''ISTORIJSKI TRENUTAK'': Mornarica SAD pustila u rad prvu podmornicu u čijoj posadi su i žene

Novosti online 16. 09. 2024. u 18:36

MORNARICA SAD je pustila u rad prvu podmornicu u kojoj posadu sačinjavaju i žene i muškarci, na svečanom događaju koji je komandant broda nazvao "istorijskim trenutkom".

Foto: Profimedia/Ilustracija


- Naš vrhunski profesionalizam je poboljšan integracijom naše posade i našom raznolikošću - rekao je komandant Stiv Heli, istakavši da je u pitanju prva posada podmornice za brze napade koja je u potpunosti integrisana. 

Ceremonija u subotu je označila završetak višegodišnjeg procesa puštanja u rad podmornicu ''New Jersey'', koja je nasledila ratni brod BB-62, koji je plovio u Drugom svetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu.

U video-snimku na društvenim mrežama, mornarica je opisala ''New Jersey'' kao ''prvu potpuno integrisanu podmornicu izgrađenu za muškarce i žene mornare“ u istoriji podmornica, koja se proteže otprilike jedan vek unazad.

Navodi se da je plovilo "simbol napretka" koji "ruši barijere dok štiti naše obale", prenosi CBS njuz.

Amerikankama je prvi put bilo dozvoljeno da se pridruže mornarici 1917. godine, a trenutno je više od 60.000 žena deo mornarice SAD.

Uključivanje žena u posade podmornica prvobitno je najavljeno 2011. godine kao "konačna, velika rodna integracija" u mornarici, saopštio je američki pomorski institut.

Od oktobra 2023. godine, više od 600 žena je raspoređeno u operativne podmornice kao oficiri i mornari, prema institutu.

BONUS VIDEO: LANSIRANjE SA ''MAGADANA'': Aktivnosti ruske podmornice u Japanskom moru


Pogledajte više