ŠEST GODINA ZA MATEA SALVINIJA: Optužen za otmicu migranata jer je 2019. godine 19 dana sprečavao njihovo iskrcavanje u Lampeduzu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

15. 09. 2024. u 21:08

IMAO je obavezu da iskrca migrante i obezbedi sigurno utočište, a kidnapovao je 147 migranata na brodu "Open arms", odbijajući službene radnje. Ovim rečima, tužilac iz Palerma, formulisao je zahtev za šestogodišnju kaznu zatvora za Matea Salvinija, desničarskog zamenika italijanske premijerke Đorđe Meloni, koji je tada, 2019. godine, bio ministar unutrašnjih poslova.

Foto: EPA

Optužuju ga zapravo, za otmicu, jer je sprečio iskrcavanje migranata sa broda španske nevladine organizacije u italijansku luku, Lampeduzu. Predložena kazna, rezultat je sedmočasovnog ročišta na suđenju zbog, situacije od pre pet godina kad su migranti, spaseni na moru, zadržani na brodu bez mogućnosti da se iskrcaju na kopno čitavih 19 dana, a uspeli su tek posle odluke Tužilaštva u Agriđentu. Ranije su na obalu iskrcane 64 osobe, žene, deca i zdravstveno ugroženi.

Tužilac Marcija Sabela se obratila optuženom Salviniju, u odsustvu, istakavši da se "prava čoveka se brane pre odbrane granica", a zamenik tužioca Đeri Ferara je tokom podizanja optužnice naglasio da "osobe na moru treba spasiti, pri čemu je klasifikacija nebitna: migrant, član posade, putnik..." On je dodao da, prema međunarodnom pravu, čak i trgovci ljudima, ili teroristi moraju biti spaseni, a potom prepušteni sudu pravde, budući da je samo kopno najsigurnije mesto".

Prva reakcija sadašnjeg ministra za saobraćaj, potpredsednika vlade i lidera Lige bili su retoričko pitanje i komentar : "Šest godina zatvora jer sam zabranio iskrcavanje i branio Italiju i Italijane? Ludilo". Odbrana Italije nije zločin, sve bih ponovio, punom brzinom i bez straha", kako je Salvini napisao na društvenim mrežama. Na suđenju, u auli bunkera gde se sudi najokorelijim kriminalcima, nije želeo da bude prisutan, dodajući da je reč o političkoj aferi i levici koja je odlučila da se osveti tako što će ga poslati na suđenje. - Ovo je očajnički potez onih koji ne znaju da pobede na izborima i zato pokušavaju da eliminišu svoje rivale putem suda, to je film koji je već viđen sa Silvijom Berluskonijem i koji gledam, u određenim aspektima, čak i sa Donaldom Trampom - poručio je Salvini.

Salvini je tada, u svojstvu ministra unutrašnjih poslova bio oslobođen optužbe u dva prethodna slična slučaja odbrane granica, jer su sudovi smatrali da su takvi izbori stigli od tadašanje vlade levice Đuzepea Kontea, jer je bio primenjen Dekret sigurnosti, dakle kao čin kolektivne odluke. Sada, međutim, ne, te zato vladina većina smatra da je proces u Palermu političkog karaktera, a Salvinijev advokat branilac da ovaj čin nije protiv pojedinca već protiv sadašnje italijanske vlade. Sve se to događa u trenutku kada polovina Evrope blindira granice za migrante. Liga je već planirala za naredna dva vikenda mobilizaciju u stotinama italijanskih gradova, zajedno sa prikupljanjem potpisa, da bi potvrdila da suđenje u Palermu nije suđenje sekretaru Lige ili bivšem ministru, već suđenje Italiji i doslednostima onih koji su uradili ono što su obećali glasačima. "Nikada nijedna vlada i nijedan ministar unutrašnjih poslova nisu optuženi, niti im je suđeno što su branili granice svoje zemlje", jer član 52 italijanskog Ustav kaže da je odbrana otadžbine sveta dužnost građana.

Melonijeva stala uz svog ministra

PREMIJERKA Đorđa Meloni izjavila je da je "neverovatno da jedan ministar Republike Italije rizikuje šest godina zatvora, jer je obavljao svoj posao odbrane granica nacije, kako to i zahteva mandat kojeg je dobio". Ona je poručila da je pretvaranje dužnosti zaštite italijanskih granica od ilegalne imigracije u zločin presedan, ističući svoju potpunu solidarnost sa Salvinijem

Pogledajte više