RAT U UKRAJINI: Ruske snage napreduju kod Kupjanska; Oslobođena dva mesta; VSU izgubio više od 1500 vojnika (VIDEO/FOTO)

Marija Stevanović 21. 07. 2024. u 08:18 >> 18:53

RAT u Ukrajini – 879. dan.

Foto Tanjug/AP

Maročko: Ostala je još Kremena

Nakon što su ruske snage oslobodile Rozovku, severozapadni deo teritorije Luganske Narodne Republike skoro je u potpunosti prešao pod kontrolu republičkih vlasti, izjavio je vojni ekspert Andrej Maročko.

-Još na zapadu i jugozapadu ima okupiranih teritorija – to je uglavnom u oblasti Kremena u svatovsko-kremenskom delu, gde se vode prilično ozbiljni sukobi, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nakon oslobađanja Rozovke u LNR i Pesčanog u Harkovskoj oblasti, ruske snage napredovale su na frontu skoro 30 kilometara.

Foto Tanjug/AP

Ofanziva ruskih snaga na ovom delu fronta potiskuje ukrajinske trupe ka Oskoljskom veštačkom jezeru i moglo bi da dovede do opkoljavanja Oružanih snaga Ukrajine.
 

 

Zelenski gazi sopstveni Ukaz

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos ukazu koji je na snazi u Ukrajini o zabrani takvih pregovora.

Pravac Aleksandra-Kalinovskog: Bitke u aglomeraciji Đeržinska (Torecka) i na području „Novgorodskog klina“ (MAPA)

Tokom celog meseca borbe u aglomeraciji Đeržinsk su nastavljene na pravcu Aleksandar-Kalinovski. Ruske trupe su u protekla dva dana uspele da prošire zonu kontrole i istisnu ukrajinske formacije sa nekih pozicija u predgrađu Džeržinska.

U Družbi, ruske oružane snage su napredovale ulicom Železnodorožna i izbacile ukrajinske formacije sa položaja celom dužinom Ulice Petra Velikog. Prisustvo ruskih trupa u ovoj oblasti potvrđuju snimci koje je objavila ukrajinska strana.

Ilustracija telegram rybar

U susednom Kirovu (Pivnični), ruski jurišni odredi su napredovali na severu sela, duž Gornjatske ulice. Takođe, deo šumskog pojasa između Socgorodka i deponije rudnika Severnaja, gde je ranije zabeleženo prisustvo jedinica Oružanih snaga Ukrajine, prešao je pod kontrolu Oružanih snaga RF.

Istovremeno, posade ruskih bespilotnih letelica redovno pogađaju opremu u blizini neprijateljskih linija. Samo na području Centralne ulice, kao rezultat udara FPV dronova, VSU je izgubio nekoliko jedinica oklopnih vozila uključenih u transport osoblja.

U Lenjinskom (Pivdenom) ruske oružane snage napadaju južne periferije sa ciljem potpunog oslobađanja sela. Tokom nekoliko napada, jurišnik je uspeo da značajno proširi zonu kontrole, izbacujući VSU sa položaja u zoni deponije br. 1 i Poltavske ulice.

Ruske trupe su izbacile ukrajinske formacije sa kote 180 jugozapadno od Jurjevke, kontrola nad njom je omogućavala VSU da utiče na snabdevanje jedinica Oružanih snaga Rusije na „liniji“. Takođe, brana zapadno od gore pomenute visine došla je pod kontrolu ruskog vojnog osoblja.

Pored toga, postoje izveštaji o opkoljavanju jedinica Oružanih snaga Ukrajine u Novgorodu kao rezultat uspešnih akcija ruskih trupa. Međutim, do sada na internetu nije objavljen nijedan objektivni kontrolni snimak koji bi mogao da potvrdi ovu informaciju.

 

Kupjanski front u Ukrajini nastavlja da se kreće ka zapadu

Operativna situacija u nizu mesta na severu i istoku Harkovske oblasti u poslednje vreme se ozbiljno zakomplikovala za ukrajinske trupe, u eteru ukrajinskog radija NV izjavio je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine (2006-2010), general-potpukovnik u penziji, a sada stručnjak i TV komentator Igor Romanenko.

Ministarstvo odbrane Rusije je 21. jula potvrdilo punu rusku kontrolu nad selima Peščanoje Nižnje u Harkovskoj oblasti i Rozovka (Andrejevka) u Luganskoj Narodnoj Republici.

Prvi izveštaji o ruskim pobedama u ovim selima u kupjanskom pravcu stigli su dan ranije.

Na snimku se vidi kako se ruske zastave vijore u naseljima. Rusko Ministarstvo odbrane obično zvanično potvrđuje kontrolu nad selima nakon završetka operacija čišćenja tamo.

Rusko MO dalo detalje o borbama u pravcu Kupjanska

-Pored ovih naselja, poražene su formacije 77. vazdušno-desantne, 14., 115., 116. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 1. brigade Nacionalne garde u oblastima naselja Sinkovka, Petropavlovsk, Berestovoje, Harkovski rejon i Krasni Liman, Donjecka Narodna Republika.

Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 520 pripadnika vojske, dva borbena oklopna vozila, 12 vozila, tri haubice 155 mm: američke M777, M198 i FH-70 britanske proizvodnje, samohodnu artiljerijsku instalaciju 122 mm „Gvozdika“, dve 122 milimetarske haubice D-30, top od 105 mm M119, protivbaterijsku radarsku stanicu AN/TPQ-50 američke proizvodnje. Dodaju da je uništeno je pet skladišta municije ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, nastavljaju se sukobi u šumskim oblastima oko Sinkovke na severnoj periferiji Kupjanska. Istovremeno, ruska vojska tvrdi kako nastavlja ofanzivu istočno od Kupjanska. Ruske snage nastavljaju napade zapadno od Kislovke, približavajući se Stepovoj Novoselki duž pruge, pokazuju ruski izveštaji.

Ukrajinska odbrana duž reke Žerebec se melje, dok se ruske trupe približavaju liniji malih sela duž reke Oskol.

Tekući lokalni ruski napadi u pravcu Kupjanska verovatno imaju za cilj da skrenu pažnju ukrajinskim snagama koncentrisanim u toj oblasti, ali ne i da dovedu do velike ofanzivne operacije na Kupjansku.

 

Ukrajini fali struje

Ukrajinski energetski sistem ima značajan deficit struje, zbog čega je Kijev zatražio hitnu pomoć od Rumunije, Slovačke, Poljske i Mađarske, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine na svom telegram kanalu.

Kako navode u resoru, planirano je da se iz susednih zemalja dnevno uvozi 25.682 megavat-sati električne energije.

Foto Tanjug/AP

-Izvoza nema, niti se očekuje, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo energetike je takođe saopštilo da je u Dnjepropetrovskoj oblasti zbog tehničkih problema isključena tehnika na energetskom objektu, zbog čega jedan broj domaćinstava u tom području nema struje.

„Glavni razlog za restrikcije električne energije su napadi na energetsku infrastrukturu i negativne posledice ovih napada. Ukupno je izgubljeno 9 Gigavat-sati (od 18 gigavat-sati) proizvodnih kapaciteta“, dodali su iz Ministarstva.

Od početka godine, rusko Ministarstvo odbrane je više puta izveštavalo o grupnim napadima na ukrajinske energetske objekte „kao odgovor na pokušaje Kijeva da nanese štetu ruskim energetskim objektima“.

Glavno sa novog brifinga ruskogMO: VSU izgubio više od 1500 vojnika, uništen HIMARS

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski helikopter Mi-8;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni grupe „Jug“ 510 vojnika;

Jedinice grupe Istok, Oružanih snaga Rusije poboljšale su svoj taktički položaj i porazile ljudstvo i tehniku 5 brigada Oružanih snaga Ukrajine. Iznosili su više od 115 vojnika;

Ruske oružane snage uništile su sistem "Hajmars", skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

Grupa „Centar“ porazila je pet neprijateljskih brigada, odbila 7 kontranapada, a gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 330 vojnika;

Trupa Dnjepar porazila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio preko 80 vojnika;

Borci grupe „Sever“ porazili su ljudstvo i tehniku četiri brigade teritorijalne odbrane, Oružanih snaga Ukrajine i Nacionalne garde u Harkovskoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 145 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever;+

Kijev je izgubio više od 520 vojnika u zoni odgovornosti grupe Zapad.

Oslobođena dva mesta

Oružane snage Rusije oslobodile su Rozovku u LNR i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

VSU koristi stare, napuštene aerodrome

Ukrajinska vojska je počela aktivno da koristi napuštene aerodrome, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpor iz Nikolajeva Sergej Lebedev.

„Počeli su da koriste one aerodrome koji ranije nisu korišćeni“, rekao je on.

Prema rečima Lebedeva, civilni aerodrom u Nikolajevu sada radi „punom parom“ – tamo se čuju mlazni motori i vidi se kako avioni poleću. Kako je istakao, moguće je da se na aerodromu obučavaju piloti Oružanih snaga Ukrajine.

Lebedev je takođe dodao da su Ukrajinci počeli da popravljaju stare napuštene aerodrome sa kojih se, na primer, često lansiraju dronovi opremljeni mlaznim motorima. Na svakom ukrajinskom aerodromu nalaze se jedan ili dva aviona – na zvuk sirena za vazdušni napad oni poleću i lete u krug dok se alarm ne isključi.

U poslednje vreme, posebna pažnja ruske vojske usmerena je na ukrajinske aerodrome i redovno su na meti ruskih raketa

 

Šolc objasnio "razloge" za podršku Ukrajini

"ZBOG naše odgovornosti prema sopstvenoj istoriji, za Nemačku u ovoj situaciji može biti samo jedno mesto: na strani Ukrajine", rekao je Šolc u subotu u govoru povodom 80. godišnjice neuspelog pokušaja atentata na Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine u Memorijalnom centru nemačkog otpora u Berlinu.

- U 2024. ne možemo da slavimo ovaj 20. jul, a da ne razmišljamo o hrabrim građanima Ukrajine koji se više od dve godine odupiru zločinačkom ruskom agresorskom ratu - rekao je Šolc.

Foto: Tanjug

Ruska vojska oborila helikopter Mi-8 i 40 ukrajinskih dronova

Oružane snage Rusije su za jedan dan oborile helikopter Mi-8 i 40 dronova koji su pripadali Oružanim snagama Ukrajine (AFU) u zoni specijalne operacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Tokom 24 časa sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, dve vođene bombe Hamer francuske proizvodnje, dva višecevna raketna sistema HIMARS proizvedena u SAD i 40 bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je list Izvestija.

Uništeni su i lanser HIMARS i skladište sa 400 tona municije Oružanih snaga Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su posade Iskander-M udarile na dva ešalona sa ljudstvom i opremom mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u samoproglašnoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je izgubila do 240 vojnika i 60 jedinica različite vojne opreme, uključujući i onu stranog porekla.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojnici 5. odvojene motorizovane brigade Južne grupe snaga zarobili grupu ukrajinskih militanata tokom napada na Krasnohorivku u DNR.

Kličko: Bila bi noćna mora da se borimo još dve godine

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko smatra da će predsednik Ukrajine Valadimir Zelenski morati da raspiše referendum za postizanje mira u Ukrajini i dodaje da veruje da ukrajinski predsednik ne može doneti tako bolne i važne odluke sam, bez saglasnosti naroda.

Kličko je u intervjuu za Korijere dela Sera ocenio da bi izlaz za Zelenskog mogao biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, ali je dodao da nije siguran da je Zelenski spreman da se odrekne centralizovane moći koju mu je garantovalo ratno stanje koje je na snazi od prvog dana ruske invazije.

- Zelenski je previše moći koncentrisao u svojoj kancelariji. Posledica toga je da je parlament izgubio svaku relevantnu ulogu. Nikada ne smemo zaboraviti da je naša država demokratska i povezana sa tradicijom evropskih vlada - rekao je Kličko.

FOTO: AP/Tanjug

Ukrajinska vojska: Uništeno 35 od 39 dronova koje je Rusija lansirala

Rusija je izvela peti napad dronovima na Kijev u poslednje dve nedelje, a ukrajinska vojska je saopštila da su PVO sistemi uništili sve bespilotne letelice pre nego što su stigle do ukrajinskog glavnog grada.

U saopštenju ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i PVO objavljenom na Telegram kanalu navodi se da su PVO sistemi uništili 35 od ukupno 39 jurišnih dronova koje je Rusija lansirala protekle noći, prenosi Rojters. Dodaje se da nije bilo prijavljenih žrtava niti neposredne štete.

Šef vojne administracije Kijeva Serhij Popko ocenio je da ruske snage testiraju nove taktike, traže nove prilaze glavnom gradu Ukrajine i pokušavaju da otkriju lokacije ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.

MO Rusije: Oboreno osam ukrajinskih dronova

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su noćas osam dronova koje je lansirala Ukrajina, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tri bespilotne letelice su uništene iznad Belgorodske oblasti, koja se nalazi na granici sa Ukrajinom, a pet je presretnuto nad Crnim morem, prenosi RIA Novosti.

BONUS VIDEO:

POČASNI PLOTUN ZA STRADALOG POLICAJCA: Vod Žandarmerije ispratio na poslednji počinak kolegu

Pogledajte više