LIČNOST U ŽIŽI: Kamala Haris, potpredsednica SAD i mogući kandidat demokrata na izborima za predsednika

A. V. V. 22. 07. 2024. u 12:01

AKTUELNA potpredsednica SAD i bivša senatorka iz Kalifornije Kamala Haris (59) prva je žena i prva tamnoputa Amerikanka na poziciji zamenika šefa Bele kuće. Na visoku funkciju došla je na predlog Bajdena 2021. koji ju je tada opisao kao "neustrašivog borca za male ljude".

Foto AP

Rođena u Ouklendu u Kaliforniji kao dete iz mešovitog braka, otac joj je sa Jamajke, a majka iz Indije. Posle završetka fakulteta Hauard, diplomirala je prava na Kalifornijskom univerzitetu u Hejstingsu i započela karijeru u kancelariji okružnog javnog tužioca u Alamedi. Postala je prva žena okružni tužilac San Franciska 2004. godine, a senatorka iz Kalifornije bila od 2017. do 2021.

Godine 2019. kandidovala se na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata demokrata, ali nije uspela da opravda očekivanja tokom kampanje, pa se povukla iz trke i podržala Bajdena, rekavši da će učiniti sve što je u njenoj moći da mu pomogne da postane sledeći predsednik SAD.

Uprkos pritiscima, do kraja je podržavala šefa da ostane u trci za drugi mandat. Sada, po anketama, stoji nešto bolje kod glasača od svog šefa, ali ne i od predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Pogledajte više