zvuk - pojasnio je.

Pre Titanove četvrte misije za ekspediciju na Titanik 2023. godine, Ros je rekao da mu je rečeno da se podmornica "zakačila za prepreku" i pretpostavljalo se da je uzrok bio napušteni ribarski pribor, "ali da to nije bilo zaključno", i nije mu bilo rečeno da li je došlo do oštećenja zbog prepreke, piše Si-En-En.

Kobni jun 2023. godine

Podmornica Titan je izgubila kontakt sa matičnim brodom tokom ronjenja do Titanika 18. juna 2023. Kada nije uspela da izroni, usledila je međunarodna spasilačka misija u udaljenim vodama, nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Njufaundlenda u Kanadi.

Na kraju su vlasti zaključile da je plovilo pretrpelo iznenadni unutrašnji kolaps uzrokovan ogromnim pritiskom. Ostaci podmornice pronađeni su na dnu mora, nekoliko stotina metara od Titanika, a vlasti su pronašle "pretpostavlja se ljudske ostatke" za koje se veruje da pripadaju žrtvama.

FOTO: Tanjug/AP

Putnici su koji su izgubili život na Titanu su bili Stoktor Raš (61), šef "Oušngejta", kompanije koja je organizovala zaranjanje, britanski istraživač Hamiš Harding (58), Šahzada Davud (48) i njegov sin Suleman (19), kao i francuski ronilac Pol-Anri Nargole (77).

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više