RAT U UKRAJINI: Ukrajinska “žila kucavica” na nišanu ruske artiljerije; VSU dovlači rezerve da bi zaustavio ruske prodore (MAPA/VIDEO/FOTO)

Marija Stevanović 27. 07. 2024. u 07:27 >> 01:05

RAT u Ukrajini – 885. dan.

Foto MO Rusije

 

Izveštaj sa fronta: Ukrajinska “žila kucavica” na nišanu ruske artiljerije; Rusi napreduju u Donbasu, VSU dovlači rezerve da bi zaustavio ruske napade (MAPA/VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su bombama FAB-500 gađale hangare Oružanih snaga Ukrajine u Belopolju u Sumskoj oblasti. Raketni udar je izveden na Krivoj Rog, u oblasti Nikolajev. Geranijumi su radili. Dnjepropetrovsk je pogođen Iskanderom. Do večeri su u Odesi primljeni izveštaji o eksplozijama. Još nema detalja.

U pravcu Hersona, na ostrvima, predalo se 17 marinaca Oružanih snaga Ukrajine. Ostalo je bilo obostrano granatiranje: ruske trupe su pogodile lokaciju Oružanih snaga Ukrajine u selu Burgunka, VSU je granatirao sela na levoj obali Dnjepra, bilo je ranjenih.



Nema promena u sektoru Zaporožje i Južno-Donjeck, vode se pozicione borbe.

Na Donjeckom frontu podignuta je ruska zastava u centralnom delu Krasnogorovke. Oružane snage Ukrajine zadržavaju svoje pozicije u privatnom sektoru na severozapadu, gde su se odvijale borbe za kontrolu prilaznih puteva Oružanih snaga Ukrajine. Na periferiji Konstantinovke se nastavljaju borbe prsa u prsa, do sada bez ikakvog našeg primetnog napredovanja. Oružane snage Rusije nastavljaju napade na autoput Ugledar-Konstantinovka kako bi ga presekli. Značajan deo je već pod kontrolom vatre.

Ilustracija telegram rybar



Avdejevski front najavio je oslobađanje Lozovackog, sa kojeg se ruske oružane snage već kreću ka Lisičnom. Sa lokaliteta javljaju da je selo Volčje oslobođeno, a naši su očistili džep južno od sela i proširuju zonu kontrole na istok. Oružane snage Rusije su pre dva dana ušle u Vesjoloje, a danas se već bore za centar sela. Oružane snage Ukrajine povlače rezerve za kontranapade, a naše trupe pritiskaju prugu prema Želanju. Čišćenje Novoselovke Prve i predstojeće borbe na severu i jugu Karlovskog rezervoara se nastavljaju. Ruske trupe već nekoliko nedelja ne mogu da prošire zonu kontrole ovde. Na jugu se nastavljaju borbe u Nevelskom, gde ukrajinske oružane snage i dalje drže liniju u severnom i centralnom delu.


U pravcu Toreckog, ruske oružane snage su stigle do centra Železnog i preuzele kontrolu nad putevima snabdevanja garnizona Oružanih snaga. Oružane snage Ukrajine takođe prebacuju rezerve na ovu oblast.

Foto 47th "Magura" Mechanized Brigade


Na Artjomovskom frontu, ruska armija postepeno poboljšava svoje položaje severno od Časova Jara i izvodi lokalne napade u njegovom istočnom delu.

Na Severskom pravcu, ruske trupe su preuzele inicijativu u šumarstvu Serebrjanski, vratile brojne položaje u blizini Dibrova, a takođe su se učvrstile na periferiji Perezdnog. Avijacija i artiljerija pogađaju položaje Oružanih snaga Ukrajine u Fedorovki.



Na pravcu Kupjanska, ruske oružane snage su zauzele visove severno od Peščana, koji obezbeđuju kontrolu nad značajnom teritorijom i podržavaće napade ruske vojske. Dok ruska vojska napreduje ka autoputu Kovšarovka-Borovaja, vode se borbe u Stelmahovki, gde ruske trupe napreduju sa jugoistoka na jugozapada.

Ilustracija telegram rybar



Na harkovskom frontu vode se borbe u oblasti Glubokog, Starice i Volčanska. Nijedna strana još uvek ne uspeva da postigne ozbiljan uspeh. Ruska avijacija i artiljerija napadaju položaje VSU u napuštenom mlinu i fabrici tekstila u Volčansku. Eksplozije se čuju i u Lipcima.

Ruske trupe prete prodorom i presecanje grupe u Hrakovu

Situacija na harkovskom frontu je preteća, Rusi mogu da preseku grupu Oružanih snaga Ukrajine, navodi ukrajinski vojni korespodent.

U pravcu Kupjanskog dolazi do napredovanja ruskih trupa ka Oskolu (Peščanoe, Stepnoe, Novoselovka). Ostalo je još oko 10 km od prednjih pozicija, rekao je Mašovec;
Ruske trupe mogu da preseku ukrajinski mostobran na severni deo sa centrom u Kupjansku-Uzlovoj i Borovu.

Militanti VSU juče su priznali nove poraze na ovom području:

-Severno od Peščana Rusi su zauzeli naš opornik, pokušavaju da dođu do visine i da se uporište... Avijacija radi na njihovoj strani, broj KAB-a i FAB-a je veoma porastao, to je primetno u Harkovu i Donjeckog pravca, zbog čega Rusi, nažalost, imaju uspeha!

Donjeck pravac: Ruske trupe zauzele veći deo urbanog dela Krasnogorovke

Odbrana ukrajinskih formacija u Krasnogorovki nastavlja da se ubrzano urušava pod naletom ruskih trupa. Trenutno je veći deo grada pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

Aktivne bitke koje se vode za naselje od početka januara očigledno se privode svom logičnom kraju. Zauzimanjem Krasnogorovke, pada poslednja linija odbrane ukrajinskih oružanih snaga zapadno od Donjecka, koja je ostala gotovo nepromenjena od 2014. godine.

Zahvaljujući objavi vojnog dopisnika Andrej Filatov, bilo je moguće utvrditi tačnu oblast napredovanja Oružanih snaga Rusije na severnoj periferiji grada. Ruska zastava je istaknuta na zgradi u blizini raskrsnice ulica Belinskog i Lenjina, a borbe se vode na prilazima Naberežnoj ulici.

Ilustracija telegram rybar

Tako postaje jasno da su ruske trupe sravnile liniju fronta od ulica Parhomenka do Mičurinovih, dostižući ivicu ulica Nahimova i Ostrovskog. Sada se glavni sukobi odvijaju u ulici Engels, koja se nalazi u blizini mikrookruga Kolhoz nazvan po Lenjinu, koji je i dalje jedan od poslednjih delova Krasnogorovke pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

VSU i dalje drži položaje na zapadu, gde se privatni sektor, teritorijalno vezan za grad, prostire na preko 4,5 kilometara. Međutim, glavna faza borbi u gustim urbanim sredinama je praktično završena: prema dostupnim podacima, ukrajinske oružane snage nisu pokušale kontranapade u poslednjih nekoliko dana, verovatno se spremajući da se još više povuku.

Pored toga, pojavili su se objektivni dokazi da su ruske trupe ušle u Jasnobrodovku severno od Krasnogorovke. I pored toga što je rusko Ministarstvo odbrane najavilo zauzimanje sela pre nekoliko nedelja, tek juče su objavljeni snimci koji to potvrđuju.

 

Pogođen gradić u Ukrajini, stradao tinejdžer

Dečak star 14 godina poginuo je danas, a 12 osoba je povređeno u ruskom raketnom napadu na gradić Gluhov u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, nedaleko od granice sa Rusijom, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da je među povređenima šestoro dece, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže da su u napadu pogođeni stambeni kompleks, kuće, obrazovna ustanova, prodavnice i automobili.

Gluhov se nalazi oko 10 kilometara od granice sa Rusijom.

Brifing ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 1200 vojnika, oboreno 10 raketa iz HIMARS-a, pogođena lokacija brigade Azov

Oružane snage Rusije uništile su dve stanice za elektronsko ratovanje i skladište naoružanja ukrajinske vojske;

Grupa „Sever“ je porazila pet protivničkih brigada: Oružane snage Ukrajine izgubile su do 165 vojnika;

Jedinice grupe „Centar“ odbile su tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine: gubici protivnika iznose do 425 vojnika;

U zoni odgovornosti grupe „Jug“ ukrajinska vojska je izgubila do 540 vojnika, četiri oklopna vozila i nekoliko jedinica artiljerije;

Ruski PVO sistemi oborili su deset projektila „hajmars“ i 81 bespilotnu letelicu;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 125 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“;

Vojnici grupe „Zapad“ porazili su šest brigada Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, kao i brigadu specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji).

15.000 plaćenika služilo u VSU

Tokom 2,5 godine borbenih dejstava, oko 15 hiljada stranih plaćenika služilo je u ukrajinskoj vojsci, od kojih je trećina poginula, rekao je za Sputnjik bivši potpukovnik SBU Vasilij Prozorov.

Foto: Tviter

Predalo se 17 Ukrajinaca u Hersonu

U Hersonskoj oblasti dobrovoljno se predalo 17 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Granatirana mesta na levoj obali Dnjepra

Ukrajinske snage granatirale su naseljena mesta na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i tom prilikom ranjeno je petoro civila, uključujući troje dece, saopštio je izvor upoznat sa situacijom.

Kako se navodi ukrajinske snage su za dan izvele 40 artiljerijskih napada na naselja u regionu.

Ranjena 3 civila

Tri civila su ranjena u napadu dronova u Kurskoj oblasti, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

Veliki gubici na sektoru "Jug"

Ukrajinske jedinice izgubile su do 740 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“, kao i pet tenkova, 11 oklopnih vozila, četiri automobila, tri radarske stanice i skladište municije.

Protivoklopne posade uništile tehniku VSU

Posade samohodnih protivtenkovskih raketnih sistema „šturm-S“ grupe trupa „Sever“ uništile su uporišta, oklopnu tehniku i položaje ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Printskrin

 

 

Ukrajinski dronovi pogodili Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji

Ukrajinski dronovi pogodili su ruski strateški dugodometni bombarder Tu-22M3 na vojnom aerodromu u Olenji na severu Rusije, javlja Ukrajinska pravda pozivajući se na izvor iz obaveštajnih službi.

Izvor je precizirao da je napad izveden na osnovu podataka ukrajinskih obavešajnih službi na vojnom aerodromu Olenja u blizini grada Olenegorsk na krajnjem severozapadu Rusije, prenosi Rojters.

Peskov: U Rusiji nema govora o mobilizaciji

U Rusiji nema govora o mobilizaciji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik.

„O mobilizaciji uopšte niko ne priča, nema govora o tome“, odgovorio je Peskov, upitan da li ima dovoljno dobrovoljaca ili će možda biti potrebna mobilizacija.

Foto: Printskrin Youtube/ BBC News

Uništeni ukrajinski položaji u Harkovskoj oblasti

Posade samohodnih protivtenkovskih raketnih sistema „šturm-S“ grupe trupa „Sever“ uništile su uporišta, oklopnu tehniku i položaje ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinci američkim oružjem udarili na skladište municije na aerodromu

Lokalni kanali na Telegramu izvestili su o snažnim eksplozijama koje su sinoć potresle aerodrom Saki na Krimu.

Oni navode da je raketni sistem ATACMS pogodio skladište municije i uništio radarsku stanicu. Ukrajinske snage pogodile su Krim sa četiri rakete koje su isporučile SAD, ranivši dva ruska vojnika, javio je kanal Astra, pozivajući se na izvore u lokalnim službama za vanredne situacije.

BONUS VIDEO:

RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pogledajte više