NETANIJAHU I GALANT U KLINČU: Nove trzavice u izraelskoj vladi u iščekivanju udara iz Irana

A.Vojinović 15. 08. 2024. u 07:00

DOK Bliski istok strahuje od širenja rata usled pretnji iz Irana, do novih trzavica došlo je unutar izraelske vlade. Naime, izraelski premijer Benjamin Netanijahu obrušio se na ministra odbrane Joava Galanta optuživši ga da je usvojio antiizraelski narativ, te da je odbacio ratni cilj predsednika vlade, odnosno, apsolutnu pobedu nad palestinskom grupom Hamas, kao - besmislicu. Istovremeno, Izrael i SAD i dalje drže oči širom otvorene u iščekivanju prvih udara iz Teherana, koji je već odbacio pozive najviših zvaničnika iz Londona, Berlina i Pariza da se uzdrži od odmazde zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea.

Tanjug

Galant je, prema izvorima lokalnih medija, na sastanku sa privatnim obezbeđenjem sve one koji smatraju da je Netanijahuov plan za potpuno uništenje Hamasa ostvariv, nazvao herojima sa ratnim bubnjenima. Na ove navode odmah je raegovala kancelarija izraelskog premijera.

- Kada Galant usvoji antiizraelski narativ, on šteti šansama za postizanje sporazuma o taocima. Galant je u obavezi da sledi dvostruki cilj izraelskog rata u Gazi: eliminisanje Hamasa i oslobađanje talaca zarobljenih u napadima 7. oktobra - navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Od početka rata u Gazi dolazilo je više puta do neslaganja između Netanijahua i Galanta. Šef resora odbrane se više puta zalagao da se zaključi sporazum o prekidu vatre u enklavi, dok je ranije apelovao na premijera da izjavi da Izrael neće uspostaviti civilnu ili vojnu kontrolu nad Gazom. Galant je, takođe, tvrdio da je još u oktobru predložio preventivni napad na Hezbolah u Libanu, ali da Netanijahu nije podržao napad i propustio priliku.

A dok Vašington nastavlja vojno da podržava i šalje borbene avione i podmornicu sa raketama na Bliski istok, američki predsednik Džozef Bajden poručio je da bi postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi moglo da utiče da Iran odustane od napada na izraelsku teritoriju. Istovremeno, američki državni sekretar Antoni Blinken odobrio je moguću prodaju aviona i druge vojne opreme Izraelu u vrednosti većoj od 20 milijardi dolara, saopšteno je iz Pentagona. Blinken, koji je odložio posetu Bliskom istoku, dao je zeleno svetlo za prodaju aviona F-15 i prateće opreme od skoro 19 milijardi dolara, tenkova od oko 774 miliona dolara i vojnih vozila od oko 583 miliona dolara, pri čemu će tenkovi gotovo odmah biti spremni za isporuku.

Istovremeno, ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild je poručila na sednici Saveta bezbednosti UN da Vašington ima cilj da smanji tenzije na Bliskom istoku kako bi se izbegao regionalni sukob.

Umrlo više od sto beba

NAJMANjE 115 beba rođeno je i ubijeno od početka poslednjih vazdušnih napada Izraela na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. "Svi oni živeli su kratke trenutke pre nego što su im životi izgubljeni u bombardovanju i agresiji", navodi se u saopštenju ministarstva. Poslednja identifikovana ubijena novorođenčad bili su blizanci stari četiri dana, Ajsel i Ajsar Abu al Kumsan.

Pogledajte više