IRAN DOBIO NOVOG PREDSEDNIKA: Dužnost preuzima u vreme eskalacije tenzija na Bliskom istoku, evo kada polaže zakletvu

Dejana Kalinić 28. 07. 2024. u 19:48

IRANSKI vrhovni lider ajatolah Ali Hamnej formalno je danas dao saglasnost za izbor Masuda Pezeškijana na mesto predsednika zemlje, nakon što je ovog meseca pobedio na predsedničkim izborima.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Pezeškijan, koji će položiti zakletvu u utorak, preuzima dužnost u vreme eskalacije tenzija na Bliskom istoku povezanih sa sukobom Izraela i Hamasa u Gazi, kao i Izraela i Hezbolaha koji deluje u Libanu i koji uživa podršku Irana, prenosi Rojters.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati više od 2.500 ljudi, uključujući 70 delegacija stranih zemalja i međunarodnih organizacija.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Na ceremoniji koju je direktno prenosila državna televizija, Hamnej je dao saglasnost za stupanje Pezeškijana na funkciju, a u govoru nakon toga, vrhovni lider je ponovio dugogodišnji stav te zemlje po pitanju Izraela.

- Cionistički režim (Izrael) nije država, to je kriminalna banda, banka ubica i teroristička grupa - rekao je Hamnej u svom govoru, hvaleći palestinsku islamističku organizaciju Hamas za otpor Izraelu u Gazi.

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Nakon Hamnejeve potvrde, okupljenima se obratio i Pezeškijan, obećavajući da će voditi politiku usklađenu sa politikom vrhovnog vođe.

- Odgovornost koju mi je Ustav dao je da krenem ka jasnom putu koji je zacrtao vrhovni vođa - rekao je on, navodi "Iran internešenel".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pogledajte više