OBRAČUN ZELENSKOG SA SIRSKIM? Poslanica Vrhovne rade udarila na komandanta VSU – On uništava desantno-jurišne jedinice (VIDEO)

Predrag Stojković 30. 07. 2024. u 07:11

POSLANICA Vrhovne rade Marijana Bezuglaja je optužila glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog za namerno slabljenje desantno-jurišnih trupa, kao i za pokušaj da ih pretvori u pešadiju.

Foto MO Ukrajine

Članica ukrajinskog parlamenta je na svom Telegram kanalu napisala da je "frakcija generala kopnenih snaga predvođena glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Sirskim", započela kampanju sa ciljem da "oslabi i izjednači desantno-jurišne trupe".

Prema njenim rečima, korpus desantno-jurišne vojske je preimenovan u korpus za brzo reagovanje kako bi kasnije prebacile u sastav kopnene vojske. Inače, desantno-jurišne trupe predstavljaju zaseban rod unutar ukrajinske vojske i ne pripadaju nijednom od klasičnih vidova (kopnenim, vazduhoplovnim i mornaričkim snagama) oružanih snaga ove države.

-Generalno, planiraju da pretvore brigade desantno-jurišne vojske u kopnene jurišne brigade i de fakto likvidiraju desantno-jurišnu vojsku kao poseban rod vojske, brenda i kulture, pretvarajući je u kopnene snage, napisala je ona.

Bezuglaja je napomenula da se u tu svrhu rukovodstvo desantno-jurišnih brigada uklanja iz timova i da se komandanti jedan po jedan šalju u brigade kopnene vojske. Istovremeno, dodala je da centar za obuku ovih jedinica radi minimalnim kapacitetom, dok se desantno-jurišne brigade upućuju na delove fronta na kojima se vode najteže borbe.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pogledajte više