MERC IZLAZI NA MEGDAN ŠOLCU: Nemački demohrišćani imaju kandidata za kancelara

I. Stanojević 19. 09. 2024. u 07:00

LIDER Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc biće kandidat demohrišćanskog bloka (CDU/CSU) za kancelara Nemačke na parlamentarnim izborima 2025. godine. Merc bi mogao da ukrsti koplja sa aktuelnim kancelarom Olafom Šolcom, koji je saopštio da će se kandidovati za novi mandat ispred Socijaldemokratske stranke (SPD). Ako zasedne na kormilo države, ovaj demohrišćanin verovatno bi zauzeo tvrđi kurs pre svega u pitanjima migracije, komentarišu nemački mediji.

Merc i Šolc u nemačkom Bundestagu, Foto AP

Socijaldemokrate zadovoljno trljaju ruke, piše "Tagesšau". U kući političke legende Vilija Branta, gde se nalazi sedište SPD, iz sve snage navijaju za Merca, kog su, komentariše ovaj medij, i želeli kao Šolcovog izazivača. U redovima SPD on, naime, važi za čoveka prošlosti. Impulsivni, i pomalo bahati, Merc ne drži sam sebe pod kontrolom, već vređa i napada. Već mesecima vežba da bude kancelar, dok Šolc, kako to formulišu tamošnji mediji, hvata zalet za sustizanje.

"Pitanje kancelara je rešeno, to će biti Merc", naglasio je Markus Zeder, lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Potvrđujući da "Merc ima njegovu stopostotnu podršku" Zeder je poručio da se neće ponoviti 2021. godina kad je bilo sporenja između sestrinskih partija CDU i CSU, što je naškodilo tadašnjem kandidatu Unije za kancelara Arminu Lašetu.

Bavarski premijer ističe da je glavni cilj kampanje Unije da se okonča mandat aktuelne "Semafor koalicije". "Sada je najvažniji zadatak smeniti katastrofalnu politiku vlade Olafa Šolca... Mi građanima želimo da ulijemo nadu da Nemačka može bolje", poručio je Zeder.

Ponovo je čelnik najbogatije savezne pokrajine svesno skrenuo sa staze koja vodi u sedište berlinske vlade. I opet, kako komentarišu analitičari, "ostaje kralj Bavarske".

Merc se zahvalio na podršci i istakao da "je Unija poslednja narodna stranka na demokratskom centru, te da ima veliku odgovornost".

Konzervativna Unija se u anketama već duže drži na 32-34 odsto biračkog tela, što je gotovo dvostruko više od drugoplasirane desničarske Alternative za Nemačku (AfD), dok Šolcove socijaldemokrate imaju jedva 15 odsto podrške.Aktuelna vlada u Berlinu, u kojoj su, osim socijaldemokrata, zeleni i liberali, na spisku je najmanje popularnih u posleratnoj istoriji Nemačke.

Merc, kog je, svojevremeno, Angela Merkel potisnula iz vrha stranke, pa se jedno vreme nije ni bavio politikom, moraće pre svih ambicija koje ga guraju ka kancleramtu najpre zvanično, krajem septembra, da proslavi 70. rođendan bivše kancelarke i svoje velike rivalke. Nema sumnje da će za nju naći reči hvale, iako stalno govori da je potpuno promenio njenu politiku.

Biznismen i multimilioner

NAJŠIROJ javnosti je manje poznato da je Merc, pošto je privremeno napustio političke vode, radio kao korporativni advokat. Njegov rad u svojstvu advokata i člana brojnih odbora nemačkih i internacionalnih kompanija, učinio ga je multimilionerom.

Pogledajte više