RAT U UKRAJINI: PVO iznad Kurske oblasti oborila dva ukrajinska drona; Putin potpisao novi zakon

Đorđe Grmuša 08. 08. 2024. u 07:12 >> 23:41

RAT u Ukrajini, 897. dan.

Foto: Profimedia

Ukrajina ne vidi smisao pregovora u ovom trenutku

Ukrajinsko rukovodstvo u ovom trenutku ne vidi nikakav smisao u pregovorima sa Rusijom, rekao je šef kancelarije Vladimira Zelenskog, Andrej Jermak.

"Jasno nam je da nema nikakvog smisla voditi bilo kakve pregovore .... direktnih u ovom trenutku nema. Ne vidimo u tome rezultat koji je potreban Ukrajini", rekao je on i dodao da Kijev nije spreman za teritorijalne ustupke Rusiji, niti će prihvatiti nove Minske sporazume.

"Šolc ne sme da dozvoli da Ukrajina primenjuje nemačko oružje"

Nemački kancelar Olaf Šolc ne sme da dozvoli da Ukrajina primenjuje nemačko oružje na teritoriji Rusije, rekla je Sara Vagenkneht, lider partije "Savez Sare Vagenkneht".

"Kancelar mora da razgovara sa ukrajinskim predsednikom telefonom i zahteva da se nemačko oružje ne primenjuje u napadima na rusku teritoriju", rekla je ona.

Putin potpisao novi zakon

Predsednik Rusije Vladimir Putin potisao je Zakon koji predviđa da se strancima koji su stekli rusko državljanstvo ono može oduzeti u slučaju da se ne odazovu na upis u vojnu evidenciju.

Trenutno stranci ili lica bez državljanstva muškog pola koji treba da dobiju rusko državljanstvo i u uzrastu su za regrutaciju dužni su da se jave radi upisa u vojnu evidenciju prema mestu prebivališta.

Uz Zakon ide i obrazloženje da je bilo dosta slučajeva kada su se oni oglušili o tu obavezu, što izaziva negodovanje stanovništva i utiče na atmosferu u socijalno-društvenoj sferi.

U utorak sednica Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti održaće u utorak sednicu o ukrajinskim zločinima, a jedna od tema biće i ukrajinski napad na Kursku oblast, rekao je za Sputnjik zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Sednica će biti u arija formatu - to je neformalni sastanak koji ne pretpostavlja redovne procedure i prisustvo svih država članica ovog tela.

Među ranjenima i deca

Rusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Kurskoj oblasti u periodu 6-8. avgust ranjeno 66 ljudi, od toga devetoro dece. U bolnicama se i dalje nalazi 38 ljudi, uključujući petoro dece.

Oglasile se UN osituaciji u Kursku

Ujedinjene nacije u vezi sa napadom ukrajinskih snaga na Kursku oblast apeluju na „sve strane“ da deluju odgovorno i da osiguraju bezbednost civila, saopštio je zamenik portparola generalnog sekretara organizacije Farhan Hak tokom brifinga za medije.

Vojska Ukrajine: U Sumskoj oblasti poginule dve osobe, uključujući šestogodišnje dete

Dve osobe, od kojih je jedno šestogodišnje dete, poginule su u napadu na selo Mogrica u Sumskoj oblasti, saopštio je šef osoblja Sumske vojne oblasti Igor Kalčenko.

- Kao rezultat vazdušnog udara na selo Mogricija, zajednica Junakiv, dve osobe su poginule, od kojih je jedno šestogodišnje dete - rekao je Kalačeno.

U Sumskoj oblasti vrši se evakuacija civila iz pograničnih zajednica, oko 6.000 ljudi, od kojih su više od 400 deca, ranije je preneo Ukrinform.

(Ukrinform)

Kijev: PVO tokom noći oborio dve rakete i četiri bespilotne letelice

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile dve od četiri rakete i sve četiri bespilotne letelice koje je lansirala Rusija tokom noćnog napada.

- Snage PVO oborile su dve vođene vazdušne rakete `kh-59` i četiri jurišna bespilotna letelica tipa `šahed` - objavio je komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

(Reuters)

Moskva: Iznad Belgoroda najviše ukrajinskih napada bespilotnim letelicama

PVO snage Rusije su od jutra presrele i dve bespilotne letelice iznad regiona Kursk i Oril, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Moskva takođe saopštava da su sistemi protivvazdušne odbrane tokom noći uništili 16 ukrajinskih bespilotnih letelica.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 14 ukrajinskih bespilotnih letelica nad teritorijom Belgorodske oblasti i dve nad teritorijom Kurske oblasti -  navodi se u objavi Ministarstva na Telegramu.

Najmanje 16 osoba povređeno je u napadima ukrajinskih dronova i granatiranju Belgorodske oblasti u Rusiji tokom jučerašnjeg dana, saopštio je jutros načelnik oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je napisao na Telegramu da je jedna osoba teško povređena, a da je ukupno njih 13 prebačeno u bolnice, prenela je agencija RIA Novosti.

Načelnik je naveo da je Belgorodska oblast u sredu napadnuta ukupno 86 puta.

(Izvestia/Tanjug)

 

Medvedev: Rusija treba da stigne do Kijeva i dalje u okviru specijalne vojne operacije 

 

Rusija treba da svoju specijalnu vojnu operaciju učini „eksplicitno eksteritorijalnom“, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Od ovog trenutka specijalna vojna operacija mora da postane eksplicitno eksteritorijalna. Ovo više nije operacija vraćanja naše zemlje i kažnjavanja nacista. Možemo i treba da idemo dublje u već postojeću Ukrajinu, ka Odesi, Harkovu, Dnjepropetrovsku, Nikolajevu. Prema Kijevu i dalje“, napisao je on na Telegramu.

Prema Medvedevu, „ne bi trebalo da postoje granice u pogledu granica ukrajinskog Rajha koje neki priznaju“. „Teroristička operacija koju su izveli banderovci mora da ukloni sve tabue sa ove teme“, istakao je Medvedev i dodao: „Prestaćemo samo kada to budemo smatrali prikladnim i korisnim“.

Dana 6. avgusta, granična Kurska oblast bila je pod masivnim napadom Ukrajine. U granatiranju i udarima bespilotnih letelica poginulo je pet civila, a povređena je 31 osoba, uključujući šestoro dece.

 

Stano: Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je, komentarišući napad ukrajinskih snaga na Kursku oblast u Rusiji, da prema međunarodnom pravu Ukrajina "ima zakonsko pravo da se brani, uključujući i udare na agresora na njegovoj teritoriji".

- EU nastavlja da u potpunosti podržava legitimno pravo Ukrajine na odbranu od ruske agresije i njene napore da povrati suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je on za ukrajinski medij Suspilni.

Moskva je saopštila da su ukrajinske snage pokušale da zauzmu deo teritorije Kurske oblasti, a načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da je napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kurska zaustavljeno.

U Kurskoj oblasti uvedena je vanredna situacija nakon napada ukrajinskih snaga.
 

Pogledajte više