ČEŠKA I JUŽNA KOREJA POTPISALE SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI NUKLEARNE ENERGIJE: Potpisano je još 13 memoranduma o razumevanju

Tanjug

20. 09. 2024. u 14:36

ČEŠKI i južnokorejski zvaničnici danas su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti nuklearne energije, a potpisivanju su prisustvovali češki premijer Petr Fijala i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel.

Foto Shutterstock

Memorandum je potpisan tokom posete lidera kompanijama za nuklearnu energiju u Plzenu, industrijskom gradu koji se nalazi oko 90 kilometara zapadno od Praga, prenosi Jonhap.

- Nove nuklearne reaktore će zajedno graditi Južna Koreja i Češka. Južnokorejska vlada će u potpunosti podržati vernu primenu sporazuma o nuklearnoj energiji - rekao je Jun.

Tokom ceremonije, potpisano je još 13 memoranduma o razumevanju, koji pokrivaju saradnju u celom ciklusu nuklearne energije, uključujući izgradnju, rad, održavanje, upravljanje nuklearnim gorivom i odlaganje otpada.

Češke kompanije potpisale su ugovore za isporuku turbina nuklearnih reaktora i lopatica turbina za korejsku firmu.

Dogovori će biti potvrđeni ako se u martu sledeće godine potpiše konačan ugovor.

Jun je istakao dobre rezultate Južne Koreje u izgradnji nuklearnih reaktora "na vreme, u skladu sa budžetom", na osnovu stručnosti te zemlje u izgradnji i radu nuklearnih elektrana više od pet decenija.

On je takođe izrazio nadu za dalji napredak bilateralne saradnje i ekonomskih veza između Seula i Praga.

- Ovaj nuklearni sporazum će podići bilateralne odnose na sveobuhvatniju saradnju orijentisanu ka budućnosti - rekao je Jun.

Ovaj sporazum, čija je vrednost procenjena na 17,3 milijarde dolara, označiće drugi izvoz Južne Koreje vezan za nuklearne projekte, nakon programa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2009.

BONUS VIDEO:
ZOO-VRT U HONGKONGU PROSLAVIO ROĐENjE PANDE: Pogledajte mladunče sa njihovom majkom Jing Jing

Pogledajte više