HARIS I BAJDEN ZAJEDNO NA BINI: Konačno smo pobedili velike farmaceutske kompanije

Predrag Stojković 15. 08. 2024. u 23:45

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris pridružila se predsedniku Džou Bajdenu kako bi zajedno predstavili dogovor kojim će se smanjiti cena deset često korišćenih lekova u Americi.

Tanjug

To je prvi put da su se pojavili zajedno na nekom javnom skupu, od kada je Haris zamenila Bajdena kao predsednička kandidatkinja Demokratske stranke.

-Konačno smo pobedili velike farmaceutske kompanije, poručio je Bajden.

Njegova administracija je pregovarala i dogovorila smanjenje cena deset najprodavanijih lekova koje koristi Mediker, sistem državnog osiguranja za starije građane, neke i do 79 odsto.

Dogovor će, kako su najavili, u prvoj godini sprovođenja uštedeti državi šest milijardi dolara. Takođe će 2026. godine uštedeti običnim građanima više od 1,5 milijardi u troškovima "iz džepa".

Bajden i Haris pokušavaju da uvere birače da će se njihovi životni troškovi smanjiti posle nekoliko godina natprosečno velike inflacije, prenosi Glas Amerike.

Zakon o smanjenju inflacije, koji je Bajdenova administracija predložila i koji je usvojen 2022. godine, bio je prvi zakon koji je omogućio državi, odnosno Medikeru, da pregovara o cenama nekih od najskupljih lekova za program koji pokriva 66 miliona Amerikanaca. Nove cene će početi da važe 2026. godine.

Amerikanci su ogorčeni zbog visokih cena i često govore da je to pitanje koje ih najviše zanima uoči predsedničkih izbora 5. novembra na kojima se Haris takmiči protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa.

-Cele svoje karijere radila sam na tome da smanjimo cenu lekova i na pozivanju na odgovornost onih koji ih podižu iz lične koristi, izjavila je Haris.

-"Mediker sada može da upotrebi moć kolektivnog pregovaranja da dogovori niže cene lekova sa velikim farmaceutskim kompanijama, dodala je.

Glas potpredsednice Kamale Haris u Senatu, koji je presudio u situaciji sa 50 glasova za i 50 protiv, omogućio je usvajanje zakona koji dozvoljava pregovore o cenama lekova.

Nijedan republikanac nije podržao taj zakon. Haris je takođe podsetila da je tokom svog rada na mestu državne tužiteljke Kalifornije pozivala farmaceutske kompanije na odgovornost zbog nepoštene i nelegalne poslovne prakse.

Iako je skup u Merilendu bio zvanični događaj, Bajden je svoje obraćanje okupljenima u sali lokalnog univerziteta pretvorio u govor iz kampanje, navodeći da će Kamala Haris biti "sjajna predsednica" i kritikujući republikance što ne podržavaju pravo Medikera da pregovara o cenama lekova.

Istovremeno republikanski predsednički kandidat Donald Tramp najavio je za danas konferenciju za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju. To je njegov drugi susret sa novinarima u manje od nedelju dana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pogledajte više