RAT U UKRAJINI: Zelenski priznao bolnu istinu

Marija Stevanović 13. 09. 2024. u 07:20 >> 20:51

RAT u Ukrajini – 933. dan.

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

Zelenski priznao bolnu istinu



Šef ukrajinskog režima Vladimir Zelenski priznao je da zapadne zemlje ne žele čak ni da razgovaraju o mogućem učešću u osiguravanju protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine i da se plaše da govore na tu temu.

- Kada pokrećemo to pitanje sa našim partnerima, iskreno rečeno svi se trude da ga zabašure i plaše se da kažu i "radimo na tome". Boje se čak i tih reči. To je istina - rekao je Zelenski.

On je podsetio da su zapadne zemlje učestvovale u osiguravanju zaštite Izraela prilikom iranskog napada 13. aprila, ali odbijaju da isto učine kada je reč o Ukrajini.
Zelenski tvrdi da je to „ponižavajuće za demokratski svet“.

Finska i Švedska dozvolili Kijevu da gađa Rusiju njihovim oružjem

Za oružje koje se Ukrajini isporučuje iz Švedske i Finske ne postoje ograničenja kada je reč o teritoriji na kojoj će se koristiti, saopštila je finska televizija MTV, pozivajući se na izjave ministara spoljnih poslova te dve zemlje.
Kako je precizirano, jedino ograničenje je da se oružje koristi u okviru međunarodnog prava.

Kanada podržava inicijativu ukidanja zabrane UOS 

Kanada podržava inicijativu da se ukine zabrana ukrajinskim Oružanim snagama da izvode napade na Rusiju zapadnim dalekometnim oružjem, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo.

Napadi dronovima na Zaporošku oblast

Ukrajinske snage izvele su napade dronovima na Zaporošku oblast i tom prilikom su dva civila poginula, dok je troje ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.

"Sever“ otkrio grupu vojnika Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Izviđači grupe „Sever“ otkrili su grupu vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti.


Ruski artiljerci uspešno su priveli zadatak kraju, uništavajući neprijatelja.

Snabdevanje Pokrovskog i Kurahovskog fronta je prioritet

Predsednik Vladimir Zelenski primio je izveštaje ministra odbrane Rustema Umijerova i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog. Razgovarali su o snabdevanju vojske na frontovima Pokrovsk, Kurahovo i Toreck.

- Upravo je podneo izveštaj ministar odbrane Ukrajine Rustem Umijerov. Danas je izvestio i glavnokomandujući Oleksandr Sirski. Glavni prioritet je oružje za naše ratnike na frontovima Pokrovsk, Kurahovo i Toreck, na svim frontovima Donjecka, i to na celoj liniji fronta, to uključuje i pitanje isporuke, i pitanje proizvodnje, kako u Ukrajini, tako i zajedno sa partnerima. Možemo pošteno okončati ovaj rat samo sa pozicije snage. -  rekao je u večerašnjem obraćanju predsednik Zelenski. 

Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije

  • Ruske snage su oslobodile naseljeno mesto Dolinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici
  • Ukrajinska vojska je tokom protekle nedelje izgubila gotovo 16.960 vojnika
  • Ruske snage su za sedam dana oslobodile ukupno 18 naselja (od toga 10 u Kurskoj oblasti). Grupa snaga „Sever oslobodila je 10 naselja
  • Jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su pet naselja u DNR
  • Na liniji razgraničenja predalo se 49 ukrajinskih vojnika
  • Takođe, za nedelju dana izvedeno je 39 grupnih napada na ukrajinske objekte: uništavana su preduzeća vojno-inudstrijskog kompleksa, energetski objekti, vojni aerodromi, skladišta municije, lokacije ukrajinske vojske
  • Usled napada Oružanih snaga Rusije uništene su lokacije nacionalnih formacija i plaćenika
  • Oružane snage Ukrajine tokom nedelje izgubile su gotovo 820 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“
  • Oboreno je 9 raketa „atakams“ i 433 drona, uključujući 237 van zone specijalne operacije
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.620 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 490 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“
  • Oružane snage Rusije odbile su 10 kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Jug“
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 3.520 vojnika i 25 tenkova usled dejstava Severne grupe ruske vojske.

Više od 100 ruskih dronova i raketa primećeno u blizini ukrajinskih nuklearki

U blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana je tokom poslednjih nedelja primećeno više od 100 ruskih dronova i raketa, saopštio je danas ukrajinski operater Energoatom.
- Tokom proteklih nedelja zabeleženo je kretanje više od 70 bespilotnih letelica te terorističke zemlje i više od 30 neprijateljskih krstarećih raketa, koje lete u blizini ukrajinskih nuklearnih elektrana - navodi se u izveštaju kompanije.
Energoatom naglašava da takve akcije predstavljaju pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za ceo kontinent, kao i da su informacije o navodnim letovima ruskih dronova dostavljene relevantnim institucijama, prenosi Ukrinform.
Kako je saopšteno, tokom napada na Ukrajinu u sredu, ruske jurišne bespilotne letelice primećene su samo nekoliko kilometara od nuklearne elektrane Hmeljnicki.
Energoatom je takođe pozvao na snažnu reakciju međunarodne zajednice na postupke Rusije, navodi ukrajinska agencija.

Zelenski: Još 49 Ukrajinaca oslobođeno iz ruskog zarobljeništva

- Još 49 Ukrajinaca i Ukrajinki je kod kuće. To su vojnici Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, Nacionalne policije, Državne granične službe, kao i naši civili. Konkretno, Lenja Umerova, devojka koju su Rusi oteli kada je došla da pomogne svome bolesnom ocu. Uspeli smo da oslobodimo još jedan deo branilaca Azovstalja i heroja Ukrajine, vojnog lekara Viktora Ivčuka - napisao je Zelenski na mreži Telegram.
Ukrajinski predsednik zahvalio je timu koji obezbeđuje oslobađanje zarobljenika i talaca iz ruskog zatočeništva.
Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao je da je među oslobođenima 15 pripadnika Nacionalne garde, 13 vojnika mornarice, četiri vojnika granične službe, šest vojnika oružanih snaga, dva vojnika, sedam civila i dva pripadnika nacionalne policije.
"Naš zadatak je da sve ljude vratimo kući", rekao je Jermak.
Komesar za ljudska prava Vrhovne rade Ukrajine Dmitrij Lubinec naveo je da je zdravstveno stanje oslobođenih zarobljenka "veoma ozbiljno" i da su oni u zatočeništvu izgubili desetine kilograma.
Prema njegovim rečima, od početka rata kući je vraćeno ukupno 3.569 Ukrajinaca.

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane o situaciji na kurskom pravcu:

  • Ruske snage uništile su formacije četiri brigade u Kurskoj oblasti
  • Oružane snage Rusije odbile su tri pokušaja ukrajinske vojske da se probiju preko granice u blizini naselja Novi put, Medveđe i Veselo u Kurskoj oblasti, protivnik je izgubio oko 50 ljudi
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 20 pripadnika, jedan je zarobljen nakon sprečavanja napada u Kurskoj oblasti
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na kurskom pravcu gotovo 300 vojnika i sedam tenkova
  • Ukrajinska strana je tokom borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubila više od 12,7 hiljada ljudi u 108 tenkova
  • Ruske snage uništile su ukrajinske brigade na području 13 naselja u Kurskoj oblasti,Dvanaest ukrajinskih vojnika predalo se na kurskom pravcu tokom prethodne nedelje
  • Ruska avijacija izvela je napade na ukrajinske brigade u 12 naselja u Sumskoj oblasti, Jedinice grupe Sever nastavljaju ofanzivna dejstva, uništile su formacije Oružanih snaga Ukrajine na području Ljubimovke, Darjina, Nikolajevo-Darjina, Pokrovskog i Boroka.

Pistorijus: Svi koji isporučuju oružje treba da odluče kako će ono biti korišćeno

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da države članice EU same treba da odlučuju o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi njihovo oružje velikog dometa za napade na Rusiju.

- Svi koji isporučuju oružje treba da odluče kako će ono biti korišćeno, to je predviđeno međunarodnim pravom… Situacija je jasna: partneri na bilateralnoj osnovi sa Ukrajinom razmatraju šta može da se radi s njihovim oružjem, to od njih zavisi - rekao je on.

Nakon toga, nemačka vlada je saopštila da se diskusije između SAD i Britanije ne tiču nemačkog oružja i da nemački stav o neisporučivanju raketa "taurus" Kijevu ostaje isti.

Tri osobe poginule u raketnom napadu ukrajinskih snaga

Tri osobe su poginule u raketnom napadu ukrajinskih snaga na postrojenje u sklopu rudnika u Volnovahi, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Sjedinjene Države krajem septembra bez mogućnosti da Ukrajini daju pomoć 

Sjedinjene Države će krajem septembra ostati bez mogućnosti da Ukrajini daju pomoć od 5,8 milijardi dolara ukoliko Kongres ne produži ovlašćenja Pentagona da koristi resurse u okviru programa PDA, koji podrazumeva da predsednik zemlje odlučuje o tome kojoj će zemlji poslati oružje.

Ruski specijalci likvidirali oko 50 ukrajinskih vojnika 

Ruski specijalci likvidirali su u Kurskoj oblasti oko 50 ukrajinskih vojnika i uništili njihovih pet uporišta i tri radara, saopštila je Ruska garda.

Ukrajinski vojnici trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici

Ukrajinski vojnici koji su učestvovali u napadu na Kursku oblast kažu da trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici, kao i da imaju komunikacione probleme, objavio je Si-En-En.
"Mnogi su ubijeni, mnogo tehnike je uništeno u Kurskoj oblasti", navodi televizija reči jednog od vojnika.

Ukrajini je ostalo „relativno malo“ raketa „storm šedou“

Ukrajini je ostalo „relativno malo“ raketa „storm šedou“ nakon napada na Krim, objavio je „Telegraf“, pozivajući se na izvore u vojsci i istovremeno ne precizirajući zemlju porekla ovih izvora.
Rakete „storm šedou“ Kijevu šalju Velika Britanija i Francuska. Oružane snage Ukrajine tim raketama gađaju civilne objekte, a posebno su ih koristile za napade na Lugansk, mostove između Hersonske oblasti i Krima, na Sevastopolj.

U Evropskoj uniji nema jedinstvenog stava o napadima na teritoriji Rusije

U Evropskoj uniji kao i pre nema jedinstvenog stava o napadima na ciljeve na teritoriji Rusije, zemlje odlučuju samostalno, izjavio je portparol Evropske komisije.
Pored toga, portparol je naglasio, komentarišući izjavu ruskog lidera o napadima zapadnim oružjem na Rusiju, da ništa neće promeniti njihovo gledište, kao i da će se pomoć Kijevu nastaviti.

Kina nastavlja da promoviše mirovne pregovore​

Kina će nastaviti da promoviše mirovne pregovore i igra konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinske krize, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning na molbu da prokomentariše izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o „Konsenzusu Kine i Brazila o političkom regulisanju ukrajinske krize“.
Ona je naglasila da „Konsenzus“ ističe neophodnost poštovanja „tri principa“ deeskalacije situacije, a to su: sprečavanje širenja borbenih dejstava, eskalacije vojnih dejstava i provokacija.
Ranije je Zelenski kazao da je kinesko-brazilski predlog destruktivan i predstavlja samo političku izjavu.Takođe je istakao da ne razume kako Kina i Brazil mogu da iznose mirovne inicijative, a da nisu pitali Kijev.

Putinova izjava o posledicama udara na Rusiju sigurno stigla do primalaca

Kremlj ne sumnja da je izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o posledicama mogućih udara zapadnim oružjem duboko na teritoriji Rusije stigla do primalaca kojima je bila namenjena, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
"Izjava koju je Putin dao juče veoma je važna, izuzetno jasna, nedvosmislena i ne dozvoljava nikakva dvostruka tumačenja", istakao je predstavnik Kremlja, prenosi agencija RIA Novosti.
Putin je u četvrtak rekao da zemlje NATO-a sada razgovaraju ne samo o mogućnosti upotrebe zapadnog oružja dugog dometa od strane ukrajinske vojske, već i o direktnom učešću u sukobu u Ukrajini.
 

"Centar" pronašao neoštećeno borbeno vozilo pešadije "bredli"

Pripadnici ruske grupe "Centar" izvukli su sa avdejevskog pravca u Donbasu praktično neoštećeno borbeno vozilo pešadije "bredli" američke proizvodnje, rekli su za Sputnjik predstavnici vojske.

Oboreni dronovi

Osam dronova oboreno je iznad Brajnske oblasti, četiri iznad Belgorodske, tri iznad Kurske i po dva iznad Orlovske i Smolenske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 24 drona Šahed, jedan još uvek u vazdušnom prostoru

Rusija je lansirala skoro 30 dronova kamikaza na Ukrajinu u noći između 12. i 13. septembra, a snage protivvazdušne odbrane uništile su 24 od njih.

Rusi su napali sa 26 udarnih bespilotnih letelica Šahed (područja lansiranja: ruski Primorsko-Ahtarsk i Rt Čauda na privremeno okupiranom Krimu), saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Avioni, protivvazdušne raketne snage, pokretne vatrene grupe i jedinice za elektronsko ratovanje odbrambenih snaga Ukrajine oborile su 24 ruska udarna bespilotna letelica iznad Nikolajevske, Odeske, Hersonske, Hmeljnicke i Ivano-Frankovske oblasti.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su od 09:00 borbeni napori i dalje bili u toku jer je jedna ruska bespilotna letelica ostala u vazdušnom prostoru.

Velika Britanija i SAD neće dati dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje

Velika Britanija i SAD neće danas, tokom susreta predsednika Amerije i britanskog premijera, dati dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje velikog dometa za napade na ciljeve na teritoriji Rusije, javlja Aj-Ti-Vi.
Britanski premijer Kir Starmer će danas u Vašingtonu razgvarati sa Džozefom Bajednom a mediji su prethodnih dana pisali da se očekuje da će lideri doneti odluku o primeni tog naoružanja u napadima na Rusiju.

Predsednik Dume: NATO je postao učesnik sukoba u Ukrajini

NATO je postao učesnik sukoba u Ukrajini, rekao je predsednik Dume Vjačeslav Volodin, prenosi Sputnjik. 

"Pod paravanom ukrajinske vojske zapravo ratuje NATO. Ranije su to bili savetnici i instruktori, a sada plaćenici i čitave jedinice kore koriste oružje NATO. Oni određuju na koje gradove u našoj zemlji će se izvoditi napadi, usaglašavaju aktivnosti i izdaju naređenja", napisao je Volodin na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, SAD, Nemačka, Velika Britanija i Francuska, razmatrajući dozvolu da Kijev gađa rusku teritoriju oružjem velikog dometa, pokušavaju da zapravo sami sebi daju dozvolu za agresiju.

"To nije ništa drugo nego pokušaj da se zakamuflira i prikrije sopstveno direktno učešće u sukobu", zaključio je predsednik Dume.

Zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da države NATO pripremaju planove za slanje svojih snaga u Ukrajinu s ciljem da primoraju Rusiju na pregovore u skladu sa zahtevima Kijeva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u četvrtak da će upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiti direktno učešće zemalja NATO u konfliktu u Ukrajini.
„Ako ova odluka bude doneta, to će značiti direktno učešće zemalja NATO-a, SAD i evropskih zemalja u rat u Ukrajini. To je njihovo direktno učešće. I to, naravno, bitno menja samu suštinu, samu prirodu sukoba. To će značiti da su zemlje NATO-a, SAD i evropske zemlje u ratu sa Rusijom. A ako je to tako, onda ćemo doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji koje će nam biti stvorene”, istakao je Putin.

Oglasio se američki oficir o namerama Zapada 

Zapadne zemlje veoma rizikuju time što nameravaju da Ukrajini dozvole udare u dubinu ruske teritorije, ocenio je američki oficir u ostavci Danijel Dejvis.

"Bukvalno se igramo vatrom čineći takve korake", rekao je on za Jutjub kanal "Dip dajv".

Osam dronova oboreno iznad Brajnske oblasti

Osam dronova oboreno je iznad Brajnske oblasti, četiri iznad Belgorodske, tri iznad Kurske i po dva iznad Orlovske i Smolenske oblasti, a jedan iznad Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Eksplozije iz pravca skladišta ukrajinske vojske u Odesi

Koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev izjavio je za Sputnjik da su na periferiji Odese iz pravca železničke stanice gde se nalaze skladišta ukrajinske vojske odjeknule eksplozije.

U ruskom napadu na selo kod Harkova ima poginulih

U ruskom granatiranju u jednom selu u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine poginule su tri osobe, a povređeno je devet, saopštili su regionalni tužioci, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je jedna osoba preminula od zadobijenih povreda u bolnici nakon napada na selo Borova, jugoistočno od Harkova. Harkov je drugi po veličini grad u Ukrajini i česta meta ruskih udara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije saopštilo da su hitne službe radile na mestu prvobitnog napada kada su ga moskovske trupe ponovo granatirale. Među povređenima su i tri spasioca.

Tužioci su takođe izvestili da je pet osoba povređeno u ruskom vazdušnom napadu na grad u okrugu Kijevski u Harkovu.

Pogledajte više