MAĐARSKA NA UDARU VODE: Orbanov ukaz o zaštiti uoči najteže faze u narednih nedelju dana

I. Stanojević 19. 09. 2024. u 07:00

MAĐARSKA se sada našla u epicentru vodenog vrtloga, a snažne oluje prete Italiji, dok broj žrtava poplava širom Evrope nastavlja da raste. Padavine bez presedana u protekle dve decenije u centralnoj Evropi, pogodile su i delove Poljske, Češke Republike, Rumunije i Austrije. Najmanje 21 osoba izgubila je život, među njima i još jedan vatrogasac koji je stradao na dužnosti u južnoj italijanskoj provinciji Fođija. On je bio član tima koji je na autoputu između San Severa i Tore Mađorea pomagao motorciklistima zaglavljenim u nevremenu.

Foto: Printskrin

Vlasti u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj upozoravaju na poplave narednih dana. Vrhunac vodenoga talasa očekuje se u mađarskom gradu Đeru večeras, zatim u petak, u Vacu, a u subotu popodne u Budimpešti. U gradovima na Dunavu, Baji i Mohaču, sprovode se vanredne mere zaštite prvog i drugog stepena.

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, koji nalaže koordinisane mere zaštite za celu teritoriju zemlje, zahvaćenu vrhom poplavnog talasa, stupio je na snagu. Orban je izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

- Ovo je najteži period. Trajaće oko nedelju dana ili osam dana počev od danas - rekao je on. Evakuisano je 4.392 ljudi, a najugroženije oblasti trenutno su Pilišmarot, neki delovi autoputa 11 na severozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro-stanica Baćanji skver u Budimpešti, gde stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode. Nadam se da ta stanica metroa neće morati da bude zatvorena. Vojska, MUP i volonteri rade na zaštiti ugroženih oblasti u zapadnim delovima zemlje.

Orbanom ukaz propisuje da aktivnosti u oblasti odbrane koordiniše ministar nadležan za odbranu od katastrofa, odnosno unutrašnjih poslova, Šandor Pinter, prenosi mađarski portal Indeks.

Za veći deo Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vetrove i poplave, prenosi "Bi-Bi-Si". Izveštaji govore o poplavama u Peskari u centralnoj Italiji, dok savezna Meteorološka služba upozorava da će nevreme pogoditi severnu obalu regije Emilija-Romanja.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na sastanku Kriznog štaba u Vroclavu da je sa mesta do kojih bude stigao poplavni talas važno što pre poslati informaciju nadležnim službama. On je naveo da su gradovi južno od Vroclava već poplavljeni.

Više od 5.000 vojnika raspoređeno je radi pružanja pomoći ljudima u južnoj Poljskoj, uključujući 40.000 stanovnika evakuisanih iz grada Nise. Na području od Rumunije do Poljske poplave su u gradovima nanele mulj i krhotine, rušeći mostove, potapajući automobile i pričinjavajući veliku materijalnu štetu domaćinstvima, koja se procenjuje na više milijardi dolara.

U Češkoj Republici nivoi vode uglavno opadaju, ali reke i dalje beleže visok vodostaj u nekim delovima. U najpogođenijim oblastima lokalni stanovnici i službe za vanredne situacije raščišćavaju deo železničke pruge od Praga do Ostrave, koja je deo rute Beč-Varšava, a još je van funkcije.

Mađarska se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope.

Bukti širom Portugalije

VLADA Portugalije, proglasila je vanrednu situaciju u oblastima najteže pogođenim požarima, uključujući Aveiro, južno od Porta. Trenutno bukti više od stotinu požara, a poginulo je najmanje sedamoro u Aveiru i Viseu, među kojima su vatrogasci i civili. Portugalski premijer Luis Montenegro pozvao je policijske istražitelje da udvostruče napore i pronađu odgovorne za podmetanje požara. Nacionalna garda, uhapsila je sedmoro osumnjičenih za podmetanje požara u okruzima Leirija, Kastelo Branko, Porto i Braga.

Bečki presedan

NA maloj reci Vinflus, koja teče kroz Beč, dogodile su se hiljadugodošnje poplave, a veće štete u gradskom području su sprečene zahvaljujući ogromnim retenzionim bazenima, navodi se u saopštenju Kancelarije grada Beča u Beogradu.U normalnim uslovima reka ima protok od oko 200-500 litara vode u sekundi, a tokom poplava, ova količina može porasti na preko 440.000 litara vode u sekundi. Poslednji put je nivo rečice bio na nivou od prošle nedelje 1951. godine. Kroz Beč teče oko 2.000 kubnih metara vode u sekundi pri srednjem vodostaju, a trenutna poplava Dunava odgovara onoj koja se dešava jednom u 50 do 70 godina, sa protokom od oko 10.000 kubnih metara vode u sekundi.

Pogledajte više