RAT U UKRAJINI: Snažan proboj „Hrabrih“ se nastavlja - Pokrovsk sve bliži; Napredovanje VSU kod Snagosta, Rusi povratili Nečajev (FOTO/VIDEO)

Đorđe Grmuša 21. 08. 2024. u 07:00 >> 23:33

RAT u Ukrajini ušao je u 910. dan.

Foto Tanjug/AP

 

Snažan proboj „Hrabrih“ se nastavlja: Pokrovsk sve bliži

VSU je praktično izbačen iz naselja Ptičje, ruske snage izbacuju ukrajinske oružane snage iz Novogrodovke i sve su bliže Selidovu!

U pravcu Pokrovskog, grupa trupa „Centar“ generala Mordvičeva snažno probija front bez zaustavljanja, oslobađajući oko 10 naselja za nedelju dana, presecajući autoput E30 i sada zauzimajući Ptičje i značajan deo Novogrodovke.

Ukrajinski militanti zbog novih prodora ruskih trupa objavljuju svoje izveštaje:
-Pokrovski pravac: Rusi su uspeli da preuzmu kontrolu nad selom Ptičje! To im je takođe omogućilo da zauzmu šumski pojas na zapadu i da se sa susednim jedinicama prebace na Kalinovo.

-Kao što je već javljeno, napadi na selo su se već desili... Sada ruske snage rastu, artiljerija se još više približava i to bi moglo predstavljati pretnju snagama podrške koje se nalaze u visini Karlovke. Sve dok Rusi ne očistite jug, oni neće ići u Pokrovsk, zato je preporučljivo da nam date pojačanje, jer će biti veoma vruće!

-Budimo iskreni, Novogrodovka će brzo biti zauzeta, Rusi već napadaju po celom levom boku, već su napadi sa juga u prvim ulicama, artiljerija radi beskrajno, dok se mi držimo svom snagom. .. imaju potencijal da napadnu, a komandanti takođe kukaju kako je situacija loša, zatim ćute i ništa ne govore, napisali su danas popodne militanti Oružanih snaga Ukrajine!

 

 

Stigli Arbat, Pjatnaška i Sarmat, VSU izgubio naselje

Vojnici DNR isterali su ukrajinske oružane snage iz oblasti sela Nečajev u Kurskom pograničnom regionu.

Ratnici "Divlje divizije Donbasa" oslobodili su naselje Nečajev u Kurskoj oblasti.
Bataljoni Arbat, Pjatnaška i Sarmat isterali su Oružane snage Ukrajine iz sela i okoline.

Verovatno je VSU pokušao da zauzme ovo područje mobilnim oklopnim grupama.

Razbijeni diverzanti VSU u Brjanskoj oblasti

U Klimovskom okrugu Brjanske oblasti zaustavljen je pokušaj ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe (DRG) da prodre na rusku teritoriju, saopštio je danas guverner Aleksander Bogomaz.

-Pokušaj proboja sprečile su snage FSB Rusije u Brjanskoj oblasti i jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije. Neprijatelj je pogođen vatrom, naveo je on na Telegram kanalu.

Guverner je napomenuo da je situacija na mestu sukoba sada stabilizovana i da je pod kontrolom regionalnog operativnog štaba, prenosi RIA Novosti.

 

IAEA: Grosi ide u NE Kursk

Direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je da namerava da sledeće nedelje poseti Kursku nuklearnu elektranu.

On je naveo da tokom posete Kurskoj nuklearki namerava da prouči pristupne puteve stanici nakon što su ukrajinske snage uništile pontonske mostove preko reke Sejm.
Grosi je dodao i da „veoma ozbiljno“ procenjuje rizik od oštećenja nuklearne elektrane nakon napada ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast.
 

 

Raketama iz HIMARS-a gađali mostove

Ukrajinske snage za specijalne operacije saopštile su da su primenile zapadne sisteme „hajmars” na pontonskim mostovima u Kurskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP


Ranije je američki vojni zvaničnik odgovarajući na pitanje Sputnjika odbio da kaže da su ukrajinske snage tokom napada na Kursku oblast prebacivali u region sisteme „hajmars“ dobijene od SAD. Takođe je podsetio na uveravanja Kijeva da se sve američko oružje koristi u okvirima koje su odredile SAD.

 

Evakuisna deca iz 90 naselja u DNR pod kontrolom Kijeva

U Donjeckoj oblasti sva deca su evakuisana iz 90 naselja, a još 4.912 dece ostalo je u 30 graničnih naselja Kramatorskog i Bahmutskog okruga, saopštio je regionalni guverner Vadim Filaškin.

Prema njegovim rečima, situacija na frontu se komplikuje, a samim tim i humanitarna situacija.

Foto Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

-Za nas i naše zapadne saveznike važno je da to zapamtimo, naveo je Filaškin na Fejsbuku.

On je rekao da je regionalna uprava, zajedno sa policijom, spasiocima i dobrotvornim organizacijama, već evakuisala svu decu iz 90 naselja Donjecke oblasti u bezbednije regione Ukrajine.

Kako je preneo Ukrinform, 33.000 ljudi, uključujući 3.860 dece, evakuisano je u avgustu iz regiona Donjecka.

Kurski front: Napredovanje Oružanih snaga Ukrajine kod Snagosta (MAPA)

Snimci i dalje pristižu iz regiona Kursk, što nam omogućava da značajno razjasnimo liniju fronta.

Status kvo ostaje u okrugu Gluškovski do večeri. VSU udara, ali pokušava da pređe državnu granicu, ruske trupe grade pontonske prelaze pod vatrom ukrajinskih formacija, a avijacija VSU s vremena na vreme nastavlja da udara na Tetkino.

Borbe se nastavljaju u susednom okrugu Korenevski. Ruske trupe čvrsto drže Korenevo, ali na jugu VSU je, prošavši Snagost, u koloni ušao u susedno selo Višnjevka, gde je bio pokriven bespilotnim letelicama i artiljerijskim udarima. Istovremeno, na osnovu terena i mostova, ukrajinske formacije nisu mogle da uđu u Višnjevo bez kontrole Snagosta, što potvrđuje odsustvo Oružanih snaga Rusije u selu.

Status Apanasovke, Vezapnog i Bjahova ostaje pod znakom pitanja. VSU je barem ušao u prva dva, ali Bjahovo se u izveštajima nije pojavljivalo ni pod biločijom kontrolom ni u kontekstu granatiranja. Viktorovka i Uspenovka, odsečene rekom Bljahovec, najverovatnije ostaju u sivoj zoni ako ih ne kontroliše VSU.

Ilustracija telegram rybar

Takođe se vode bitke u Sudžanskom okrugu. Ukrajinske snage u Borki Spalnom su izložene višestrukim napadima, ali po svemu sudeći, naselja još nisu oslobođena od ukrajinskih snaga.

Istovremeno, ruske trupe ne prestaju sa artiljerijskim i vazdušnim udarima na graničnu teritoriju Sumske oblasti, gde VSU i dalje deluje sa velikim koncentracijama ljudstva i tehnike.

 

Zelenski: Pokrovski pravac je...

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je izjavio danas da je izvršena inspekcija u vezi sa snabdevanjem Odbrambenih snaga Ukrajine granatama i istakao važnost realnog ispunjavanja obaveza od strane partnera.

-Već je bilo nekoliko izveštaja glavnokomandujućeg oružanih snaga Aleksandra Sirskog. Front su naši položaji, pre svega, to je Pokrovski pravac, naša Donjecka oblast. Razumemo korake neprijatelja i jačamo. Izvršena je inspekcija u vezi sa snabdevanjem. Veoma je važno da partneri zaista ispune svoje obaveze, iz svih naših sporazuma, poručio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Foto: Profimedia

On je dodao da su operacije u Kurskoj oblasti u toku.

-Naš borbeni rad se nastavlja, preduzimaju se koraci. Kontrolišemo određene oblasti, rekao je predsednik Ukrajine.

On je zahvalio svim jedinicama na daljem popunjavanju fonda za razmenu.

Od početka dana na frontu su se dogodila 54 borbena okršaja, a na pravcu Pokrovskog Odbrambene snage su odbile 11 napada. Borbe su nastavljene na četiri lokacije, navodi ukrajinska agencija.

 

Pogledajte - Gori BOV koji je Slovenija poslala Kijevu (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako zapaljeno vozilo na točkovima vozi asfaltnim putem.

Prilikom kretanja sa njega je otpao veliki zapaljeni komad. Samo jedan vojnik je uspeo da pobegne iz oklopnog transportera, koji može da primi do deset ljudi. Prema objavljenim podacima, BOV je precizno pogođen ruskim dronom kamikaza.

Podatak da su Oružane snage Ukrajine dobile seriju od 26 dvoosovinskih pešadijskih dostavnih vozila objavljen je sredinom juna ove godine.

Serijska proizvodnja ovih transportera počela je u slovenačkom gradu Mariboru, u fabrici TAM daleke 1977. godine. Ukupno ima osam verzija, uključujući i varijantu sa trocevnim automatskim topom 20 mm M-55A4V1.

BOV ima dugu borbenu upotrebu na teritoriji bivše SFRJ. BOV se prvenstveno koristi za prevoz trupa, pružanje lake oklopne podrške, i može biti konfigurisan za razne uloge, uključujući izviđanje, kao komandna vozila, ambulantna vozila ali i PVO verzije.

Domet gađanja na kopnene ciljeve dostiže 2000 metara, na vazdušne ciljeve – 1500 metara. Šest ovih jedinica je prebačeno u Ukrajinu.

Američki pukovnik: Ukrajinci su uradili ono čemu su se Rusi potajno nadali

Ukrajinski napad na oblast Kursk dao je Oružanim snagama Rusije priliku da unište najbolje preostale rezerve Oružanih snaga Ukrajine, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lorens Vilkerson u intervjuu za Jutjub kanal Dialogue Works.

Foto 47th "Magura" Mechanized Brigade

-Ovo je prilika za koju nisu mislili da će dobiti, mogućnost da uzmu sve najbolje što je preostalo od ukrajinskih oružanih snaga i unište to <…> Ruska vojska vidi odličnu priliku da nastavi da eliminiše ono što je preostalo ukrajinske vojske“, rekao je on.

Prema rečima pukovnika, kijevski režim dozvoljava uništavanje svojih operativnih i strateških rezervi. Vilkerson je objasnio da su se nadali da će napadom poboljšati svoju pregovaračku poziciju, ali nisu uspeli.

-Vidim da Ukrajina još brže pada, a to se dešava kada bacite (u vatru) svoje poslednje trupe, zaključio je ekspert.

Američki plaćenici u Kurskoj oblasti Ruske Federacije

Na društvenim mrežama već danima kruži zanimljiva fotografija na kojoj vidimo troje naoružanih i opremljenih ljudi sa plavim trakama (karakteristično za pripadnost Oružanim snagama Ukrajine) kako poziraju na pozadini oklopnog automobila HMMWV.

Američka privatna vojna kompanija Forward Observation Gropup (FOG) objavila je fotografiju sa svojim zaposlenima. Štaviše, navodna geolokacija ukazuje na Kursku oblast u Rusiji, a postoji i odgovarajući naslov za objavu: “Dečaci u Kursku”.

Foto FOG

Prisustvo privatne plaćeničke vojske FOG u Ukrajini nije novost. Instruktori FOG privatne vojske počeli su navodno da rade sa Oružanim snagama Ukrajine još pre početka ruske operacije na ukrajinskoj teritoriji.

Međutim, ovaj put ide dalje i otvoreno se pokazuje da su „američki plaćenici“ ušli na rusku teritoriju. Reč je naravno o invaziji na Kursk, koju su Ukrajinci pokrenuli 6. avgusta. 2024. godine.

Treba napomenuti da je u centru fotografije osnivač FOG privatne vojske, Derik Bejls, koji je u Ukrajinu stigao 2022. godine. Nosi automatsku pušku M4A1, koja ga prati od 2021. godine, a na desnoj ruci ima prepoznatljivu tetovažu lobanje.

 

Lomi se front kod Pokrovska, VSU odbija da se bori

Tri čete Nacionalne garde Ukrajine zajedno sa komandantima odbile su da ispunjavaju borbene zadatke u na krasnoarmejskom pravcu (Pokrovsk na ukrajinskom), rekao je za list „Strana“ pripadnik 2. bataljona 15. brigade Nacionalne garde Vladislav.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

-Sredinom avgusta naš bataljon su prebacili u Pokrovsk. Odmah smo zauzeli položaje, ali problem je u tome što smo u Pokrovsk došli sa velikim kadrovskim problemima. Posle nedelju dana borbe ostalno nas je još manje, 10-13 u svakoj četi, uključujući komandante. Suočili smo se sa nekompetentnim komandovanjem – nema komunikacije sa jedinicama koje su našoj neposrednoj blizini, veza je loša, nije jasno čiji su položaji, rekao je Vladislav.

Braniti položaje bilo je nemoguće, jer je brojčana premoć ruske vojske bila u odnosu 1:30, ocenio je on. Prema njegovim rečima, jedinice ukrajinske vojske na tom pravcu redovno su se nalazile pod jurišima i napadima ruskih snaga.

Borelj i Kuleba: EU podržava upad u Rusiju

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Borelj je rekao da se zalaže za ukidanje bilo kakvih ograničenja koji se tiču udara na teritoriju Rusije, jer je to način da se zaštiti Ukrajina i približe pregovori.

-Ukidanje ograničenja na korišćenje vojnih kapaciteta protiv ruskih vojnih ciljeva omogućava da se spasu životi i smanje razaranja u Ukrajini i doprinosi promociji mirovnih napora, napisao je Borelj na društvenim mrežama.

On je rekao i da EU podržava upad ukrajinskih snaga u Kursku oblast u Rusiji.

Zaharova: Kijev laže da Zapad ne učestvuje u napadu na Kursku oblast

Tvrdnje da se napad na Kursku oblast izvodi bez podrške Zapada su laž, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Sjedinjene Države, Britanija i druge zemlje NATO, ali pre svega, taj anglosaksonski duet, ne samo što su idejni pokretači i sponzori nego i bukvalno navode kijevski režim da napadaju teritoriju Rusije. Zato su njihove izjave da se sve to dešava bez podrške Zapada čista laž, neistina, istakla je Zaharova.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

Rusi potiskuju VSU u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine zaustavljene su na kurskom pravcu, ruske snage su počele da potiskuju neprijatelja nazad, rekao je komandant specijalnih snaga Ahmet Api Alaudinov.

Ukrajinska vojska povlači određene jedinice, prema njegovim rečima, pregrupisavaju ih i u bliskoj budućnosti mogu da nanesu udare u drugom sektoru.

On je pojasnio da ruska vojska pretpostavlja koje oblasti bi mogle biti mete napada.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio za dan 1400 vojnika, 63 drona raketu Neptun

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti trupe „Sever“ u Harkovskoj oblasti iznosili su oko 100 vojnika;

PVO sistemi presreli su sedam avio-bombi Hamer, protivbrodsku raketu Neptun-MD, 15 granata hajmars, kao i 63 drona Oružanih snaga Ukrajine;

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, odbile 6 kontranapada, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 470 vojnika i jedan tenk;

Grupa Istok odbila je četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 130 vojnika;

Ukrajinske oružane snage su izgubile više od 700 vojnika u zoni odgovornosti grupe Jug, sistem RAK-SA-12 i skladište municije;

Ruske oružane snage gađale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u 131. regionu.

Oslobođeno Želano u DNR

Ruska vojska oslobodila naselje Želano, u DNR, gubici ukrajinske vojske iznosili su 2060 ljudi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Marinci zarobili 18 pripadnika VSU u Kurskoj oblasti

Marinci Crnomorske flote zarobili su 18 ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor u bezbednosnim strukturama Rusije.

-Marinci iz 810. brigade u blizini sela Spaljno, Kurska oblast, zarobili su grupu od 18 ukrajinskih pešadinaca 22. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, rekao je sagovornik agencije.

Foto MO Ukrajine

Švajcarska uvodi nove sankcije Rusiji

Švajcarska se pridružuje 14. paketu sankcija EU protiv Rusije, uključujući i merama protiv ruskih dijamanata, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveznog saveta zemlje.

-Savezni savet odlučio je 21. avgusta 2024. da se pridruži merama 14. paketa sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije. Izmene stupaju na snagu 27. avgusta 2024. godine, navodi se u dokumentu.

 

Ukrajinska vojska: Oboreno 50 od 69 ruskih dronova

Ukrajinske snage uništile su 50 od 69 dronova koje je lansirala Rusija tokom noćnog udara, saopštila je kijevska vojska.

U saopštenju se navodi da je tokom napada još 16 dronova verovatno oboreno elektronskim putem, koji je takođe uključivao dve balističke i jednu krstareću raketu.

Dodaje se da je uništena i krstareća raketa.

(Reuters)

Parlament u Kijevu ratifikovao Rimski statut

Vrhovna rada ratifikovala je Rimski statut, čime se otvara put Kijevu da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu.

Poslanik Jaroslav Železnjak objavio je da je 281 poslanik glasao za tu meru, što je ključni uslov da za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji.

(Reuters)

Eksplozije u Sumskoj oblasti, zarobljeni ukrajinski vojnici 

Objekat kritične infrastrukture pogođen je u selu Krasnopolje u Sumskoj oblasti Ukrajine, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga Ukrajine „Sever“.

Sumska oblast se nalazi na severu Ukrajine, graniči se sa Kurskom, Belgorodskom i Brjanskom oblastima Rusije.

Regionalni centar se nalazi oko 30 kilometara od državne granice. Kroz Sumi prolazi autoput koji ga povezuje sa ruskom Sudžom.

 

Medvedev: Posle napada na Kursku oblast nema pregovora sa Ukrajinom


Posle napada Kijeva na Kursku oblast, Rusija neće voditi nikakve pregovore sa Ukrajinom sve dok neprijatelj ne bude potpuno poražen, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti (SB) Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

On je savetovao političare zapadnih zemalja, koje prema njegovim rečima, "podržavaju provokacije kijevskog režima u Kurskoj oblasti", da se ne raduju operaciji ukrajinske vojske u tom ruskom regionu, prneosi TASS.

U objavi na Telegramu on je rekao da će se situacija za Ukrajinu kao rezultat tog akta samo pogoršati.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta napala područje Kurska zauzevši, prema navodima Kijeva, 82 naselja i 1.150 kvadratnih kilometara, premeštajući prvi put rat na rusku teritoriju.
 

 

U Čečeniji spremno više desetina hiljada boraca – čeka se naređenje Putina

U Čečeniji su pripremljene rezerve od nekoliko desetina hiljada boraca za specijalnu operaciju, rekao je lider republike Ramzan Kadirov tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Groznom.

- Formirali smo rezervu od nekoliko desetina hiljada obučenih i opremljenih boraca, spremnih da krenu u zonu specijalne vojne operacije, čim naredite - rekao je Kadirov.

On je rekao da je republika od početka specijalne operacije u zonu SVO poslala više od 47 hiljada vojnika, uključujući 19 hiljada dobrovoljaca.

- Svi su prošli obuku na Ruskom univerzitetu za specijalne snage, o trošku Fondacije Ahmat-Hadži Kadirov. Borci su u potpunosti opremljeni svom potrebnom municijom i specijalnom tehnikom. Fondacija je poslala više od 26 hiljada tona humanitarne pomoći stanovnicima oslobođenih teritorija - dodao je čečenski lider.

 

Putin postao počasni građanin Čečenije, posetio čečenske borce

 

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Čečeniju, a na aerodromu Grozni dočekao ga je predsednik te ruske republike Ramzan Kadirov.
Putin je postao počasni građanin Čečenije, a povelju i priznanje su mu uručili Kadirov i čečenski muftija Salah Mežijev.

Putin je na čečenskom jeziku zahvalio muftiji na, kako se navodi, poslu koji obavlja.

''Vi ste čuvar vrednosti koje jačaju naš multinacionalni svet i sve naše religije. Ovo je vaše delo, vaša misija pred svim našim ljudima'', rekao je Putin i muftiji poklonio ručno ispisan primerak Kurana.

Ruski predsednik je posetio i akademiju specijalnih snaga koja nosi njegovo ime i razgovarao s borcima dobrovoljcima, koji se tamo obučavaju pre nego što budu raspoređeni u Ukrajini.

On je pohvalio dobrovoljce i rekao da će Rusija biti nepobediva sve dok ima ljude poput njih.

Kadirov je Putinu pokazao maketu novog naselja koje treba da bude izgrađeno u Groznom i saopštio da će novo naselje biti nazvano po Putinu.

Putin je prethodno posetio još dva regiona Severnog Kavkaza – Kabardino-Balkariju i Severnu Osetiju.

Putin je posetio Čečeniju, autonomnu oblast u Rusiji, tokom svog drugog predsedničkog mandata – 2005. godine i tada je govorio na prvom sastanku republičkog parlamenta.
Predsednik Rusije je poslednji put posetio Čečeniju 2011. kao premijer, kada je predsedavao sastanku vladine komisije za razvoj Severnog Kavkaza u Gudermesu.
 

Ekspert: Oružane snage Ukrajine počele da povlače trupe sa oslobođene železničke stanice Vjemka

 

Komanda Oružanih snaga Ukrajine (AFU), strahujući od opkoljavanja svoje grupe u severnom pravcu, počela je užurbano povlačenje trupa sa železničke stanice Vjemka oslobođene 19. avgusta u Donjeckoj Narodnoj Republici. To je za TASS izvestio vojni ekspert Andrej Maročko.

- U severnom pravcu komanda oružanih formacija Ukrajine pokušava da izbegne opkoljavanje svojih jedinica Posle uspešnog napredovanja naših trupa u rejonu Ivano-Darjevke i železničke stanice Vjemka, ukrajinska komanda je užurbano počela da povlači svoje trupe u severozapadnom pravcu - rekao je on, pozivajući se na izvore.

Sagovornik agencije je rekao da je komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila u Zvanovku dodatne artiljerijske jedinice koje obezbeđuju vatreno pokriće za vojnike koji se povlače.

- Istovremeno, puca se na prethodnike Oružanih snaga Rusije u pokušaju da se uspori tempo napredovanja naših trupa - dodao je Maročko.

Maročko je u ponedeljak izvestio TASS da su vojne grupe trupa „Jug” oslobađanjem Vjemke počele da zauzimaju poluokruženje ukrajinske armijske grupe stacionirane na zapadu Luganske Narodne Republike, prenela je agencija TASS.

Šolc demantovao navode da Nemačka namerava da smanji podršku Ukrajini

 

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ništa ne može da utiče na to da Nemačka prekrši obećanja o podršci Ukrajini i izrazio iznenađenje zbog napisa da Berlin namerava da smanji vojnu pomoć Kijevu.

On je potvrdio da nemačka vlada sledeće godine planirala da izdvoji četiri milijarde evra za vojnu podršku Ukrajini i istakao da je ovaj iznos veći od izdvajanja bilo koje druge evropske zemlje, prenosi Unian.

Šolc je podsetio da će prema odluci zemalja G7 Ukrajina dobiti kredit od 50 milijardi evra iz prihoda od zaplenjene imovine Ruske Federacije i dodao da će ovim novcem zvanični Kijev moći da kupuje oružje.

Nemački list Frankfurter Algemajne Cajtung objavio je prethodno da Nemačka "oštro smanjuje" izdatke za vojnu pomoć Ukrajini i da je Berlin navodno već prestao da plaća popravku nemačke opreme oštećene u Ukrajini.

List je naveo da u nacrtu budžeta za narednu godinu Nemačka želi da prepolovi izdvajanja za Ukrajinu.
 

Foto: Tanjug/AP

 

Ruska PVO oborila 45 ukrajinskih dronova iznad pet regiona, 11 iznad Moskve

Ruske protivvazdušne snage su tokom protekle noći uništile 45 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući 11 iznad Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napominje se da je još 23 oboreno iznad Brjanske oblasti, šest uređaja je uništeno iznad Belgorodske oblasti, tri iznad Kaluške oblasti i dve iznad Kurske oblasti, prenosi portal Izvestija.

(Izvestija)

Sobjanin: Do sada najveći pokušaj napada dronovima na Moskvu

Ruske snage PVO su tokom noći i jutra do sada oborile 10 bespilotnih letelica koje su letele ka Moskvi, a to je jedan od najvećih pokušaja napada na glavni grad Rusije dronovima ikad, saopštio je gradonačelnik Sergej Sobjanin.

Ranije je gradonačelnik Moskve prijavio osam oborenih bespilotnih letelica u Podmoskovlju na Telegramu, prenosi RIA Novosti.

Guverner Brjanske oblasti Rusije Aleksandar Bogomaz prijavio je jutros sedam oborenih dronova iznad tog regiona, prenosi Interfaks.

- U roku od sat vremena, snage protivvazdušne odbrane Ministarstva odbrane Ruske Federacije otkrile su i uništile sedam bespilotnih letelica tipa aviona - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Bogomaz je dodao da nije bilo žrtava i razaranja.

Ukrajina gotovo svakodnevno pokušava da bespilotnim letelicama napadne ciljeve u pograničnim i centralnim regionima Rusije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pogledajte više