NOVI DETALJI: Kako je osujećen planiran masakr na koncertu Tejlor Svift

Tri tinejdžera povezani u pripremi terorističkog napada, a obožavaoci pop zvezde razočara otkazivanjem koncerata.

Tanjug

Beč je na nogama nakon otkazivanja koncerta jedne od najvećih zvezda Tejlor Svift. Gotovo 200.000 ljudi je kupilo mesecima ranije skupe ulaznice, a mnogi od njih su doputovali u glavni grad Austrije i ostali razočarani kada su organizatori otkazali  tri koncerta zbog terorističkih pretnji. Neposredno pre koncerta uhapšen je devetnaesto godišnji mladić koji ia austrijsko državljanstvo, a poreklom je Makedonac. U svom domu u Ternicu, kako je potvrdio šef Glavne uprave javne bezbednosti Austrije Franc Ruf planirao je napad i izradio eksplozivnu napravu.

Još krajem jula dao je otkaz na poslu i bacio se na planiranje terorističkog napada, u ime Islamske države. Policija je u njegovom stanu pronašla razne dokaze i eksplozive koji je trebao upotrebiti na stadionu kada je američka zvezda u četvrtak i petak trebala imati koncert. Pronađeni  su i krivotvoreni evri, a osumnjičeni nije imao kartu za koncert, već je mislio upasti koristeći operativno plavo svetlo koje koristi policija. “Trebao je ubiti sebe i veliku skupinu ljudi“, saopštila je policija. Nađen je i propagandni materijal, noževi, mačete, pištolji. Uhapšen je i jedan sedamnaestogodišnjak koji je sudelovao u pripremama koncerata i već je bio na stadionu kada je uhapšen, a pretpostavlja se da ima hrvatske korijene. Pre koncerta je prekinuo sa devojkom i bio je razočaran „u ceo svet“. Pod sumnjom je i petnaestogodišnji austrijski državljanin, a istraga se nastavlja.

Stepen opasnosti od terorizma u Austriji je podignut na najviši nivo, a uhapšeni mladić sve je priznao policiji. Pretpostavlja se da nije koristio mrežu koju Islamska država ima u Evropi i da osim dvojice tinejdžera nije imao pomoćnike. Navodno je u junu prisegnuo za lojalnost Islamskoj državi, a prvi su mu cilj bili okupljeni pred stadionom koji nisu mogli ući. Imao je plan zaletiti se u gomilu automobilom i koristiti noževe i mačeta, uz eksploziv. Kemikalije za izradu eksploziva ukrao je na radnom mestu gde je radio.

Hoteli u Beču puni su stranaca koji su došli na koncert, a grad je inače u ovo doba godine pun i turista. Svi su zabrinuti i zastrašeni jer ne znaju da li opasnost i dalje postoji i nameravaju brzo da napuste Beč. Organizator koncerta vratiće novce za kupljene ulaznice, a najlošije su prošli oni koji su za 1000 evra kupili ulaznicu od preprodavača uoči koncerta. „Situacija je i dalje opasna“, poručuje policija i najavljuje pojačanu prisutnost na granicama. Ekstremna desnica, koja ima sve veći utjecaj, tvrdi da su za sve krivi imigranti koji su dobili priliku za život u Austriji, a nisu prihvatili standarde austrijskog društva. Po ulicama Beča zabeležen su manji incidenti i napadi na imigrante i sve one koji nisu „čisti“ Austrijanci, a ministri u austrijskoj vladi su najavili nove mere protiv terorizma koje bi trebale pod hitno stupiti na snagu.

Pogledajte više