RAT U UKRAJINI: Oglasio se Sirski; Moskva ne veruje u poruke Zelenskog (VIDEO)

Marija Stevanović 24. 07. 2024. u 07:27 >> 14:57

RAT u Ukrajini – 882. dan.

Foto Tanjug/AP

Zelenski očajnički traži od Zapada da ojača ukrajinsku PVO zbog ruskih bombi

Šef kijevskog režima Vladimir Zelenski zatražio je od Zapada pomoć u poboljšanju ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane zbog ruskih kliznih bombi, piše nemački list „Frankfurter rundšau“.

„To je jedan od razloga zašto su Ukrajina i, konkretno, Zelenski više puta, uključujući i na nedavnom samitu NATO, očajnički tražili od zapadnih zemalja da ojačaju PVO zemlje“, piše list.

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh

Uništen kontrolni centar i skladište dronova ukrajinske vojske

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

▪Gubici ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Zapad“ iznosili i oko 550 vojnika;

▪Ruske snage su uništile kontrolni centar i skladište dronova ukrajinske vojske;

▪Grupa "Jug" zauzela je povoljnije položaje, ukrajinska vojska je izgubio oko 700 vojnika i dve stanice za elektronsko ratovanje;

▪Ukrajinske trupe su izgubile više oko 395 ljudi u zoni odgovornosti grupe „Centar“;

▪Grupa Istok Oružanih snaga Rusije gađala je položaje dve ukrajinske brigade, gubici: 120 ukrajinskih vojnika;

▪PVO Ruske Federacije oborili su dve taktičke rakete „Točka-U“ i 61 ukrajinski dron;

▪Grupa "Dnjepra" likvidirala je oko 100 vojnika i skladište municije ukrajinskih vojnika;

▪Grupa „Sever“ gađala je položaje pet neprijateljskih brigada, gubici ukrajinskih vojnika iznosili su 140 vojnika. (Sputnjik)

Oglasio se general Sirski

Ruske snage imaju dva do tri puta prednost u vojnoj tehnici, artiljeriji i zalihama u odnosu na Oružane snage Ukrajine, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

- Neprijatelj ima značajnu prednost u trupama i resursima. Kada je u pitanju tehnologija, odnos snaga je 1:2 ili 1:3 u njihovu korist - rekao je on u intervjuu za Gardijan.

Foto: Profimedia

Oglasio se Peskov o predlogu Ukrajine

Poruka ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe iz Pekinga da je Ukrajina spremna da otpočne pregovore sa Rusijom poklapa se sa našim stavom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Na osnovu poruka iz Pekinga zaista znamo da je na sastanku sa gospodinom Vang Jiem (ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine) izjavljeno to - potvrdio je Peskov i dodao da je opšte poznato da "ruska strana nikada nije odbijala pregovore i da je uvek bila otvorena za pregovarački proces".

Moskva o signalima iz Kijeva: Čujemo reči, ali ne vidimo dela

Izjavama šefa kijevskog režima Vladimira Zelenskog o mogućim pregovorima sa Rusijom o nekakvom „mirovnom planu“ se ne može verovati, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Kao prvo, njemu se ne može verovati. Njemu niko ne veruje, svi odlično razumeju da je to čovek koji može da izvrne bilo šta, čovek koji može da slaže, čovek koji može da odustane od svega s obzirom da je nedavno odustao čak i od sopstvenog naroda, bukvalno bacajući građane Ukrajine na nekakav žrtveni oltar - izjavila je Zaharova.

Kuleba: Spremni smo za pregovore sa Rusijom

Ukrajinska strana je spremna da vodi pregovore sa Rusijom, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba na sastanku sa šefom kineske diplomatije u Guangdžouu.

- Ukrajinska strana želi i spremna je da vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom. Naravno, pregovori treba da budu racionalni i da imaju praktičan značaj. Takođe, treba da budu usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira - rekao je Kuleba, prenela je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

Foto: Printskrin Youtube / Noticieros Televisa

Šta se desilo u Odesi? 

Ruska vojska izvela je napad na administrativnu zgradu u luci Izmail u Odeskoj oblasti, gde se nalazilo oko 200 stranih plaćenika i oficira Oružanih snaga Ukrajine, rekao je za Sputnjik Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu.

Prema rečima Lebedevih doušnika, ranjeni vojnici su odmah evakuisani na teritoriju Rumunije. Osim toga, pogođena je i barža sa vojnom tehnikom u luci. Civilno lučko osoblje je udaljeno sa posla, a strani državljani su angažovani na istovaru.

Prema podacima podzemlja, ruska vojska je izvršila niz napada na vojne objekte i baze stranih plaćenika u području Izmaila. Ruska vojska je napala i pogon za remont brodova u kojoj su se popravljala tri vojna čamca. Odjeknula je snažna eksplozija.

Serija eksplozija u Odesi

Serija eksplozija u Odesi odjeknula je tokom noći, javljaju mediji.

Pogledajte više