DUROV PREČICOM FRANCUZ: Ruski suosnivač "Telegrama" dobio povlašćeno državljanstvo u Parizu

Kako je Pavel Durov dobio francusko državljanstvo, pitanje je kojim se ovih dana naširoko bave Francuzi.

Foto AP

Ruski biznismen, koji pod sudskom kontrolom trenutno čeka suđenje zbog funkcionisanja njegove mreže "telegram" i odbijanja saradnje s vlastima, postao je francuski građanin 2021. godine specijalnom povlašćenom metodom koja intrigira njegove nove sunaordnike.

O svemu se, iz Beograda, gde se nalazio u zvančnoj poseti, izjasnio i francuski predsednik Emanuel Makron.

- Tu odluku smo doneli još 2018. godine, ako se dobro sećam. U potpunosti stojim iza nje. Doneta je u okviru strategije da umetnici, sportisti, poslovni ljudi, koji učine napor da nauče francuski jezik i razvijaju bogatstvo, inovacije koje obasjavaju svet, kada to zatraže, dobiju francusko državljanstvo – preneli su francuski mediji izjavu stanara Jeliseja tokom njegovog boravka u Srbiji.

Makron je naglasio da su francusko državljanstvo na isti način dobili i američki biznismen i vlasnik "Snepčeta" Evan Špigel, glumci, sportisti…

- I mislim da je to dobro za našu zemlju – naglasio je francuski šef države.

"Mond" je preneo da su se Emanuel Makron i Pavel Durov sreli 2018. godine i da je tokom ovog razgovora Makron Durovu predložio da sedište "Telegrama" bazira u Francuskoj. Navodi se da je o ovom susretu pisao i "Volstrit Džurnal" i da je to potrvdila i Jelisejska palata.

"BfM" prenosi da je svojevremeno ovaj američki ekonomski dnevnik naveo da je mobilni telefon Durova prisluškivan nekoliko meseci pre toga tokom 2017. godine, zajedničkom akcijom francuskih vlasti i Ujedinjenih arapskih emirata gde "Telegram" trenutno ima sedište, naročito zbog aktivnosti Islamske države preko ove mreže.

Makron je istovremeno dodao da nije bio u toku da Durov dolazi u Francusku pre nekoliko dana, kao i da nije imao s njim predviđen sastanak.

U međuvremenu, Durov pod sudskom kontrolom čeka suđenje. Iako je prvobitno bilo navedeno da rizikuje čak dvadeset godina zatvora zbog odbijanja saradnje s vlastima u razotkrivanju pedofilskih, terorističkih i drugih kriminalnih aktivnosti pojedinih korisnika mreže "Telegram", u Francuskoj prenose mišljenja pravnih stručnjaka kao što je Žan Batist Tjeri, profesor prava na Univerzitetu Loren, koji smatra da optužbe po 11 tačaka na teret Durova mogu maksimalno da donesu upola manju kaznu, do 10 godina iza rešetaka.

Pogledajte više