RUSKI ŠPIJUNI: Agent SVR nas je posetio tokom boravka u zatvoru u Sloveniji

Predrag Stojković 06. 08. 2024. u 20:45

DVOJE ruskih špijuna, koji su prošle sedmice učestvovali u razmeni zatvorenika između Zapada i Rusije, izjavili su da ih je tokom boravka u zatvoru u Sloveniji posetio pripadnik ruske spoljne obaveštajne službe SVR, objavila je danas agencija STA.

Foto printskrin telegram@sputniksrbija

Agencija navodi da je slovenačka vlada odbila da komentariše te izjave.

Bračni par, Artjom Dulčev i Ana Dulčeva, koji su uhapšeni u Sloveniji u decembru 2022. godine pod optužbom za špijunažu, izneli su detalje o svom boravku u zatvoru u ekskluzivnom intervjuu za televiziju "Rusija 1" po povratku u Moskvu.

Dulčev je rekao da ih je dok su bili u zatvoru posetio pripadnik ruske obaveštajne službe SVR da im prenese poruku da Rusija ulaže napore da budu oslobođeni.

On je na taj način otkrio da je osoba iz ruske ambasade u Ljubljani koja je ih je posetila u zatvoru zapravo pripadnik ruske tajne službe SVR, iste službe za koju oni rade, objavio je danas slovenački portal N1, pozivajući se na izvore.

Špijuni, koji su živeli u Sloveniji pod lažnim argentinskim identitetom, takođe su rekli da je Argentina, dok su bili u zatvoru, želela da im oduzme dvoje dece.

Dulčeva je rekla da smatra da je slovenačka obaveštajna služba učinila sve što je mogla da deca ostanu u Sloveniji i da porodica ostane na okupu.

Takođe je navela da su ona i njen suprug osetili da na Sloveniju vrše pritisak druge zemlje, pre svega SAD.

Prema rečima Dulčeve, zatvorski čuvari su im dozvoljavali da komuniciraju sa decom kako bi im pomogli u izradi domaćih zadataka.

Bračni par je priznao krivicu na tajnom suđenju pred ljubljanskim okružnim sudom i osuđeni su na po godinu i sedam meseci zatvora, potvrđeno je 31. jula iz tog suda.

Oni su se predstavljali kao Ludvig Giš i Marija Rosa Majer Munjoz.

Njihova meta u Sloveniji bila je Agencija EU za saradnju energetskih regulatora čije sedište je u Ljubljani.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pogledajte više