BORIO SE ZA AFRIKANCE: Pre 25 godina sa vlasti svrgnut car Hajle Selasije

D.B.M.

12. 09. 2024. u 06:30

PRE ravno pola veka vojnim pučem svrgnut je sa vlasti poslednji etiopski car Hajle Selasije (1892-1975).

Foto: Vikipedija

Tokom svoje vladavine, bio je ključna figura u očuvanju nezavisnosti Etiopije, naročito u periodu italijanske invazije i okupacije pod Mussolinijevim režimom. U vreme kada je krunisan, gotovo cela Afrika je bila kolonizovana, a glavni kolonizatori bili su Italija, Francuska i Velika Britanija.Etiopija je u tom trenutku bila jedina nezavisna zemlja u Africi, pored Liberije, a Selasije je izabran za ličnost godine američkog magazina "Tajm".

Selasije nije bio tek jedini Etiopljanin koga su kolonizatori podržali, već i "crni Mesija" koji se bori za spas Afrikanaca u svetu i lik oko kojeg je nastao čuveni pokret i religija - rastafarijanstvo.

Prijatelj Josipa Broza Tita, baveći se problemima drugih zemalja, zanemarivao je probleme vlastite države. Godine 1974, studenti, radnici i vojnici započeli su seriju štrajkova i demonstracija koje su dostigle vrhunac 12. septembra 1974. kada su oružane snage svrgnule Selasija sa prestola. Većina carske porodice je bila zatočena u zatvoru u Adis Abebi. Dana 23. novembra 1974. šezdeset bivših visokih zvaničnika carske vlasti streljano je bez suđenja. U martu 1975. monarhija je ukinuta, a Etiopija proglašena republikom. Dana 27. avgusta 1975. Hajle Selasije I umire. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 1992. godine ispod betonske ploče u bivšoj carskoj palati.

Pogledajte više