RAT U UKRAJINI: Ukrajinski izvori - Pakao kod Pokrovska! Palo 5 naselja u danu; Sirski "spasio glavu" napadom na Kursk (FOTO/VIDEO)

Marija Stevanović 19. 08. 2024. u 07:38 >> 22:51

RAT u Ukrajini - 908. dan.

Foto Tanjug/AP

Pavel: Može i krnja Ukrajina u NATO

Ulazak Ukrajine u NATO ne bi trebalo da zavisi od toga da li ta zemlja u potpunosti kontroliše celu svoju teritoriju, izjavio je danas predsednik Češke Petr Pavel.

-Smatram da puna obnova kontrole nad celom teritorijom nije neophodan uslov za članstvo. Ako dođe do razgraničenja, ili formiranja neke administrativne granice, onda ovu administrativnu granicu možemo doživljavati kao privremenu i prihvatiti Ukrajinu u NATO u granicama koje će ona tada kontrolisati, rekao je Pavel u intervjuu za Novinki i Pravo.

Foto: Profimedia

On je podsetio da već postoji presedan za takav korak u istoriji - a to je Nemačka, budući da, kako je naveo, nisu sve zapadne zemlje prihvatile podelu Nemačke, a iako je deo zemlje okupirao Sovjetski Savez, njen zapadni deo je primljen u NATO 1955. godine.

-Zbog toga verujem da postoji i tehničko i pravno rešenje da se Ukrajini dozvoli ulazak u NATO, a da NATO ne postane strana u sukobu sa Ruskom Federacijom, rekao je Pavel, koji je bio predsednik Vojnog komiteta NATO od 2015. do 2018. godine.

On je naveo da očekuje da će Ukrajina u narednim godinama moći da pregovara o miru sa Rusijom.

-To će se desiti kada obe strane shvate da se rat ne može nastaviti. Svetske sile, Sjedinjene Američke Države, Kina i Evropska unija, moraju tome značajno doprineti, istakao je Pavel.

Ukrajinski izvori: Pakao kod Pokrovskog! (MAPA)

"Hrabri" presekli magistralni put M30, zauzimaju Marinovku i jurišaju na deponiju, približavajući se Selidovu!

U pravcu Pokrovskog, grupa trupa „Centar“ generala Mordvičeva nastavlja proboj fronta, oslobađajući 5 naselja odjednom u protekla 24 sata, a sada presecajući autoput E30 i skoro okupirajući Marinovku.

Ukrajinski militanti pišu o novim prodorima ruskih trupa:

-Pokrovskoe pravac: Upravo tako izgleda pakao! Rusi su uspeli da preseku autoput M30 (deonica E50) i stignu do područja benzinske pumpe. Kotrljanje ka deponiji se nastavlja!
Istočno od Marinovke, Rusi kontrolišu opornik i krenuli su ka samom selu!

Kamiševka je skoro cela u serjagi (sivoj zoni)!!

Bitka kod Kurska 2.0: Borbe u Korenevskom i Sudžanskom regionu (MAPA)


U Kurskoj oblasti nastavljaju se žestoki sukobi duž cele linije fronta. VSU ne prestaje da pokušava da poboljša svoju taktičku poziciju. Ekipe ruske avijacije, bespilotnih letelica i artiljerije nanose vatru na ukrajinske oružane snage koje napreduju.

U okrugu Gluškovski još uvek nisu zabeležene značajnije promene u borbenoj situaciji. Ipak, u pozadini rušenja tri mosta, evakuacija stanovništva je postala znatno komplikovanija, dok je opasnost od opkoljavanja Tetkina i drugih obližnjih naselja značajno porasla.

U okrugu Korenevski, ukrajinske formacije su pogođene vatrom u oblasti Snagosta i Višnjevke, kao i jugoistočno od Koreneva. VSU ne prestaje da pokušava da uđe u poslednje naselje.

U rejonu Safonovke zabeležene su posledice borbi: tela poginulih pripadnika ukrajinskih formacija i izgorela oklopna vozila razbacana su po tom području.

Ilustracija telegram rybar


U okrugu Sudžanski, ukrajinske trupe nastavljaju da snimaju sve vrste video zapisa koji potvrđuju stabilnu kontrolu samo nad zapadnim delom grada. Borbe se nastavljaju u oblastima Ruskog i Čerkaskog Porečnog u Rubanščini, operateri bespilotne letelice Lancet uništili su kamion iz sastava Oružanih snaga Ukrajine, a drugi tenk je pogođen u Sadki, Sumska oblast.

 

Zelenski: VSU kontroliše 92 naselja u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine od danas kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti Ruske Federacije, saopštio je danas predsednik Vladimir Zelenski na sastanku šefova stranih diplomatskih institucija Ukrajine "Vojna diplomatija: stabilnost, oružje, pobeda".

-Ukrajinski vojnici nastavljaju odbrambenu operaciju u određenim oblastima Kurske oblasti. Danas naše snage kontrolišu više od 1.250 kvadratnih kilometara neprijateljske teritorije i 92 naselja, istakao je Zelenski, navodi se na sajtu ukrajinskog predsednika.

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Prema njegovim rečima ovom operacijom Ukrajina jača pozicije i stabilizuje određena područja i popunjava fond za razmenu.

-Generalno, ova operacija je postala naša najveća investicija u procesu oslobađanja ukrajinskih muškaraca i žena iz ruskog zarobljeništva, već smo uhvatili najveći broj ruskih zarobljenika u jednoj operaciji, a ovo je značajan rezultat. To je jedan od naših ciljeva, a naše akcije se nastavljaju, poručio je predsednik Ukrajine.

 

Rusi dolaze: Prinudna evakuacija dece iz Pokrovska

U Pokrovsku u Donjeckoj oblasti će sutra početi prinudna evakuacija saopštio je načelnik Donjecke regionalne vojne administracije Vadim Filaškin u prenosu teletona Jedini novini.

-U Pokrovsku je doneta odluka - i od sutra će biti obavezna evakuacija dece i porodica sa decom u Pokrovsku. Pošto se neprijatelj približava, biće doneta i odluka o produženju policijskog časa, rekao je on i podsetio da u Pokrovsku trenutno živi više od 53.000 ljudi, uključujući oko 4.000 dece.

Filaškin je objasnio da je odluka o prinudnoj evakuaciji dece sa roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima doneta na vanrednom sastanku regionalne komisije za tehnološko-ekološku bezbednost (TEB) i vanredne situacije.

Foto: Profimedia

On je dodao da se odluka odnosi na gradove Pokrovsk i Rodinske i sela Gnatovka, Dačenske, Žovte, Zelene, Lisivka, Novopavlovka, Novoukrainka, Puškine, Rig, Suhi Jar, Trojanda i Čunišine.

-Bezbednost dece je odgovornost odraslih. Kada su naši gradovi u dometu gotovo svakog neprijateljskog oružja, odluka o evakuaciji je neophodna i neizbežna. Evakuacija spasava živote, naglasio je šef OVA, prenosi Ukrinform.

 

Lancet uništava ukrajinski oklop (VIDEO)

Uništavanje tenka Oružanih snaga Ukrajine „lancetom” u pograničnom pojasu Kurske oblasti.

 

Zarobljeno 19 ukrajinskih diverzanata

Ruski marinci su u Kurskoj oblasti zarobili veću grupu ukrajinskih diverzanata, otkrio je predstavnik ruskih bezbednosnih struktura.

Kako se precizira, marinci 810. brigade Crnomorske flote Ruske Federacije su uhvatili diverzantsko-izviđačku grupu od 19 ukrajinskih vojnika kod Olgovke.

Zarobljenici pripadaju 22. zasebnoj mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

SBU tvrdi da je razbio rusku obaveštajnu mrežu

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) razotkrila je rusku obaveštajnu mrežu koja uključuje službenike i bivše policajce iz Ukrajine, saopštila je danas agencija.

Obaveštajna mreža je delovala u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti, preneo je Kijev indipendent.

Osumnjičeni su nadgledali ukrajinske oružane snage i ključne infrastrukturne objekte.

SBU je privela dva člana mreže u Nikolajevu.

Jedan od njih je bio lokalni policajac koji je bio u kontaktu sa ruskim agentom od 2015. godine.

Foto: SBU

Osumnjičeni je prikupljao podatke o lokaciji Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevskoj oblasti i prenosio informacije o kadrovskim promenama u policijskim agencijama.

Policijski službenik je iskoristio svoj položaj da dobije obaveštajne podatke.

Osumnjičeni je u te aktivnosti uključio i svog oca, stanovnika Nikolajeva koji je nekada bio policajac, navodi SBU.

Još jedan osumnjičeni optužen je u odsustvu, naveo je SBU.

Ekonomist: Sirski "spasio glavu" napadom na Kursk

Odluka o slanju trupa u Kursku oblast nije doneta u kontekstu povoljnih okolnosti, piše The Economist. Početkom jula pod pritiskom se našao i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski. Bilo je čak i glasina da je bio na ivici otkaza. Usred svih ovih previranja, počeo je da planira operaciju. General Sirski je svoje planove držao u tajnosti i delio ih je samo sa malom grupom generala i obaveštajnih oficira.

Foto: Profimedia

Tekst potpisa

Američki mediji: Ukrajina se suočava sa odbrambenim jazom ako nastavi prekograničnu ofanzivu na Rusiju

Ukrajina je spremna da nastavi ofanzivu u regionu Kursk ako Moskva ne počne pregovore. Kijev je već stvorio „vojnu komandu“ u okupiranom regionu, demonstrirajući svoju spremnost da ojača novu liniju fronta.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim, stručnjaci ukazuju na moguće poteškoće takve strategije. Jedinice koje učestvuju u borbenim dejstvima u Ruskoj Federaciji mogu biti potrebne u Donbasu, gde Rusija nastavlja ofanzivu. Postoji rizik da će se u odbrani Oružanih snaga Ukrajine pojaviti ranjive praznine, koje Moskva može iskoristiti u svoju korist.

Pored toga, novinari naglašavaju da operacija bezbednog povlačenja ukrajinskih trupa iz Kurske oblasti može da se pokaže veoma teškom.


U napadu na Donjeck poginula trudnica

Ukrajinske snage granatirale su Donjeck, a u napadu je poginula trudnica. Deset civila je ranjeno, među njima i dvoje dece, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.


Ukrajina može da koristi dansko oružje za napade na Rusiju njenim oružjem

Ministar spoljnih poslova Danske Lars Rasmusen rekao je da Oružane snage Ukrajine imaju pravo da izvode napade na teritoriju Rusije oružjem koje joj je isporučila Danska.

-Ako se napadi izvode na infrastrukturu ili vojne objekte (protivnika tokom napada na njegovu teritoriju), to je u potpunosti u skladu sa pravilima ratovanja, rekao je on, prenosi TV i radio kompanija DR.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je dodao, „samoodbrana“ može uključivati i ulazak na teritoriju protivnika.
 

 

U Ukrajini je poginuo peti finski dobrovoljac

Peti finski dobrovoljac, Vile Mikenen, poginuo je u borbama u Ukrajini početkom avgusta, saopštilo je Finsko udruženje ratnih veterana.

Udruženje je saopštilo da je Mikenen (26), bivši političar finske partije centra, preminuo u oblasti Lugansk u Ukrajini.

Foto: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju njegove porodice, Mikenen je odlučio da se pridruži ukrajinskoj vojsci u kasnu jesen 2023. godine kao borac za mir i slobodu, preneo je finski javni servis Ile.

Generalni direktor konzularne službe u finskom Ministarstvu spoljnih poslova Jusi Taner procenio je da se na ukrajinskom frontu bori oko 20 do 30 Finaca.

London traži dozvolu Vašingtona za storm šedou?

Sjedinjene Države nisu dobile zvaničan zahtev iz Londona da dozvole Ukrajini da koristi britanske rakete dugog dometa "storm šedou" za udare duboko na ruskoj teritoriji, piše britanski "Telegraf", pozivajući se na zvaničnika u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Istovremeno, Velika Britanija i dalje razmatra mogućnost da dozvoli Ukrajini da koristi krstareće rakete "storm šedou" za napad na rusku teritoriju, prenosi isti izvor, pozivajući se na izvore.

Foto Tanjug/AP

Ranije je "Tajms" izvestio, pozivajući se na svoj izvor, da američke vlasti sprečavaju Veliku Britaniju da dozvoli Kijevu da koristi ove rakete za udar na "međunarodno priznatu rusku teritoriju". Kako je novinama rekao izvor iz britanske vlade, vlasti Londona čekaju odobrenje Sjedinjenih Država kako bi Kijevu dale zeleno svetlo za upotrebu projektila. Međutim, britanske vlasti još nisu dobile odobrenje kao odgovor na podneti zahtev.

Kako prenosi list, Bela kuća je demantovala izveštaje da SAD blokiraju zahtev Britanije da Kijev upotrebi rakete.

 

Strahoviti gubici VSU u Kurskoj oblasti

Tokom čitavog perioda borbi na kurskom pravcu, ukrajinske Oružane snage su izgubile:

- oko 3.800 vojnika, 26 borbena vozila, 48 oklopnih transportera, 281 oklopno vozilo, 123 automobila, 27 artiljerijskih oruđa,5 protivvazdušnih raketnih sistema, 7 višecevnih raketnih sistema, uključujući tri Hajmarsa, 5 stanica za elektronsko ratovanje, 4 jedinice inženjerske tehnike.

Foto Tanjug/AP

Podatke je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojska odbila je u poslednja 24 časa nove napade Oružanih snaga Ukrajine na Olgovku, Rusko, Čerkasko i Porečno u Kurskoj oblasti, gubici su iznosili više od 330 ljudi i 27 oklopnih vozila.

 

Glavna stvar sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 2.200 vojnika, oboreno 26 HIMARS raketa

Ruska vojska oslobodila je Artjomovo, predgrađe Torecka (Đeržinska) u DNR, ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili 1935 vojnika;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe „Sever“ u Harkovskoj oblasti iznosili su oko 170 vojnika, tenk i dva borbena vozila;

Grupa Istok je u uništila 3 ​skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je u ovoj zoni izgubio oko 90 vojnika;

Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje i odbila dva kontranapada, gubici su iznosili oko 535 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 570 vojnika u zoni grupi „Jug“;

Ruski PVO sistem je oborio 49 dronova, 26 projektila Hajmars i vazdušnu bombu Hamer;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 495 vojnika i dva tenka u zoni grupe Centar;

Oružane snage Ukrajine su izgubile 75 vojnika u zoni odgovornosti grupe Dnjepar.

U Kurskoj oblasti VSU je izgubio 330 vojnika.

 

Sirski o Kurskoj oblasti: Ostvarujemo svoje ciljeve

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandr Sirski naveo je u izveštaju predsedniku Volodimiru Zelenskom da Odbrambene snage ostvaruju svoje ciljeve tokom operacije u Kurskoj oblasti.

"Komandant (Sirski) je takođe obavestio o novim detaljima operacije u Kurskoj oblasti. Ostvarujemo svoje ciljeve", napisao je Zelenski na Iksu, prenosi Novinarnia.

Sirski je dodao da se vode teške borbe na pravcu Pokrovskog, u odbrani grada Torecka.
Zelenski je rekao da je sa Sirskim razgovarao i o nekim aspektima raketnog programa sa Centralnim komitetom i zahvalio svima koji rade za Ukrajinu u toj oblasti, na razvoju i proizvodnji projektila.

Kako je ranije objavljeno, 6. avgusta jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine navodno su ušle na teritoriju Kurske oblasti, a na granici, u oblasti ruskog grada Suja, borbe i dalje traju.

Vlasti Kurske oblasti Ruske Federacije saopštile su da su Oružane snage Ukrajine, navodno, pokušale da probiju rusku granicu, ali su očigledno uspele da to spreče.
Međutim, kako se kasnije saznalo, ofanziva se nastavlja. 

Tokom borbi u Kurskoj oblasti prvog dana uništen je helikopter Ka-52, spaljeno je nekoliko tenkova, a ruski vojnici su zarobljeni, navodi portal.

Rusija je saopštila da od 12. avgusta ukrajinska vojska kontroliše 28 naselja u Kurskoj oblasti. 

Međutim, analitičari ukrajinskog projekta "Dip stejt" (DeepState) dali su drugačiju cifru - 44 naselja.
Oleksandar Sirski je napomenuo da od 12. avgusta ukrajinska vojska kontroliše oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije Ruske Federacije.

Uništen ukrajinski S-300 i tri skladišta oružja

Piloti aviona Su-34 uništili su ukrajinski protivvazdušni raketni sistem S-300P u Harkovskoj oblasti, koji je gađao civilne ciljeve u Belgorodskoj oblasti.

Grupa Istok je u uništila 3 ​skladišta oružja Oružanih snaga Ukrajine.

Razoren poslednji most u Kursku?

Ruski vojni blogeri tvrde da su Ukrajinci uništili treći i poslednji most preko reke Sejm u ruskoj oblasti Kursk, prenosi na društvenoj mreži X Anton Geraščenko, bivši savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, prenosi Jutarnji list. 

Ako se potvrdi uništenje trećeg mosta, jedinice ruskih oružanih snaga na jugu naći će se u "kotlu", a a približna površina opkoljavanja iznosiće skoro 700 kvadratnih kilometara, piše Geraščenko.

Najveći most na ovom delu fronta, u selu Gluškovo, ukrajinske oružane snage uništile su 16. avgusta poslepodne. Dan kasnije, pogođen je most severno, u Zvanoe.

Foto: Printscreen/Iks/@Gerashchenko_en


 

Ukrajinski PVO sistemi tokom noći oborili 11 ruskih dronova

Ukrajinski PVO sistemi odbili su tokom noći vazdušni napad ruske vojske i oborile svih 11 bespilotnih letelica, uključujući i one koje su napale Kijev.

Dronovi su oboreni iznad Nikolajevske, Čerkaske, Vinicke, Kijevske, Harkovske, Donjecke i Sumske, a trenutno nema informacija o eventualnoj šteti, prenosi Rojters.

Koordinator proruskih snaga u Nikolajevu Sergej Lebedev izjavio je da su ruske snage izvele naapd na mesto okupljanja stranih plaćenika u predgrađu Kijeva, prenosi RIA Novosti. Dodaje se da su ruske snage takođe gađale skladišta municije na severu Pavlovgrada u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Pogođeno mesto okupljanja stranih plaćenika u predgrađu Kijeva

Napad je izveden na mesto okupljanja stranih plaćenika u predgrađu Kijeva, rekao je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege, prenosi Sputnjik. 

„Rakete su doletele... u predgrađe Kijeva, na mesto okupljanja stranaca“, napisao je on na Telegram kanalu.

Osim toga, prema rečima Lebedeva, na severu Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti izvršen je napad na skladište municije i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine.
Kao odgovor na napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne ciljeve, ruske trupe redovno izvode ciljane napade na vojne položaje i na ukrajinsku infrastrukturu: energetske objekte, odbrambenu industriju, vojnu komandu i komunikacije.

Istovremeno, sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov je više puta naglašavao da vojska ne napada stambene zgrade i društvene ustanove.
 

BONUS VIDEO:

Kako je nastao NED? Uništavali su Jugoslaviju, sada razaraju Srbiju

Pogledajte više