(ISPRAVKA) Na fotografijama nije atentator na Trampa, "trol" obmanuo javnost

Novosti online 14. 07. 2024. u 07:08

TOMAS Metju Kruks (22) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa.

Foto: Tanjug/AP Photo/ Gene J. Puskar

Napadača je likvidirala Tajna služba, a poginula je još jedna osoba iz publike koju je upucao atentator.

Kruks iz Betel Parka, Pensilvanija, ispalio je hice – jedan od njih okrznuo je Trampa po uhu – na mitingu na otvorenom u Batleru, nadomak Pitsburga.

Izvori su naveli da je Kruks bio pozicioniran na krovu proizvodnog pogona, više od 180 metara udaljenog od bine na prostoru Batler farm šou.

Mnogi portali, među kojima i naš, objavili su fotografiju mladića, uz tvrdnju da je to Kruks.

Ipak, to je neko drugi, na šta nam je ukazalo Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, na osnovu koje smo ispravili ovaj članak, te uklonili sporne tvrdnje iz izvornog teksta.

ŠTA SU ČINjENICE?

Naime, Tomas Metju Kruks (20) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa, ali su fotografije i snimak koje je objavio korisnik društvene mreže X čiji se nalog zvao “jewgazing” obišli mnoge medije, uveravajući ljude da se radi o atentatoru.

Pomenuti momak 14. jula na svom X nalogu objavio je fotografije i video u kojem tvrdi da je Kruks. Ove je objave naknadno obrisao i “zatvorio” svoj profil za javnost. U videu se čulo "Mrzim Trampa", a mediji među kojima i naš, citirali su ovog internet "trola", predstavljajući ga kao navodnog atentatora.

Izvinjavamo se čitaocima.

Foto: Printskrin

Pogledajte više