RAT U UKRAJINI: Ukrajinski general - Mi svakodnevno gubimo položaje; Kotao kod Torecka; Diverzanti VSU pretrpeli žestok poraz (VIDEO/FOTO)

Marija Stevanović 06. 08. 2024. u 07:47 >> 22:37

RAT u Ukrajini, 895. dan.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

 

FRONT KOD TORECKA: Ruska zastava iznad centra Novgoroda (MAPA)

Pre oko sat vremena na internetu su se pojavili snimci podizanja ruske zastave iznad škole u ​​severozapadnom delu Novgoroda. U stvari, to znači da je bitka za grad u završnoj fazi.

U poslednjih nekoliko nedelja, Oružane snage Rusije su postigle velike uspehe u ovoj oblasti, uspevši da probiju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine i zauzmu dominantne visove. U svetlu brzog napredovanja ruskih jurišnih grupa, postojala je mogućnost opkoljavanja neprijateljskih snaga u gradu i „džepu“ na istoku.

Sudeći po konfiguraciji linije fronta, pod kontrolu ruskih trupa došla su i Fabrike fenola i mašinskih postrojenja, što najverovatnije znači zauzimanje privatnog sektora. Ako su pretpostavke tačne, onda bi ukrajinske formacije mogle da napuste grad zbog pretnje pada u „kotlić“.

Ilustracija telegram rybar


U ovom slučaju, ruske trupe će jasno nastaviti ofanzivu u pravcu sela Leonidovka, Ščerbinovka i Petrovka kako bi dalje pokrivale Đeržinsk/Toreck sa zapada, što će značajno otežati situaciju Oružanih snaga Ukrajine, u gradu i okolini, u celini.

Nemačke „leoparde” probijaju „krasnopoljima” i pale „lancetima”

Nemački „leopard“ 1A5 koji su se nedavno pojavili na liniji razdvajanja u Donbasu počeli su da se sistematski uništavaju. Prošle nedelje su se pojavile fotografije tenka čiji je krov kupole slomljen visokopreciznom ruskom granatom „krasnopolj”.


Jedan od tenkova pokušavao je da ubrza i promeni poziciju, ali ga je ipak stigao dron-kamikaza „lancet”.

 

Ranjeno dvoje dece

Oružane snage Ukrajine izvele su napad na selo Belovskog regiona u Kurskoj oblasti usled čega je ranjeno dvoje dece, saopštio je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, deci je na licu mesta pružena medicinska pomoć, nakon čega su prevezeni u oblasnu bolnicu u Kursku.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski general: Mi svakodnevno gubimo položaje

Prodor ruskih snaga na raznim delovima fronta govori o operativnom uspehu, rekao je za Jutjub kanal „Fabrika novosti“ukrajinski general u ostavci Sergej Krivonos.

Na napomenu voditelja da ruska vojska ima inicijativu u Harkovskoj oblasti u pravcu Volčanska, da napreduje u Torecku, Časovom jaru, oblasti oko Pokrovska, Krivonos je rekao:

„Mi svakodnevno gubimo položaje u raznim pravcima, negde više, negde manje.“

Ukrajinski diverzanti pretrpeli žestok poraz

Ukrajinska diverzantsko-obaveštajna grupa pretrpela je poraz i povukla se na svoju teritoriju nakon što je pokušala da napadne Kursku oblast, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinsku grupu prilikom povlačenja blokirale ruske jedinice.

Foto: Profimedia

Prethodno, rusko Ministarstvo je objavilo da jedinice ruske vojske i graničari odbijaju napade ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti, a na područje borbi na državnoj granici Rusije i Ukrajine u ovoj oblasti poslate su i rezervne jedinice.

 

 

Uništena 2 ukrajinska PVO sistem BUK-1

Dva ukrajinska PRO sistema „buk-m1“koje su ruske snage danas uništile nalazile su se u selu Junakovka u Sumskoj oblasti u Ukrajini, na deset kilometara od granice sa Rusijom i 20 kilometara od grada Sudža u Kurskoj oblasti koji je ranije danas meta ukrajinskog raketnog udara, rekao je za Sputnjik koordinator nikolajevskih ilegalaca Sergej Lebedev.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Žestoke borbe na granici Kurske oblasti

Jedinice ruske vojske i graničari odbijaju napade ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti, a na područje borbi na državnoj granici Rusije i Ukrajine u ovoj oblasti poslate su i rezervne jedinice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prema saopštenju, ukrajinska vojska je od 8 časova jutros pomoću gotovo trista vojnika i uz podršku 11 tenkova i 22 oklopna vozila izvela napade na ruske položaje u Kurskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Rusije uništile su šest tenkova, dva oklopna vozila pešadije, četiri oklopna transportera i tri vozila „kozak“ koje su ukrajinske snage koristile u napadu.

Prethodno, v.d. gubernatora regiona Aleksej Smirnov objavio je da su ruski graničari i vojnici sprečili pokušaj ukrajinskih snaga da probiju državnu granicu Rusije u Kurskoj oblasti.

Foto MoD Rusija

 

 

Ruska vojska u Torecku

Ruske trupe se već bore u Torecku, rekao je savetnik šefa DNR Igor Kimakovski Prvom kanalu.

-U samom Torecku borbe su već počele, neprijatelj pomera svoju prvu liniju bliže centru grada, rekao je on.

Foto MO Rusije

Prema rečima Kimakovskog, ruski borci ne jurišaju na grad frontalno, već s desna i s leva, odnosno stiskaju ga u kleštima.

Ukrajinske trupe sada drže utvrđeni pojas u području rudnika Severna, dodao je savetnik šefa DNR.

Ruska vojska oslobodila je Timofejevku u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Granatirana Kurska oblast

Jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno u Kurskoj oblasti u intenzivnom granatiranju iz Ukrajine, rekao je vršilac dužnosti šefa regiona Aleksej Smirnov.

Glavno sa novog brifinga ruskog MO: VSU izgubio više od 1.400 vojnika, oboren 51 projektil

Ukrajinske oružane snage izgubile su oko 105 vojnika i jedan tenk u zoni odgovornosti grupe „Istok“;

Grupa Dnjepar uništila je dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine;

Grupa „Jug” poboljšala je svoju taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 520 vojnika;

Jedinice grupe Centar porazile su položaje šest brigada Oružanih snaga Ukrajine;

Jedinice grupe „Zapad“ zauzele su povoljnije položaje, porazile položaje šest brigada, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 370 vojnika;

Oružane snage Ukrajine su bile mete grupe Sever u Sumskoj i Harkovskoj oblasti, gubici neprijatelja iznosili su oko 120 vojnika;

Ruska grupa Centar odbila je tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gubici protivnika iznosili su oko 355 vojnika;

Ruska PVO oborila je šest projektila hajmars i 51 bespilotnu letelicu.

 

General Gerasomov na frontu

Načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov obišao je pripadnike grupe Centar u zoni gde ruska vojska izvodi specijalnu operaciju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Načelnik Generalštaba je saslušao izveštaje komandanata formacija na krasnoarmejskom i aleksandrvsko-kalinovskom pravcu o stanju u zoni njihove odgovornosti. Sumirao je rezultate i postavio zadatke za dalje akcije“, navodi se u saopštenju.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Pored toga, general je uručio državna priznanja vojnim licima koja su pokazala hrabrost i u izvršavanju borbenih zadataka.

Ruski graničari i vojnici sprečili su pokušaj ukrajinskih snaga da probiju državnu granicu Rusije u Kurskoj oblasti, saopštio je v.d. gubernatora regiona Aleksej Smirnov.

„Danas su stigle informacije iz Sudžanskog i Korenjevskog okruga da su Oružane snage Ukrajine pokušale da se probiju na teritoriju Kurske oblasti. Pripadnici granične službe FSB Rusije i Oružanih snaga Rusije nisu dozvolili proboj granice“, napisao je Smirnov.

On je apelovao na građane da veruju zvaničnim izvorima informisanja.

 

Šojgu obelodanio strašne gubitke ukrajinske vojske

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Ukrajina je za nepuna dva meseca izgubila više od 115.000 vojnika, a to je moglo da se izbegne da je Kijev prihvatio predloge ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu, prenosi Sputnjik. 

- Za ova dva meseca teritorija koju kontrolišu naše snage je proširena za 420 kvadratnih kilometara. Prema podacima Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su izgubile preko 115.000 svojih vojnika. To je velika cifra – 115.000. Skoro po 60.000 za mesec. To je moglo biti zaustavljeno da su ispunjeni zahtevi koje je izložio naš predsednik. Zato je naš stav jasan – trupe idu napred - rekao je Šojgu.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je takođe naveo da je Ukrajina izgubila preko 3.000 jedinica oklopne tehnike i preko 3.000 vozila.

Šojgu je dodao da „Zapad, a u poslednje vreme i njegove ukrajinske sluge, pokušavaju po svaku cenu da izdejstvuju pauzu u borbenim dejstvima kako bi kijevska hunta dobila mogućnost da se pregrupiše“.

- Ne nameravamo da verujemo njihovim rečima, oslanjaćemo se samo na konkretne akcije - istakao je sekretar Saveta bezbednosti.

Oglasio se Zelenski

Šef ukrajinskog režima Vladimir Zelenski izjavio je da je već ove godine potrebno pripremiti bazu za zaključenje mira sa Rusijom.

„Naš nepromenjivi cilj je da pripremimo realnu osnovu za pravedno okončanje sukoba već ove godine“, rekao je Zelenski, uprkos stalnom odbijanju da vodi pregovore sa Moskvom.

Serija eksplozija u Kijevu

U ukrajinskoj prestonici odjeknula je serija eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
Osim toga, prema pisanju ukrajinskih medija, eksplozije su odjeknule u Sumskoj, Harkovskoj i Vinickoj oblasti i Hersonu, koji se nalazi pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Podsetimo, ruska vojska od oktobra 2022. godine izvodi raketne napade na ukrajinske energetske i vojne objekte.
 

BONUS VIDEO:

RUSKI LOVCI U AKCIJI: Su-25 raketama vazduh zemlja pogađaju ukrajinske ciljeve

Pogledajte više