IAEA NAMERAVA DA POVEĆA SARADNJU SA RUSIJOM: "Agenicja je odgovarajući kanal za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti uprkos teškoj situaciji"

Tanjug

06. 09. 2024. u 23:46

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) proširiće saradnju sa Rusijom, izjavio je danas generalni direktor Rafael Grosi posle razgovora sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim.

Foto: Free Images Pixabay

- Dogovorili smo se da će IAEA u nizu oblasti povećati svoj dijalog i saradnju sa RusijoM - naveo je Grosi, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, spaljivanje rashladnog tornja u nuklearnoj elektrani Zaporožje i novonastala situacija u Kursku su jasni pokazatelji da se ne može smanjiti oprez kada je reč o zaštiti nuklearne bezbednosti.

- Ovde s vremena na vreme može biti frustracija, frustracija ima i u Ukrajini kada je u pitanju ono što imamo da kažemo. Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu onoga što radimo i naš nemilosrdni kompromis sa nuklearnom bezbednošću i to će se nastaviti bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo -objasnio je on.

Grosi je dodao da je IAEA odgovarajući kanal za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti uprkos "neverovatno teškoj situaciji“.

- Preko IAEA, usuđujem se da kažem, obe strane znaju da postoji tehnički, profesionalni kanal komunikacije. Nećemo uvek biti potpuno saglasni, ali integritet procesa je tu i kada pogledate to je jedini postojeći kanal koji imamo, uprkos poteškoćama i frustracijama, to je za mene od suštinskog značaja -zaključio je Grosi.

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priredjen povodom dolaska ruskog predsednika

Pogledajte više