Rim se "obrušio" na Stoltenberga: Italijanski ministar odbrane se suprotstavio odluci odlazećeg generalnog sekretara NATO

Milica Ostojić Specijalno za Novosti - RIM

23. 07. 2024. u 08:47

ODLUKA generalnog sekretara Nato Jensena Stoltenberga da imenuje Španca Havijera Kolominija za specijalnog predstavnika NATO za južni front Mediterana razbesnela je italijansku vladu, a posebno ministra odbrane Gvida Krozetu zbog nepoštovanja Italije. - Odluka Stoltenberga da poveri Španiji ulogu izaslanika za južni front skoro je lična uvreda - komentarisao je.

Foto AP

Reč je o zameniku generalnog sekretara NATO, Stoltenbergovom čoveku. Ministar je zbog toga napisao oštru poruku i smatra da će biti posledica i po lične odnose sa aktuelnim, a odlazećim prvim čovekom NATO, jer je Italija bila upravo ta koja se borila za ulogu izaslanika za južni front Alijanse na Samitu u Vašingtonu. Tada su se 32 lidera složila sa Italijom.

Italijanski ministar objašnjava da Stoltenberg završava devetogodišnji mandat na najgori način. Krozeta ističe da Italija nema problem sa NATO, već sa Stoltenbergom, jer je "izabrao osobu za tu ulogu na osnovu neprozirnih kriterijuma i unutrašnje birokratske logike, bez konsultacija sa saveznicima".

Po logici stvari, tačka oslonca za NATO je Mediteran, gde je italijanska kandidatura najprirodnija i zbog plana Rima za Afriku, priliva ilegalnih migranata i geopolitičke realnosti. Reč je o prioritetima koje je već premijerka Đorđa Meloni više puta iznela crno na belo.

Ministar odbrane se nada da će od 1. oktobra, kada stupa na scenu kao generalni sekretar Nato Mark Rute, ta uloga biti dodeljena najadekvatnijoj osobi, ne po unutrašnjoj birokratiji i ne iz političkih simpatija. Očekuje da će se uzeti u obzir oni koji su želeli ove ulogu, Italijani.

Rusija i Kina

MINISTAR u Rimu se rukovodi pretpostavkom da će "za 20 godina dve i po milijarde ljudi u Africi biti glavni problem za Alijansu". Smatra da će oni postati vojska u rukama onih zemalja koje su poslednjih godina već počele da zauzimaju taj kontinent, Rusije i Kine.

Pogledajte više