ZABRANJUJU I ŽENSKI GLAS, PA KAŽU DA ĆE TO POMOĆI PRI ELIMINISANJU POROKA: Talibani u Avganistanu doneli novi zakon, svet šokiran

Novosti online 30. 08. 2024. u 17:35

TALIBANSKI vladari u Avganistanu osmislilu su novi načiin da suzbijaju zvuk ženskih prava i glasova u javnosti, uvevši novi striktni set zakona o porocima i vrlinama pod islamističkim režimom.

FOTO: AP/Tanjug

Zakoni su objavljeni u sredu nakon što ih je odobrio vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada, rekao je portparol vlade, a pokrivaju aspekte svakodnevnog života poput javnog prevoza, muzike, brijanja i proslava.

Među novim pravilima, član 13 se odnosi na žene i kaže da je za žene obavezno da prekriva svoje telo u svakom trenutku u javnosti i da je pokrivač lica od suštinskog značaja kako bi se izbegla iskušenja i iskušenja drugih. Odeća ne bi trebalo da bude tanka, uska ili kratka.

Žene su takođe obavezne da se pokriju pred nemuslimanskim muškarcima i ženama kako bi izbegle da budu korumpirane. Ženski glas se smatra intimnim i zato ga ne bi trebalo čuti kako peva, recituje ili čita naglas u javnosti. Ženama je zabranjeno da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

- Inšalah, uveravamo vas da će ovaj islamski zakon biti od velike pomoći u promovisanju vrline i eliminaciji poroka - rekao je portparol ministarstva Maulvi Abdul Gafar Faruk u četvrtak o novim zakonima.

Dokument od 114 stranica i 35 članaka koji je uvideo Asošiejted pres predstavlja prvu zvaničnu deklaraciju zakona o poroku i vrlini u Avganistanu otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine, kada su takođe uspostavili ministarstvo za „propagiranje vrlina i prevenciju poroka.”

Zakoni će ovlastiti ministarstvo da bude na prvoj liniji regulisanja ličnog ponašanja, izricanja kazni poput upozorenja ili hapšenja ako izvršioci tvrde da su Avganistanci prekršili zakone.

Isključene iz škole od strane talibana, avganistanske devojke i žene pronalaze nove načine da uče.

Zakoni zabranjuju objavljivanje slika živih bića, ugrožavajući ionako krhki avganistanski medijski pejzaž; sviranje muzike; prevoz solo putnica; i mešanje muškaraca i žena koji nisu međusobno povezani. Zakoni takođe obavezuju putnike i vozače da obavljaju namaz u određeno vreme.

Prema sajtu ministarstva, promocija vrline uključuje molitvu, usklađivanje karaktera i ponašanja muslimana sa islamskim zakonom, podsticanje žena da nose hidžab i pozivanje ljudi da se pridržavaju pet stubova islama. Takođe se kaže da eliminacija poroka uključuje zabranu ljudima da rade stvari koje su zabranjene islamskim zakonom.

Prošlog meseca je u izveštaju UN navedeno da ministarstvo doprinosi klimi straha i zastrašivanja među Avganistancima kroz uredbe i metode koje se koriste za njihovo sprovođenje.

Rečeno je da se uloga ministarstva širi na druge oblasti javnog života, uključujući praćenje medija i iskorenjivanje zavisnosti od droga.

- S obzirom na višestruka pitanja navedena u izveštaju, stav koji su de fakto vlasti izrazile da će se ovaj nadzor povećavati i širiti daje razlog za značajnu zabrinutost za sve Avganistance, posebno za žene i devojčice - rekla je Fiona Frejzer, šef humanitarne organizacije. služba za ljudska prava u misiji UN-a u Avganistanu.

Talibani su odbacili izveštaj UN.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: AVGANISTAN: Žene pokreću onlajn biznise usled zabrane obrazovanja od strane talibana

Pogledajte više