SUMNJALI DA SU NA OBUCI BILI UKRAJINCI: Sudar dva aviona tipa "rafal" u kojem su poginula dva letača uzburkao Francusku

U sudaru dva francuska vojna aviona tipa "rafal" poginula su dva pilota koji su se nalazili u jednoj letilici, dok je treći, iz drugog aviona, uspeo da se spase katapultiranjem. Dodatnu dimenziju celoj ovoj tragediji u javnosti dala je činjenica da se u jednom od "rafala" vršila obuka, imajući u vidu da se u Francuskoj upravo nalaze ukrajinski vojnici.

Foto: Printskrin

Ali, vlasti ističu da su sva tri pilota koja su uključena u udes – Francuzi.

 Do udesa je došlo na istoku Francuske u departmanu Mert i Mozel u sredu tokom dana, na oko 35 kilometara udaljenosti od grada Nansija. Sudar je, prema rečima očevidaca, bio spektakularan. Lokalno stanovništvo kaže da se čula jaka eksplozija a da su se zatim nadaleko videli vatra i dim. 

I dok je preživeli pilot odmah pronađen lakše povređen, za drugom dvojicom se tragalo više sati u pošumljenim obastima Lorene. U potragu je bilo uključeno oko 200 žandarma i pedeset spasilaca. Svi okolni putevi za to vreme bili su zatvoreni.

Nesreća se dogodila kada su se avioni vraćali sa misije snabdevanja gorivom u Nemačkoj, kako je saopštilo ministarstvo vojske. Tek se ispituju uzroci zbog kojih je došlo do sudara. Pilot jednog od aviona uspeo je da iskoči i spusti se u blizini lokalnog stadiona. U drugom avionu bili su instruktor i njegov učenik i oni se, nažalost, nisu spasli.

Sva trojica su iz iste vojne baze Sen Dizije. Francuska vojska je precizirala da se ukrajinski vojnici nalaze u bazi Kazo u oblasti Žirond nedaleko od Bordoa i da se obučavaju isključivo na lovcima "alfa džet".

U Francuskoj ističu da su nesreće u kojima učestvuju "rafali" dosta retke. U decembru 2007. godine jedan se srušio u oblasti Korez i to je bio prvi incident ovog tipa aviona. Istraga je zaključila da je došlo do dezorijentacije pilota. Druga nesreća se desila u septembru 2009, a u njoj su učestvovala dva "rafala" koja su se spremala da slete na nosač aviona "Šarl de Gol", posle vežbe katapultiranja. Jedan pilot je tada poginuo.

Pogledajte više