"APSURDNA IDEJA POLJSKE O REVIZIJI STATUSA KRIMA" Kremlj: Ruska teritorija ne može biti predmet bilo kakve rasprave

Novosti online 20. 09. 2024. u 14:15

PREDLOG poljskog Ministarstva spoljnih poslova da se Krim preda pod mandat UN radi održavanja drugog referenduma o statusu regiona za 20 godina je apsurdan, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto Tanjug

- Mislimo da je ovo prilično apsurdna postavka pitanja. Ruska teritorija i ruski regioni ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave ili predavanja bilo kome - istakao je Peskov.

Ranije je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski predložio da se Krim preda pod mandat UN radi održavanja referenduma o njegovom statusu za 20 godina. Prema njegovim rečima, Krim je simbolički važan za Rusiju i strateški važan za Ukrajinu, pa zemlje neće moći da postignu dogovor bez demilitarizacije poluostrva.

Krim i grad Sevastopolj vratili su se u sastav Rusije u martu 2014. godine, ne prihvatajući državni prevrat u Ukrajini koji se dogodio mesec dana ranije. Na referendumu, na kojem je učestvovalo više od 80 odsto birača sa pravom glasa, za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,7 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto Sevastopolja. Uprkos ubedljivim rezultatima, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više