RAT U UKRAJINI: "Sever” uništio D-30 OSU u Kurskoj oblasti; Eksplozija odjeknula u Sumskoj oblasti; Ruske trupe napale skoro stotinu vojnika

Novosti online 10. 09. 2024. u 07:05 >> 01:14

RAT u Ukrajini ušao je u 928. dan.

Foto: profimedia

"Sever” uništio D-30 OSU u Kurskoj oblasti

Artiljerci grupe „Sever” uništili su haubicu D-30 Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti.


Eksplozija odjeknula u Sumskoj oblasti

Eksplozija je odjeknula u Sumskoj oblasti, na severu Ukrajine, javljaju mediji.

Vlasti Kijeva moraće da pređu na alternativne izvore vodosnabdevanja zbog zagađenja reke Desne​

Vlasti Kijeva moraće da pređu na alternativne izvore vodosnabdevanja zbog zagađenja reke Desne, rekao je zamenik direktora Kijevskog vodovoda Vladimir Kostjuk ukrajinskim medijima.
Iz Desne dolazi 70 odsto vode za piće koje koriste stanovnici Kijeva. On nema alternativu za vodosnabdevanje.
Prema rečima Kostjuka, kijevski vodovod uzima uzorke dva puta nedeljno u gornjem toku reke. Sada se zagađena voda spustila ispod Černigova, organsko zagađenje se nastavlja.
Kako su istakli, niko ne zna kakva će voda biti kroz 4-5 dana.

Ruske trupe napale skoro stotinu vojnika OSU u delu Zaporoške oblasti

Ruske trupe napale su grupu od skoro stotinu vojnika Oružanih snaga Ukrajine u delu Zaporoške oblasti koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

- U selu Mali Ščerbaki napadnuta je grupa od 90 vojnika koji su stigli kao pojačanje - rekao je on.
Pored toga, Lebedev je saopštio da je izveden napad i na tehniku i grupu ukrajinskih vojnika od 30 ljudi u selu Malinovka u Zaporožju.

Ruska vojska uništila skoro sve termoelektrane

Ruska vojska uništila je skoro sve termoelektrane koje su snabdevale Harkov strujom, saopštio je na brifingu premijer Ukrajine Denis Šmigal.
"Rusi su praktično uništili sve termoelektrane koje su bile oko Harkova", rekao je Šmigalj.
Prema rečima političara, u ovom trenutku vlasti zemlje šalju u grad male mobilne kotlarnice, čija snaga ne prelazi jedan megavat.
 

Bajden „ne isključuje“ mogućnost da Ukrajina dobije dozvolu za udar na rusku teritoriju

Blinken je rekao da Bajden ne isključuje da bi Ukrajina mogla da lansira rakete duboko u rusku teritoriju.

On je ovu izjavu dao nakon što je na konferenciji za novinare u Londonu rekao da je Iran obezbedio Moskvi rakete kratkog dometa, a lider Kremlja Vladimir Putin će ih "verovatno upotrebiti u roku od nekoliko nedelja u Ukrajini“.

Više o tome OVDE.

Kina snabdeva Rusiju, a u zamenu dobija vojnu tehnologiju

Kina snabdeva Rusiju materijalima koji će unaprediti rusku ratnu mašinu, a za uzvrat dobija svu vojnu tehnološku pomoć, prema rečima zamenika državnog sekretara SAD Kurt Kembela.

Kina se pozicionirala kao neutralna u ratu koji je u toku, ali je produbila ekonomske veze sa Rusijom i postala vodeći izvor robe dvostruke namene u Moskvi, hraneći rusku odbrambenu industriju.

Kina ulaže "veoma značajne napore" da pomogne "održavanju, izgradnji i diversifikaciji različitih elemenata ruske ratne mašinerije", rekao je Kembel, a prenosi Politiko.

Prema SAD, Peking i Moskva ulažu značajne napore da "sakriju i zaštite određene elemente ove zabrinjavajuće saradnje".

Sve veća saradnja Kine i Rusije u smislu jačanja vojnih tehnologija mogla bi da predstavlja opasnost za Indiju, Australiju, Japan i Južnu Koreju, kao i za SAD, rekao je Kembel.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je izdvojio Kinu tokom konferencije za novinare sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem 10. septembra, nakon vesti da je Rusija primila pošiljke iranskih balističkih projektila.

- Svako ko pruža pomoć Rusiji, bilo da je to direktna pomoć poput Irana ili Severne Koreje, bilo da je to pomoć njihovoj odbrambenoj industrijskoj bazi, poput Kine, nastavlja rat - rekao je Blinken.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u julu da se članice alijanse slažu da je Kina "odlučujući pokretač” ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu.

Peking je tu izjavu opisao kao "provokativnu" i tvrdio da nikada nije pružio smrtonosno oružje.

Zelenski predstavio novog ministra

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je danas novoimenovanog ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrija Sibihu i naveo da bi jedan od prioriteta rada njegovog ministarstva trebalo da bude održavanje produktivnog drugog samita mira ove godine.

"Potreban nam je produktivan drugi samit mira ove godine. To znači maksimalno uključivanje sveta u implementaciju Formule mira i maksimalno jačanje naših pozicija kako bi proces obnove mira bio zaista pravedan", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, mir za Ukrajinu i pravedan kraj ovog rata nije samo istorijska misija, već svakodnevni i veoma mukotrpan rad. "Uveren sam da je Ukrajina sposobna da uradi takav posao - da pobedi u ovom ratu i obezbedi mir", rekao je on.

Šojgu: Rusija uskoro počinje pripreme za potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Iranom

Rusija završava procedure neophodne za pripremu za potpisivanje na najvišem nivou novog međudržavnog sporazuma između Moskve i Teherana, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu.

"Računamo na brzo sklapanje novog osnovnog međudržavnog sporazuma. Završavamo unutrašnje državne procedure za pripremu dokumenata za potpisivanje od strane predsednika (Rusije i Irana)", rekao je on u razgovoru sa vrhovnim sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Irana Alijem Akbarom Ahmadijanom, na marginama sastanka visokih predstavnika zemalja BRIKS-a i BRIKS+ zaduženih za pitanja bezbednosti, preneo je ruski Interfaks.

Lukašenko: Zapad spreman da beloruskoj opoziciji da novac samo za oružane borbe

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da beloruska opozicija u inostranstvu traži još novca da bi blatila Belorusiju, ali da je, kako je naveo, u ovom trenutku Zapad spreman da obezbedi novac samo za nešto ozbiljnije kao što je oružano delovanje u toj zemlji.

"Stejt department, Poljaci, EU ih pitaju 'za šta'? Kažu, blatićemo Belorusiju u masovnim medijima. Rečeno im je: 'Vi ste to već uradili. Ne možemo više da vam platimo za to, samo za oružanu akciju na teritoriji Belorusije", rekao je Lukašenko tokom sastanka o aktuelnim pitanjima unutrašnje politike i pripremama za predizbornu kampanju, prenosi BelTA.

Lukašenko je upozorio da beloruske vlasti znaju za planove opozicije za potencijalnu invaziju.

Stano: EU ima pouzdane informacije o iranskim isporukama balističkih raketa Rusiji

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je Evropska unija dobila pouzdane informacije o iranskim isporukama balističkih projektila Rusiji.

"Dobili smo pouzdane informacije o isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji. Kao odgovor na to, već su pripremljene mere i čekaju odobrenje svih zemalja članica EU", rekao je Stano novinarima u Briselu.

On je dodao da veruje da će nabavka balističkih projektila "verovatno pomoći Rusiji u njenoj eskalirajućoj kampanji bombardovanja ukrajinskih civila, gradova i civilne infrastrukture, dodatno povećavajući civilne žrtve i razaranja".

"Ovo predstavlja dalju vojnu eskalaciju Rusije i eskalaciju iranske podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu, koja krši Povelju UN, međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo", naveo je portparol EU, prenosi ukrajinski Interfaks.

Bela kuća: Zelenski odlučuje o početku mirovnih pregovora

Vašington neće prisiljavati Ukrajinu da započne mirovne pregovore, predsednik Volodimir Zelenski ima pravo da odlučuje o njihovom početku, saopštio je koordinator Bele kuće Džon Kirbi 

"Od Zelenskog će zavisiti kada će pregovarati", kazao je Kirbi.

Belgija otkrila je da nema oružje za protivvazdušnu odbranu

Belgiji, koja je dugogodišnja članica NATO-a, primetno nedostaje bilo kakav kopneni sistem protivvazdušne odbrane da zaštiti svoju vojsku. Umesto toga, odgovornost za odbranu vazdušnog prostora pada na oko pedeset borbenih aviona F-16 u njenom arsenalu.

Iznenađujuće, pošto se činilo da je ovaj aranžman dovoljan za belgijske političare i vojne vođe čak i tokom prve dve godine agresivnih akcija Rusije u Ukrajini.

Međutim, nedavna iskustva su pokazala složenost savremenih vazdušnih pretnji, što zahteva višestruki odgovor. Ova realnost je podstakla Belgiju da preispita svoje strategije protivvazdušne odbrane i izrazi zabrinutost zbog svojih trenutnih sposobnosti.

Rojters tvrdi: Ukrajina je napala Moskvu u najvećem napadu dronom do sada

Na zvaničnom kanalu Rojtersa pojavio se uznemirujući snimak. Naime kako ovaj medij tvrdi Ukrajina je izvela napad na moskvsku oblast.

Putin: Jačamo mornaricu s nuklearnom komponentom

Rusija će nastaviti da jača svoju mornaricu, uključujući i stratešku nuklearnu komponentu, najavio je  predsednik Vladimir Putin koji je učestvovao u telekonferenciji na početku aktivne faze strateške komandno-štabne vežbe "Okean-2024".

"Želim da istaknem: nastavićemo da jačamo našu mornaricu, uključujući njenu stratešku nuklearnu komponentu. Sistematski i sveobuhvatno ćemo razvijati sve vrste i vrste trupa, povećavati njihove udarne sposobnosti, unapređivati obuku brodskih posada, obalnih i avijacijskih jedinica, uzimajući u obzir stvarno borbeno iskustvo", rekao je Putin.

Šmigal: Uništene skoro sve termoelektrane oko Harkova

Gotovo sve kombinovane termoelektrane koje su opsluživale Harkov su uništene, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigal na brifingu.

"Praktično sve termoelektrane koje su se nalazile oko Harkova, koje su podržavale Harkov, su uništene"potvrdio je Šmigal.

Prema njegovim rečima, vlasti donose mobilne kotlarnice u Harkov. One su mali i proizvode 1 MV energije, precizirao je ukrajinski premijer.

Jermak: Zapad bi trebalo da dozvoli Ukrajini da izvrši napade dublje na rusku teritoriju

Andrij Jermak, šef kancelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je danas da bi Zapad trebalo da odgovori na iransku isporuku raketa Rusiji tako što će dozvoliti Kijevu da izvrši napade dublje na rusku teritoriju.

Opisujući najavu sankcija Iranu zbog isporuka raketa kao "pozitivan korak", Jermak je rekao da to nije dovoljno, preneo je Rojters.

"Takođe nam je potrebno odobrenje za upotrebu zapadnog oružja protiv vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji, obezbeđivanje raketa većeg dometa i unapređenje naših sistema protivvazdušne odbrane", napisao je Jermak na platformi X (Tviter).

Nove sankcije za Rusiju

Velika Britanija uvela je sankcije Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, navodi se u dokumentu.

Bajden i britanski premijer krajem nedelje o dozvoli Kijevu da napada Rusiju oružjem velikog dometa

Američki predsednik Džozef Bajden namerava da u petak s britanskim premijerom Kirom Starmerom razgovara o tome da li da se Ukrajini dozvoli da zapadnim oružjem velikog dometa izvodi napade na teritoriji Rusije, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Nameravamo da čujemo predstavnike Ukrajine i da se uverimo da imamo sopstvenu najbolju moguću procenu šta je neophodno, kakvi su ciljevi ukrajinskih partnera u predstojećim nedeljama i mesecima i kako možemo da ih podržimo na najbolji mogući način", rekao je Blinken na pres konferenciji.

Sve više Ukrajinaca podržava ideju pregovora sa Moskvom

Ukrajinci sve više podržavaju ideju o održavanju pregovora sa Rusijom za okončanje sukoba, piše list „Volstrit džurnal“.

Jedan od ukrajinskih komandanata je u izjavi za list rekao da se i u ukrajinskom društvu i u zapadnim zemljama oseća zamor od sukoba. Kako se navodi u članku, istraživanja javnog mnjenja u Ukrajini pokazuju da podrška pregovorima sa Moskvom „postepeno raste“. Mnogi, posebno mladi, spremni su da prihvate dogovor koji je nepovoljan za njihovu zemlju kako bi zaustavili borbena dejstva.

Pri tome se ističe da je vojska i dalje „skeptična prema bilo kakvom dogovoru sa Rusijom“. Napominje se da je 15 odsto vojnika i veterana čak izjavilo da je spremno da podigne oružani protest ako Kijev potpiše sporazum sa kojim se ne slažu.

Udarna Putinova poruka na najvećim pomorskim vežbama Rusije u poslednjih 30 godina

Rusija održava najveće pomorske manevre u poslednjih 30 godina, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin koji preko video-veze prati vežbe "Okean-2024".

- Rusija mora da bude spremna za svaki razvoj događaja, a ruska vojska da bude u stanju da odbije vojnu agresiju na bilo kom pravcu - poručio je on i dodao da će Rusija nastaviti da jača mornaricu i sve druge vidove Oružanih snaga i da razvija njihove kapacitete, uključujući i nuklearne snage.

Putin je upozorio da SAD nastoje da ostvare vojnu dominaciju i provociraju trku u naoružanju.

Zaharova: Kijev odavno kontaktira sa teroristima

Kijevski režim već duže vreme održava kontakte sa teroristima i same ukrajinske vlasti su postale međunarodna teroristička grupa, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući informacije da je Kijev vodio pregovore sa sirijskim teroristima.

- Kijevski režim već duže vreme održava kontakte sa terorističkom ruljom: umešanost u terorističke napade na ruske građane, razmena informacija i tehnologije, korišćenje taktike ‘lažne zastave’ -  napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Istovremeno je napomenula da je problem još veći, a da se kijevska vlast pretvorila u „novu međunarodnu terorističku grupu, iza koje, prema ustaljenoj tradiciji, stoje Vašington i London“.

Ranije je turski list „Ajdinlik“ pisao da je Kijev ponudio predstavnicima terorističke organizacije Hajat Tahrir el Šam (zabranjen u Rusiji) u Siriji 75 dronova u zamenu za oslobađanje niza radikalnih antiruskih militanata.

Kijev pokušava da vrbuje sirijske teroriste za operacije u Ukrajini

Ukrajinske vlasti vodile su pregovore sa predstavnicima terorističke džihadističke organizacije Hajat Tahrir el Šam (zabranjena u Rusiji) u Siriji kako bi vrbovale militante u operacije protiv Rusije, piše turski list „Ajdinlik“, pozivajući se na izvore.

„Kijevska administracija koja je, kako se ispostavilo, sarađivala sa Radničkom partijom Kurdistana u sprovođenju tajnih operacija protiv ruskih trupa u Siriji, sada je uspostavila odnose sa teroristima Hajat Tahrir el Šama koji su okupirali Idlib. Lokalni izvori saopštili su da je poslednjih meseci ukrajinska delegacija posetila Idlib i sastala se sa vođama ove terorističke organizacije“, piše list.
Prema pisanju lista, sastanak predstavnika kijevske administracije i terorista u Idlibu održan je 18. juna.

„Poznato je da kijevska administracija, koja je počela da doživljava ozbiljan nedostatak vojnika u ratu sa Rusijom, traži nova pojačanja za front. U tom kontekstu, ne čudi da se Kijev, koji je prvo ispraznio sopstvene zatvore, a zatim uspostavio bliske odnose sa terorističkom organizacijom RPK, obratio Hajat Tahrir el Šamu u istu svrhu“, objašnjava se u članku.

Šojgu: Ukrajina dnevno izgubi i do 2.000 vojnika i 28 kvadratnih kilometara teritorije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da dnevno bude ubijeno ili ranjeno i do 2.000 ukrajinskih vojnika i da Ukrajina u proseku izgubi 28 kvadratnih kilometara teritorije. Šojgu je za televiziju "Rusija 24" ocenio da je Ukrajina napadom na Kursku oblast htela da primora Rusiju da pregovara o sopstvenim uslovima o prekidu rata i da je Kijev planirao da odvrati ruske oružane snage od napredovanja u Donbasu, prenosi Ria novosti.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinska vojska 6. avgusta je upala u Kursku oblast sa ciljem da zauzme tu teritoriju, ali, prema rečima načelnika Generalštaba Rusije, Valerija Gerasimova, njihovo napredovanje je zaustavljeno. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će "neprijatelj dobiti dostojan odgovor" i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

Šojgu je rekao da su tokom avgusta i septembra ruske snage oslobodile 1.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije. Takođe je rekao i da po pitanju rešavanja konflikta sa Ukrajinom, više od 110 zemalja pozitivno ocenjuje inicijative Kine i Brazila i da postoji mnogo različitih predloga za rešavanje konflikta, ali su zasnovani na istanbulskom projektu iz 2022. godine.

- Inicijativa o kojoj sam govorio je Brazil i Kina... Više od 110 zemalja to pozitivno ocenjuje, to jest, na stolu je mnogo različitih predloga, ali ipak... mi smo predložili sve ono o čemu se već razgovaralo ili o čemu se danas razgovara... - rekao je Šojgu. U intervjuu je takođe kazao da je Rusija primljena u EU 1990-ih, njeni resursi bi bili pokradeni.

- Da smo tada bili primljeni u Evropsku uniju, onda, uveravam vas, ovo je moje mišljenje, mislim da bi se mnogi složili sa mnom, danas bismo izgubili suverenitet, te resurse i depozite koji koje imamo u našoj zemlji, oni bi već bili pokradeni i potrošeni - rekao je Šojgu.

Ruska vojska oslobodila Krasnogorovku, Grigorovku i Galicinovku u DNR

Ruska vojska oslobodila je Krasnogorovku, Grigorovku i Galicinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska PVO tokom noći oborila 144 ukrajinska drona iznad Rusije

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili i presreli 144 ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad više oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, iznad Brjanske oblasti oboreno je 72 drona, iznad Moskovske – 20, iznad Kurske – 14, iznad Tulske – 13, iznad Belgorodske – osam, iznad Kaluške – sedam, iznad Voronješke – pet, iznad Lipecke – četiri i iznad Orlovske oblasti oboren je jedan dron.

Jedna žena ubijena, troje ljudi povređeno u napadu ukrajinskih dronova na Moskvu

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov. Prethodno je saopšteno da je žrtva napada dronovima devetogodišnji dečak, što je Vorobjov demantovao, prenosi RIA.

''Poginula je 46-godišnja žena (ranije je objavljenja informacija o smrti devetogodišnjeg dečaka, što nije potvrđeno)'', napisao je Vorobjov na platformi Telegram.

On je dodao da su dve osobe hospitalizovane u bolnici u Ramenskom okrugu. Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Doomdedovo i Kolomna. U Ramenskom kao rezultat napada oštećene su dve stambene zgrade.

Pogledajte više