STIŽE DŽIGERICA IZ EPRUVETE? Italijani zabrinuti jer će se uskoro, po direktivi Brisela, prodavati i jesti meso kultivisano u laboratorijama

ALARM zvoni za uzbunu u Italiji, pošto je francuski "Gurmej" predstavio evropskim regulatornim organima zahtev za vrhunski specijalitet "foa gra", odnosno za kultivisanu guščiju džigericu. U novembru 2023. godine Italija je bila prva zemlja EU koja je donela Zakon o zabrani proizvodnje, marketingu mesa uzgojenog u laboratoriji replikovanjem matičnih ćelija uzetih od životinja, kao i prometu, bez obzira na tadašnje rigorozne procene o zakonu od strane EU. Ako bi Brisel sada usvojio zahtev francuske firme, Italija bi rizikovala da bude optužena za "nepoštovanje jedinstvenog evropskog tržišta".

Prvi burgeri uzgojeni su u laboratoriji pre desetak godina, Foto AP

Ako bi "Gurmej" dobio dozvolu da njegov proizvod napravljen od sintetičkog mesa, u ovim slučaju od masne jetre guske, ili patke, može da se prodaje u svih 27 zemalja članica EU, to uključuje, očigledno, i Italiju. Tako bi skupi "foa gra" bio zamenjen jeftinim i, ujedno prvim, proizvodom napravljenim u laboratoriji koji stiže u evropske samoposluge. Italijani se sad teše da će i tada originalni francuski proizvod ostati i dalje na tržištu.

Podnošenjem zahteva francuske kompanije Briselu, očigledno je da se otvara novi evropski front sa uzgojem mesa. To je prva kompanija u istoriji koja je zvanično zatražila dozvolu, kako od EU, tako i od zdravstvenih i prehrambenih vlasti, za stavljanje u promet kultivisane hrane u Singapuru, SAD, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, jer su to oduvek bili favoriti za kultivaciju.

Sada pitanje preuzima Evropska komisija, prva na spisku nadležnosti za pitanje nove hrane, a potom Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA). Proces traje oko godinu i po dana.

Pošto Evropska komisija proglasi zahtev validnim, EFSA ima zadatak da izvrši procenu bezbednosti u roku od devet meseci na osnovu studija, podataka i informacija sadržanih u zahtevu i dostupnih u naučnoj literaturi. Posle tog odobrenja Evropska komisija i sve države članice odlučuju, obično u roku od sedam meseci, da li će izdati dozvolu za promet nove hrane i uslove za njenu upotrebu, kao i etiketiranje.

Danas u Evropi postoji pedesetak nezavisnih kompanija koje se bave uzgojem takvog mesa. Brojne zemlje kao što su Španija, Nemačka, Holandija, napravile su značajna ulaganja, kako u istraživanje i razvoj, tako i u projekte koji direktno uključuju uzgajivače, univerzitete i istraživačke institute.

Prvo probaju kuce i mace

Pre nekoliko dana Britanska agencija za standarde Odeljenja za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja, odobrila je kultivisano pileće meso britanskog "Metlija" namenjeno kućnim ljubimcima. U roku od tri godine proizvodnja bi trebalo da dostigne obim dovoljan da omogući masovno lansiranje te hrane, pa će engleske kuce i mace prve okusiti meso iz laboratorije.

Pogledajte više