LEVIČARI SPREMAJU "MARŠ" NA MATINJON? - Burno na francuskoj političkoj sceni

Francuski predsednik Emanuel Makron je najpre zatražio pomoć levice u rušenju Nacionalnog okupljanja, a sada pokušava da najjače među njima isključi iz daljih političkih kombinacija.

Foto: AP Photo/Francois Mori/Profimedia/Ilustracija

To samo još jednom pokazuje koliko je politička situacija u zemlji zamršena i koliko će teško biti formirati iole stabilnu vladu, u ova komplikovana međunarodna vremena, ali i u trenutku velikih unutrašnjih izazova, s ogromnim spoljnim dugom i krizom kupovne moći.

Četiri grupacije koje su se okupile oko levičarskog Novog narodnog fronta – nepotčinjeni, socijalisti, ekolozi i komunisti - uputile su zvaničnu poruku Makronu u kojoj ga upozoravaju da ne vrši bilo kakav pokušaj "okretanja institucija", s održavanjem Gabrijela Atala na mestu premijera.    

Levičari su nestrpljivi što im predsednik već nije dao mandat za formiranje vlade, jer su osvojili najviše glasova. Kažu da bi okolišanjem Emanuel Makron anulirao i izbrisao rezultate izbora. Šefa države su upozorili da bi svako njegovo insistiranje na nastavljanju aktuelne situacije bilo "izdaja duha Ustava i udar na demokratiju" čemu će se, kažu, suprotstaviti svim silama. Već su najavljena i neka ulična okupljanja.

Visoko kotirani pripadnik nepotčinjenih Adrijan Katenans je zapretio da će organizovati "marš na Matinjon" ukoliko im "Emanuel Makron ukrade pobedu". Šef ove stranke Žan Lik Melanšon je optužio šefa države da trenutnim stavom dovodi institucije u opasnost.

- Namerno koči stvari. Gospodin predsednik Republike blokira situaciju da bi što duže zadržao vlast – optužuje Melanšon.

Unutar Novog narodnog fronta paralelno nastavljaju s pregovorima o pronalaženju najidealnije ličnost za premijera. Prva ideja da se takva osoba izabere glasanjem članstva je, izgleda, odbačena, u korist opcije da se kandidat odabere konsenzusom vođa levičarske koalicije.

Levičari požuruju predsednika da im što pre da mandat za formiranje vlade, da bi sprečili stvaranje eventualne desničarske koalicije. Makron je, međutim, već poručio da očekuje od proevropskih umerenih snaga da se ujedine u pluarističkoj vladi. Prema francuskom ustavu, predsednik je jedini koji može da imenuje premijera, pa je, kažu ovde, Makron sada "vlasnik časovnika".

Makron, za sada, mudro ćuti na optužbe levičara. Tokom konferencije za medije u Vašingtonu na samitu NATO, odbio je da komentariše ovo pitanje, uz konstataciju da neće u inostranstvu da daje bilo kakav komentar o unutrašnjoj politici, mada je to ranije umeo da uradi. "Kupovina vremena" očigledno još traje. Šta pritom Makron želi govori i njegovo obraćanje saveznicima da će Francuska nastaviti da poštuje svoj međunarodni angažman.

Levičari bi da vladaju, ali s kim? Sami nemaju apsolutnu većinu, makronisti ih neće podržati, a u desnicu će teško moći da se pouzdaju. Neki signali su, međutim, stigli iz krajnje desnice.

Generalni sekretar poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja u skupštini Reno Labe je poručio da njegova stranka neće opstruirati vladu levice ukoliko predloži konsenzusne mere. Ova njegova izjava izazvala je buru na političkoj sceni. Ipak, istorijska liderka ove partije Marin Le Pen je precizirala da će biti protiv svake vlade u kojoj budu ministri iz redova nepotčinjenih ili ekologa, što značajno sužava izbor i praktično dogovor čini nemogućim. Možda bi rešenje bio presednik socijalista Olivije For, koji se već izjasnio da je spreman da preuzme funkciju premijera, ali bi teško bilo zamisliti levičarski kabinet bez ministara najjače stranke među njima.

Pogledajte više