MOSKVA PODRŽALA SRBIJU Zaharova: Rusija se zalaže za inicijativu predsednika Vučića vezanu za KiM

Đorđe Grmuša 20. 09. 2024. u 12:05

INICIJATIVA predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje situacije oko KiM jedini je mogući korak Beograda i Moskva ga podržava, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

- Inicijativa predsednika Vučića sugeriše da je to jedini mogući korak koji Beograd sada vidi. U potpunosti podržavamo postavljene zahteve, pozdravljamo nameru da se ponovo podnese zahtev za povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo u punom skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Prema njenim rečima, Brisel i Vašington ne mogu da deluju kao „pošteni posrednici“ u kontekstu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

- S obzirom na to da SAD nisu sposobne da igraju ulogu poštenog posrednika, osiguravaju ispunjavanje glavnih sporazuma iz Brisela, one, isto kao što su stvarale tu kvazizajednicu, tako joj i popuštaju, ne ostavljajući šanse za pravedan ishod situacije. Sve je to na štetu miru i stabilnosti - istakla je Zaharova.

- Takozvano Kosovo, ili kako ga već tamo zovu Republika Kosovo, ili kako god, i sva ta kvazinezavisnost je zamisao Zapada i rezultat varvarskog cepanja Srbije nakon podjednako varvarske agresije NATO-a 1999. godine. Narednih 25 godina sponzori takozvanog kosovskog projekta radili su na legalizaciji otimanja te iskonsko srpske teritorije od države Srbije. Šta se sada dešava? U ovoj fazi, nakon dolaska na vlast Kurtija u Prištini, taj proces je kulminirao. Albanizacija je dobila preteće razmere. Srbe isteruju sa teritorije pokrajine, težeći da izbrišu tragove njihovog vekovnog istorijskog nasleđa. O korupciji i zločinima na teritoriji KiM neću ni da govorim, jer kako da ih ne bude?! Samo kada postoji država, institucije mogu njome da upravljaju, uspostavljaju red i zakon. Ali ovo je kvazidržava, na prevaru su je formirali, pa tako danas na prevaru i postoji - objasnila je Zaharova.

Ona je podsetila da su svojevremeno nade polagane u Evropsku uniju.

- Koliko je svega toga obećala Srbima, ali pregovaračka platforma koju su formirali je potpuno diskreditovana i pretvorena u govornicu za drske ispade kosovskih Albanaca i beskonačno ponižavanje Srba od strane EU i zapadnjaka. Ono što je u početku predstavljano kao stvaranje uslova za konstruktivan dijalog, postalo je cinično iživljavanje nad Srbima. Briselski zvaničnici, iza kojih kao i uvek stoje Amerikanci, doveli su rešavanje kosovskog pitanja u ćorsokak. Godinama su štitili te svoje bandite u Prištini, izmišljali alternative međunarodnom pravu, smišljali kako da zaobiđu rezoluciju SB UN 1244, pokušavali da reše kosovski problem isključivo na račun Srba koji su toliko stradali zbog njih, zapadnjaka i situacije u celini. Prema tome, Kurtiju je dat potpuni kart blanš za čišćenje nealbanskog severnog dela pokrajine, zatvaranje administrativnih, komunalnih, komercijalnih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom - podsetila je diplomata.

Ona je zaključila da samo uspostavljanje statusa kvo, vraćanje suštini Briselskih sporazuma može dati osnova za dalji plodotvoran dijalog.

- Treba da budu ukinute nezakonite jednostrane odluke Kurtija, između ostalog i o zatvaranju srpskih administracija, banaka, poštanskih ekspozitura, zameni Srba Albancima u organima lokalne samouprave, zabrani korišćenja dinara i mnoge druge koje je spominjao predsednik Srbije. Ključni preduslov za normalizaciju je da kosovski Albanci ispune obaveze u skladu sa dokumentima koja su potpisali, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu - poručila je Zaharova.

Vlada Srbije je ranije odobrila paket ekonomskih i pravnih mera za zaštitu srpskog stanovništva i njegovih prava na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će uputiti pisma o teškoj situaciji na KiM liderima EU, kao i SAD, Kine, Rusije i drugih zemalja – stalnih članica Saveta bezbednosti UN i održaće sastanke sa 60 svetskih lidera o ovom pitanju.

(Sputnjik)

Pogledajte više