NOVI DETALJI O NESREĆI PODMORNICE TITAN: Ovako su izgledali poslednji trenuci posade

Novosti online 20. 09. 2024. u 00:40

U ČETVRTAK, bivši direktor dr Stiven Ros svedočio je pred panelom američke obalske straže, tvrdeći da je podmornica kompanije "Oušngejt" doživela "problem sa platformom" nekoliko dana pre nesreće u junu 2023. godine.

Foto: Profimedia

Naučnici koji istražuju nesreću podmornice "Titan" otkrili su nove i šokantne detalje koji bi mogli da bace svetlo na uzrok njene katastrofalne implozije. 

Doktor Ros je obelodanio da je kvar doveo do toga da su se putnici na brodu "prevrtali", a jedan član posade čak udario u pregradu, čime je najverovatnije izazvano prodiranje vode u Titan.

Prema nezvaničnoj tvrdnji fizičara, problem je mogao biti u vezi između karbonskih vlakana trupa i titanijumskog prstena, gde je pregrada potencijalno izazvala eksploziju.

Podmornica Titan nestala je 18. juna 2023. godine, a svih pet članova posade je stradalo. Američka obalska straža je početkom ove nedelje objavila jezive snimke olupine podmornice koja leži na morskom dnu.

Bivši naučni direktor takođe je naveo da je nejasno da li je obavljena zvanična procena Titanovog trupa pre nego što je zaronio u Atlantik.

Fizičar Skot Menli, koji nije uključen u saslušanje, izvršio je dodatne analize olupine i izneo hipotezu o uzrocima nesreće. Prema njegovoj teoriji, pritisak u dubini Atlantskog okeana izazvao je otkazivanje spoja lepka između ugljeničnih vlakana i titanijumskog prstena na prednjoj strani podmornice. Menli je objavio da je ovaj kvar verovatno iznenada pustio vodu unutar kabine.

- Snimci olupine pokazuju ostatke ugljenika u centru trupa, sa nosnim konusom pronađenim bez okolnih ostataka, dok je rep bio odletao u stranu - rekao je Menli na društvenoj mreži Iks.

Menli je dodatno elaborirao svoju teoriju u video-snimku, sugerišući da je kvar počeo u prednjoj pregradi, koja je delila unutrašnjost podmornice na vodonepropusne odeljke. Na snimcima olupine vidljivi su titanijumski prstenovi pričvršćeni lepkom koji deluje kao epoksidni lepak, isti metod koji koristi američka mornarica za svoje podmornice.

Menli je zaključio da je možda došlo do transfera pritiska između titanijumskog i ugljeničnog dela trupa, koji nisu bili potpuno kompatibilni u reakciji na pritisak.

(Blic)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pogledajte više