"CILJ SMRTONOSNOG NAPADA NA KAN JUNIS JE..." Oglasila se Turska, tvrde da su ovo namere Netanjahua

Novosti online 13. 07. 2024. u 18:26

CILj smrtonosnog izraelskog napada na Kan Junis na jugu Pojasa Gaze je narušavanje razgovora o prekidu vatre sa palestinskom militantnom organizacijom Hamas, saopšteno je danas iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

FOTO: Arhiva novosti

Nešto ranije je u napadu izraelskih snaga u oblasti Al Mavasi nedaleko od grada Kan Junis poginulo više od 70 ljudi, a skoro 290 ranjeno.

Iz turskog minstarstva navode da to dokazuje da administracija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pokušava da opstruiše pregovore o trajnom prekidu vatre.

- Izraelskim vlastima više odgovara krvoproliće kada se od njih očekivalo da odgovore na pozitivno reagovanje Hamasa na predlog o prekidu vatre. Ovaj napad je još jedna faza u naporima Netanjahuove administracije da uništi Palestince - navodi se u saopštenju.

Palestinski pokret Hamas je 7. oktobra prošle godine pokrenuo veliki napad na jug Izraela gde je ubijeno skoro 1.200 ljudi, a odvedeno je oko 240 talaca.

Izrael je pokrenuo uzvratnu ofanzivu, pri čemu je Gaza u potpunosti blokirana nakon čega je usledila kopnena invazija na enklavu s ciljem uništenja Hamasa i oslobađanjem talaca.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, od početka izraelske ofanzive u Gazi je poginulo 38.400 ljudi.

(RIA Novosti)

BOONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom telegram kanalu

Pogledajte više