RAT U UKRAJINI: „Hrabri“ oslobodili Sergejevku! Napad na Kursku oblast strateški beskoristan, planiran u Londonu (FOTO/VIDEO)

Đorđe Grmuša 07. 08. 2024. u 07:06 >> 01:33

RAT u Ukrajini, 896. dan.

Foto MO Rusije

Izveštaj sa fronta: Ruske jedinice prodiru u Donbasu, VSU ima velike gubitke napadu na Kursku oblast; VSU se povlači kod Torecka da nebi uleteo u kotao (MAPA/VIDEO)

I pored toga što je sva pažnja usmerena na konfrontaciju u Kurskom regionu, ruska vojska nastavlja borbe na svim drugim sektorima fronta.

Jutarnji udar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u oblasti Bele Crkve u Kijevskoj oblasti pao je na područje arsenala i baze Oružanih snaga Ukrajine, gde je moglo da se obučava više od hiljadu vojnika.

Ilustracija telegram rybar



U Hersonskom delu Oružanih snaga Ukrajine stvaraju utvrđenja bliže vodi na desnoj obali. Ruska artiljerija je noću radila duž priobalne zone: pokrivala je grupe Oružanih snaga Ukrajine u niskim zgradama.

U pravcu Zaporožja, ruske oružane snage su napredovale od Verbovoja i očistile uporište duž puta Verbovoje-Rabotino, poravnavajući bok. Obe strane koriste mnogo dronova. Ruska artiljerija gađa ciljeve u blizini Pjatihatkija i Male Tokmačke.

Nema promena u Južno-Donjeckom sektoru, Oružane snage Rusije kreću se van granica Urožajnog na sever. Ruska avijacija i artiljerija gađaju mete VSU i ovde.

Ilustracija telegram rybar



Na Donjeckom frontu vode se borbe u predgrađu Krasnogorovke. Oružane snage Rusije napreduju severno i južno od reke Lozove, odbacujući ukrajinske oružane snage prema akumulaciji Žukovski. Kontrola nad zonom južno od Lozove daje ruskim trupama priliku da pogode Kurakhovo. Na jugu su Oružane snage RF napredovale između Krasnogorovke i Marjinke i stigle do sedišta Pariske komune i do farme severno od ovog štaba – uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Oni su takođe presekli jedinice Oružanih snaga Ukrajine između jaruga Suhaja i reke Osinove. Sa ovog odseka može početi dalje napredovanje do Kurahova. Oružane snage Rusije zauzele su nekoliko uporišta ukrajinskih oružanih snaga severoistočno od Nikoljskog. U jugoistočnom delu Konstantinovke ruske trupe su uspele da poprave svoje položaje. Vazdušno-kosmičke snage Rusije napadaju područje rudnika Južnodonecka i Vodjanoj, odakle Oružane snage Ukrajine napadaju ruske prednje položaje.


Na Avdejevskom pravcu, Oružane snage Rusije se bore za Želanoje, gde su se ruske jedinice učvrstile na istočnoj periferiji, na teritoriji jednog poljoprivrednog preduzeća. Napredovanje u Lisičnom, Ivanovki, Sergejevki i skoro kontrolisanom Veselu usmereno je na Grodovku - prilično veliko selo ispred Mirnograda i Krasnoarmejskog (Pokrovskog).

U pravcu Torecka, ukrajinske oružane snage su napustile još neke položaje u blizini Novgoroda (Njujork) kako bi izbegle opkoljenje. Oružane snage Rusije su napredovale još par ulica i čiste levi bok. U Družbi ima uspeha, u Kirovu su očistili istočni deo i stigli do rudnika Severnaja.

Žestoke borbe vode se na lokalitetu Artjosnagama movski u Časovom Jaru u oblasti trakta Orlova i mikrookruga Novi. Dalje na zapad još nije moguće kretanje. Postoji mogućnost da se ruske jedinice, koje stoje duž kanala na njegovoj istočnoj strani na delu od Kalinovke do Ivanovskog, spremaju da uđu u mikrookrug Novi sa juga, da iz dva pravca izbace VSU.

Na Severskom pravcu ruske trupe su stigle do južne periferije Perezdnog i pojačale rad avijacije i artiljerije na položajima Oružanih snaga Ukrajine, uključujući Verhnjekamenski, kao i u oblasti Bele Gore, dominantne visine i važnog uporišta Oružanih snaga Ukrajine. Ruski jurišnici pokušavaju da napreduju od Ivano-Darjevke do Vjemke. Međutim, za sada se VSU tvrdoglavo brani i odbija napade.


Na pravcu Krasnolimanskog, ruske trupe u rejonu Makejevke prešle su reku Žerebec i učvrstile se na njenoj desnoj obali da nastave borbu za selo. Ukrajinske oružane snage napadaju sa visova zapadno od Makejevke, pokušavajući da uspore napredovanje ruskih trupa.

Na Kupjanskom pravcu kod Peščana, Oružane snage Rusije su napredovale ka jugozapadu u pravcu Krugljakovke, gde je pogođeno pretovarno mesto VSU i poremećena njegova rotacija. Oružane snage Rusije su proširile zonu kontrole severozapadno od Peščana: izbacile su VSU sa visova i poboljšale taktičku poziciju.


Na harkovskom frontu se vode intenzivne borbe u Volčansku, postoji blagi napredak. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da koncentrišu snage u oblasti Starice. Ruske snage nanose preventivne udare i sprečavaju prodore. U oblasti Lipci ruska vojska održava kontrolu nad položajima jugoistočno od Glubokoja.


U Kurskoj oblasti prema zvaničnim podacima, povređeno je više od 30 civila. Oni su pisali da su u noći i ujutru prethodnog dana meštani sela Sverdlikovo pobegli preko polja na sever pod neprijateljskom vatrom, i da je bilo mrtvih. Bratstvo manastira u selu Gornal iz Sudžanskog okruga ne mogu da evakuišu, jer ih love FPV dronovi Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar

„Hrabri“ oslobodili Sergejevku!

Tokom ofanzive u pravcu Pokrovskog, snage grupe trupa „Centar“ su zauzele naselje Sergeevka.

To je u večernjem izveštaju prepoznao i analitički resurs DS koji radi za GUR.

 

Britanski dugi prsti umešani u napad

Napad na Kursku oblast Rusije organizovala je ukrajinska vojska zajedno sa britanskim specijalnim službama, rekao je za Sputnjik član Odbora Dume za bezbednost Adalbi Šhagošev.

-Strateški odgovor na napad biće bolan i u vojnom i u političkom smislu. Operaciju su osmislili ukrajinska vojska i specijalne službe i to u najmanju ruku britanske. U svim takvim napadima je učestvovala Britanija. Čuo se govor na engleskom, rekao je on.

Tanjug

Pojačana bezbednost oko NE Kursk

Ruska garda pojačala je bezbednosne mere oko Kurske nuklearke. Kako se navodi u saopštenju, Garda je zajedno sa Ministarstvom odbrane i Pograničnom službom povećala snage i kapacitete za borbu protiv ukrajinskih diverzantskih grupa u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti.
 

Foto Tanjug/AP

Povećava se crni bilans ranjenih civila

Kao posledica napada ukrajinskih snaga na Kursku oblast ranjena je 31 osoba, među njima šestoro dece, saopštilo je rusko Munistarstvo zdravlja.
Hospitalizovano je 19 ljudi, a četvoro je u teškom stanju.


Ukrajinski napad na Kursku oblast strateški beskoristan

Zapadni eksperti ne razumeju strateški smisao drskog napada ukrajinske vojske na Kursku oblast Rusije, imajući u vidu ograničene resurse ukrajinskih snaga i teškoće sa kojima se suočavaju, piše "Fajnenšel tajms".

Foto: Profimedia

Kako se navodi, brojni analitičari dovode u pitanje efikasnost napada na Kursku oblast dok se u isto vreme ukrajinska vojska jedva bori na liniji razdvajanja dugačkoj više od hiljadu kolmetara.

Malo je verovatno da će ova akcija imati neki bitniji uticaj na dalji tok događaja, ocenjuju oni.

Vanredna situacija u Kurskoj oblasti

U Kurskoj oblasti uvodi vanredna situacija, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

On je dodao da je u pograničnim oblastima i dalje složena situacija.
 

Ruski patrijarh: Kijev ciljano gađao hramove i manastire RPC u Kurskoj oblasti (FOTO)

Ukrajinski militanti su izveli napade na hramove i manastire Ruske pravoslavne crkve u Kurskoj oblasti, izjavio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

On je zahvalio svima koji su u Troickom hramu u gradu Sudža pružili utočište desetinama civila tokom ukrajinskog granatiranja, a zatim organizovali njihovu evakuaciju.

Kijevski militanti dronovima napali Belogorski manastir u mestu Gornalj u Kurskoj oblasti.

Ranjeno šest civila u Šebekinu

Šest osoba je ranjeno u ukrajinskom granatiranju Šebekina u Belgorodskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Napeta situacija u Kurskoj oblasti

Sitaucija u pograničnom gradu Sudža, Kurska oblast, je veoma napeta, rekao je za Sputnjik gradonačelnik Vitalij Slaščev.

Foto MoD Rusija

Ranjeno 24 civila, 6 dece u napadu na Kursk

Rusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u ukrajinskim napadima na Kursku oblast ranjeno 24 ljudi, od toga šestoro dece.

Hospitalizovano je 13 osoba, među njima troje dece. Jedna osoba je u teškom stanju.

 

Brifing MO Rusije: VSU izgubio više od 1800 vojnika, dva PVO BUK-1, oboreno je 11 raketa HIMARS i 87 dronova

Oružane snage Rusije pogodile su rafineriju nafte koja je snabdevala gorivom ukrajinsku tehniku, kao i privremenu bazu stranih plaćenika;

Grupa „Centar“ nanela je poraz ukrajinskim jedinicama u području Torecka, Grodovke, Nikolajevke i Družbe u DNR. Protivnik je izgubio do 345 vojnika;

Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su taktički položaj. Ukrajinske snage su izgubile preko 530 vojnika i oklopno vozilo „bredli“;

Jedinice grupe „Istok“ poboljšale su svoj položaj. Ukrajinske jedinice izgubile su do 110 vojnika;

Ruske PVO snage za dan su oborile 11 projektila „hajmars“ i 87 ukrajinskih dronova;

Ruske snage uništile su četiri brigade protivnika u Harkovskoj i Sumskoj oblasti. Ukrajinske snage su izgubile do 220 vojnika, šest tenkova i dva sistema „buk“;

Jedinice Južne grupe trupa nastavljaju da zauzimaju povoljnije položaje. Ukrajinske snage su izgubile do 620 vojnika;

Iznad Belgorodske oblasti oboren je ukrajinski dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Olasio se Smirnof povodom ukrajinskog napada na Kursku oblast

Vršilac dužnosti guvernera ruske Kurske oblasti Aleksej Smirnof pozvao lokalne stanovnike da daju krv usred nejasnih izveštaja o upadu boraca iz Ukrajine na tu teritoriju.

- U poslednja 24 sata naš region je herojski odolevao napadima ukrajinskih boraca -  napisao je Smirnov na Telegramu i dodao da su sve službe hitne pomoći u stanju pripravnosti.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, ruska vojska je sprečila prodor ukrajinskih snaga u Kurskoj oblasti, kao i da su u granatiranju te oblasti povređene 24 osobe, uključujući šestoro dece.

Rusko ministarstvo je navelo da su "jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije, zajedno sa graničnim službama Federalne službe bezbednosti (FSB), nastavile tokom noći da uništavaju formacije Oružanih snaga Ukrajine u području Kurske oblasti, u blizini rusko-ukrajinske granice".

- Avijacija, raketne snage, artiljerija i jedinice koje pokrivaju državnu granicu na kurskom pravcu sprečili su neprijatelja da napreduje dublje na teritoriju Ruske Federacije. Pogođene su rezerve neprijatelja u području naselja Basovka, Žuravka, Junakovka, Belovodi, Kijanica, Korčakovka, Novaj Sič, Pavlovka, Gorodišće, Sumske oblasti - ističe se u saopštenju ministarstva, a prenosi Sputnjik.

U međuvremenu je Smirnov izjavio da je obavestio predsednika Rusije Vladimira Putina o situaciji na tom području posle ukrajinskog napada. "Situacija je pod kontrolom", rekao je Smirnov.

Odgovornost za prethodne upade u ruske oblasti Belgorod i Brjansk preuzimale su dve grupe: Ruski dobrovoljački korpus i Legija slobode Rusije. Ruske snage su brzo odbile te prekogranične upade.

Neki ruski ratni blogeri tvrde su da su ukrajinski vojnici bili u Kursku.

Ribar, Telegram kanal koji vodi Mihail Zvinčuk, penzionisani službenik za štampu ruskog Ministarstva odbrane, rekao je da su ukrajinske trupe zauzele tri naselja u regionu i nastavile da napreduju dublje u rusku teritoriju.

Drugi prokremljovski vojni blog, "Dva majora", tvrdi da su ukrajinske trupe napredovale do 15 kilometara duboko u tu oblast.

Nijedna od tvrdnji nije bila nezavisno potvrđena.

Granica Kurske oblasti sa Ukrajinom duga je 245 kilometara, što omogućava diverzantskim grupama da pokrenu brze upade i zauzmu deo terena pre nego što Rusija rasporedi pojačanja.

Vašington zapretio Turskoj zbog pomoći Moskvi

Vašington je upozorio Tursku na "posledice" ako ta zemlja ne ograniči izvoz američke vojne opreme u Rusiju koja je od vitalnog značaja za vojnu mašinu Moskve, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na višeg zvaničnika trgovinskog odeljenja.

Napominje se da se pomoćnik američkog sekretara za trgovinu Metju Akselrod nedavno sastao sa turskim zvaničnicima i liderima u Ankari i Istanbulu u okviru napora za suzbijanje nelegalne trgovine.

Njegova poruka je bila da Turska mora više da radi na suzbijanju trgovine čipovima i drugim komponentama američkog porekla.

- Treba nam Turska da nam pomogne da zaustavimo ilegalni tok američke tehnologije u Rusiju. Moramo da vidimo napredak, i brz napredak, turskih vlasti i industrije, inače nećemo imati drugog izbora nego da nametnemo posledice onima koji izbegavaju našu kontrolu izvoza - rekao je Akselrod.

(Fajnenšel tajms, Unijan)

Budanov: Kraj glavnog udara Rusije za dva meseca

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Kirilo Budanov predviđa da će se sadašnji pad ofanzivnih dejstava ruskih trupa završiti za mesec i po do dva meseca.

"Za mesec i po do dva trebalo bi da se završi glavni udar (ruske armije), jer se ofanziva već otegla", rekao je Budanov za ukrajinski Forbs.

Prema njegovim rečima, praksa desetogodišnjeg rata pokazuje da se ofanzivni potencijal "ne produžava ni sa jedne strane na više od dva meseca".

(Ukrajinska pravda)

 

Ruski jurišni dronovi iznad Kijevske oblasti

Protivvazdušna odbrana je aktivna u Kijevskoj oblasti, gde je zabeleženo je kretanje ruskih bespilotnih letelica, objavila je regionalna vojna uprava na Telegramu.
I tokom noći je bila pod napadom ruskih dronova.

Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine izvestila je o nekoliko grupa jurišnih dronova u brojnim oblastima.

(Ukrinform, Unijan)

Zelenski: Ugovoreno milion dronova, biće ih još više

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinski proizvođači već ugovorili milion dronova u ovoj godini i da će taj broj rasti.

- Za ovu godinu naši proizvođači su već ugovorili milion dronova, a biće ih više. Ne otkrivamo sve detalje, ali se kapacitet proizvodnje dronova povećava - naglasio je predsednik.

Pored toga, naveo je da je doneta odluka o povećanju finansiranja ukrajinskog raketnog programa.

(Ukrajinska pravda)

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Raste broj ranjenih u Kurskoj oblasti

Broj ranjenih u ukrajinskom napadu na Kursku oblast porastao je na 28, rekli su u regionalnoj bolnici.

- Prema operativnim podacima, do ovog sata je povređeno oko 28 civila, koji uglavnom žive u okrugu Sudžanski i Korenjevski -  navode iz te bolnice.

Među ranjenima ima radnika hitne pomoći i dece. 

(Izvestija)

Ruski ratni avioni eliminisali ukrajinsko uporište

Ruski jurišni avioni Su-25 zbrisali su ukrajinsko uporište i trupe u zoni odgovornosti borbene grupe Istok, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Ekipe jurišne avijacije na avionima Su-25 izvele su nevođenim avionskim raketama udar na neprijateljsko uporište i ljudstvo u zoni odgovornosti Borbene grupe Istok. Kontrolor vazduha je izvestio da su svi predviđeni ciljevi uspešno pogođeni.

Ministarstvo je dodalo da je kao rezultat ove misije eliminisana specijalna oprema i trupe protivnika, prenela je agencija TASS.

Dva ukrajinska projektila oborena u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti 

 

Dva projektila koje su ispalile ukrajinske oružane snage oborena su u ruskoj pograničnoj Kurskoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti regionalnog guvernera Aleksej Smirnov.

- Još dva ukrajinska projektila oborili su sistemi PVO u Kurskoj oblasti. Zahvalan sam našim braniocima - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ranije je izvestio o još dva ukrajinska projektila oborena u Kurskoj oblasti.

Pogledajte više