LIBANSKI LEKARI RADILI 24 ČASA KAKO BI POMOGLI TEŠKO POVREĐENIM PACIJENTIMA: "Morate da se ogradite. Manje-više, vi ste robot"

Tanjug

20. 09. 2024. u 00:47

NAJVEĆI broj povređenih u eksplozijama komunikacionih uređaja u utorak i sredu u Libanu zadobio je teške povrede očiju i ruku, tvrde libanski lekari, koji su se gotovo 24 časa bez prekida trudili da pomognu ranjenicima.

Foto: Tanjug/AP

Libanski hirurg Elijas Džaradeh je opisao kako ga je velika količina teških rana od dvodnevnih napada eksplodirajućim uređajima primorala da se ponaša "robotski", kako bi mogao da nastavi da radi.

On je rekao da je lečio žene i decu, ali da su većina ranjenika bili mladići, od kojih je veliki broj izgubio vid na oba oka. '

- Morate da se ogradite. Manje-više, vi ste robot. Morate ovako da se ponašate, ali iznutra ste duboko povređeni. Vi vidite povređenu naciju - rekao je Džaradeh.

- Hirurzi poput Džaradeha su radili skoro 24 sata neprekidno na ranjenicima, od kojih su mnogi izgubili vid ili mogućnost da koriste ruke - rekao je ministar zdravlja Firas Abijad za Bi-Bi-Si.

Očni lekar Elijas Varak rekao je da je za jednu noć hirurški odstranio veći broj oštećenih očiju nego ikada pre u svojoj karijeri.

- Bilo je veoma teško. Većina pacijenata su bili mladići u dvadesetim godinama i u nekim slučajevima sam morao da izvadim oba oka. U celom životu nisam video scene slične onima koje sam video juče - naveo je lekar.

Ministar zdravlja Firas Abijad je istakao da su u pitanju povrede koje će u potpunosti izmeniti život ranjenim ljudima, kojima će biti neophodno dosta rehabilitacije.

- To nisu bili ljudi koji su se borili na bojnom polju. Bili su u civilnim područjima sa svojim porodicama - rekao je on, istakavši da su ovi napadi, za koje krivi Izrael, ratni zločin.

Džaradeh i Abijad su pesimistični u pogledu šansi za mir u skorije vreme, a ministar je rekao da smatra da Liban treba da se pripremi za rat, piše Bi-Bi-Si.

- Dva napada u poslednjem danu pokazuju da njihova namera (Izrael) nije diplomatsko rešenje. Ono što znam je da je stav moje vlade jasan. Od prvog dana verujemo da Liban ne želi rat - istakao je ministar Abijad.

U seriji eksplozija komunikacijskih uređaja u utorak i sredu je u Libanu ubijeno najmanje 37 osoba, od toga dvoje dece, a ranjeno oko 3.200.

Libanska vlada i militantna grupa Hezbolah su okrivili Izrael za napad.

Tel Aviv nije komentarisao te navode, ali je ministar odbrane Joav Galant u četvrtak najavio da Izrael ulazi u ''novu fazu'' rata.

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pogledajte više