NA ANDROID TELEFONIMA PRONAĐENA ŠPIJUNSKA APLIKACIJA: Hakeri preko nje mogu čak i upravljati uređajem

Predrag Stojković 19. 08. 2024. u 20:33

PAMETNI telefoni sa Android operativnim sistemom, a posebno Piksel modeli, našli su se ovih dana u centru pažnje nakon što je otkriveno da fabrički instaliran softver Showcase, koji je razvila kompanija Gugl, može naneti veliku štetu korisnicima.

Foto Pixabay free images

Inače, ovaj program prvobitno je bio namenjen demonstraciji funkcionala smartfona dok se on nalazi izložen u vitrinama prodavnica.

SHOWCASE ŠPIJUNIRA KORISNIKE I LAKO SE MOŽE HAKOVATI

Nakon što telefoni završe u rukama kupaca, instalirani softver nastavlja da radi u aktivnom režimu, preuzimajući sadržaj sa veb-sajta Amazon Veb Servisa, prenosi Vašington Post, a sve sakupljene informacije o korisnicima skladišti u svojoj bazi podataka. To možda i ne bi bio problem da softver poseduje visok stepen zaštite i da je otporan na zlonamerne napade hakera, koji nakon što "uđu" u aplikaciju, mogu preuzeti kontrolu nad uređajima. Međutim, to je daleko od stvarnosti, mišljenja su eksperti AjVerifaj, koji su postojanje softvera i otkrili.

KORISNICI ZABRINUTI, KOMPANIJE ZABRANjUJU KORIŠĆENjE ANDROID UREĐAJA ZAPOSLENIMA

Zbog postojanja osnovanih sumnji da bi korisnički podaci mogli da "procure" u javnost, mnoge kompanije čiji zaposleni koriste Android uređaje, zabranile su njihovu dalju upotrebu. "Ovo se veoma loše odražava na poverenje koje smo imali u uređaje. Doneli smo odluku da odmah zabranimo korišćenje Android telefona zbog postojanja nebezbednog softvera kome pristup mogu imati i treća lica", naveo je stručnjak za informacionu bezbednost u jednoj korporaciji.

 

GUGL ODGOVORIO NA ZABRINUTOST

Zbog zabrinutosti koja se javila među korporativnim korisnicima i fizičkim licima koja koriste Android telefone, Gugl je saopštio da će učiniti sve da ukloni Showcase aplikaciju sa svojih uređaja. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, potencijalno opasan softver nestaće već sa narednim ažuriranjem, dok će distributeri uređaja biti informisani o promenama, kako bi budućim kupcima mogli da ih predoče.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pogledajte više