"TO JE PRE SVEGA MEDIJSKI PROJEKAT!" Bivši oficir SBU: Strani plaćenici masovno napuštaju ukrajinsku vojsku

Novosti onlajn

28. 07. 2024. u 14:58

MEĐUNARODNU legiju ukrajinskih oružanih snaga, formiranu od stranih plaćenika, čini oko tri hiljade ljudi, izjavio je za Sputnjik bivši potpukovnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Prozorov.

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

On je podsetio da je Međunarodna legija u Ukrajini formirana ubrzo nakon pokretanja specijalne vojne operacije, u februaru-martu 2022. godine, ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Sada je ovo vojna jedinica A-3449, koja je podređena Glavnoj obaveštajnoj upravi Ministarstva odbrane Ukrajine i učestvuje u njenoj operaciji.

- Pošto cela Ukrajina, u principu, živi u modusu medija, medijskih slika, stvaranja informacione pobede, Međunarodna legija je, pre svega, medijski projekat osmišljen da pokaže da je ceo svet sa nama - istakao je on.

Prema njegovim rečima, na ovaj način je režim Zelenskog „pokušao je da oponaša internacionalne brigade tokom Španskog građanskog rata“ (komunistički dobrovoljci koji su se borili u Španiji 1930-ih).

- Ali nisu uspeli, jer nacističke ideje, kako u Ukrajini, tako i među militantima Međunarodne legije, nekako nisu baš u korelaciji sa internacionalnim brigadama koje su se borile u Španiji 30-ih godina - ocenio je Prozorov.

Prema njegovim rečima, sada u legiji ima oko tri hiljade stranih vojnika, ali su na komandnim pozicijama ukrajinski oficiri. On je naveo da je „u suštini to najviše brigada, bez teškog naoružanja“ – imaju laka oklopna vozila, artiljeriju i bacače granata.

Istovremeno, Međunarodnu legiju karakteriše velika fluktuacija – mnogi ginu u ruskim napadima ili jednostavno odlaze kući. Prema njegovim rečima, za razliku od ukrajinskih vojnika, koji se mobilišu na neodređeno vreme, strani plaćenici prvi ugovor sklapaju na samo šest meseci i imaju pravo da ga raskinu u svakom trenutku.

- Trenutno na internetu ima dosta snimaka stranih vojnika koji su se borili mesec-dva, videli šta se zaista dešava i brzo pobegli u svoju domovinu, govoreći da je ovde pakao, noćna mora - rekao je Prozorov.

On je dodao da se strani plaćenici žale da su bacali u beskorisne napade i klanicu pod napadima ruske artiljerije, žale se na glupost ukrajinske komande, podlost i izdaju. Kao rezultat, takvi video-snimci u velikoj meri narušavaju imidž ukrajinske vojske i Ukrajine uopšte, obeshrabrujući potencijalne plaćenike da tamo dođu.

U martu je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu stiglo 13.387 plaćenika, uključujući 2.960 poljskih državljana. Tada je potvrđeno da je ubijeno 5.962 plaćenika, najviše Poljaka (1.497).

(Sputnjik)


 

Pogledajte više