SLEDI DRAMATIČNA PROMENA NA FRONTU: Poljski general - Dolazak F-16 u Ukrajinu može „stvoriti uslove za novi kontranapad“ na Ruse (VIDEO)

Predrag Stojković 10. 07. 2024. u 19:21

DOLAZAK lovaca F-16 mogao bi pomoći Ukrajini da stvori uslove za kontranapad, rekao je Jaroslav Kraševski, penzionisani poljski brigadni general u intervjuu za ukrajinsko glasilo Ukrinform.

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

Očekuje se da će Ukrajina dobiti svoje prve F-16 ovog leta, godinu dana nakon što su Danska i Holandija osnovale „koaliciju lovačkih aviona“ sa još devet zemalja na samitu NATO-a u Viljnusu u julu 2023. godine i dve godine nakon što se dolazak ovih lovaca prvi put nagovestio.

Gospodin Kraševski optimistično veruje da će dolazak F-16 „dramatično promeniti situaciju” na bojnom polju, iako je malo verovatno da će to biti prekretnica u ukrajinskom.

-Mislim da će se tada desiti mnogo pozitivnih stvari za Ukrajinu; avioni će stvoriti uslove za kontranapad, rekao je penzionisani poljski general u intervjuu.

Prema rečima Kraševskog, zapadni avioni i projektili bi trebalo da pomognu u zaustavljanju ruske ofanzive u oblastima Harkova i Donjecka, kao i „kontinuiranom i efikasnom“ uništavanju logistike unutar Rusije.

Kraševski je naglasio da Zapad mora da dozvoli Ukrajini da udari duboko u Rusiju kako bi omogućio Kijevu ponovno zauzimanje nekada ukrajinskih teritorija. U pitanju je korak koji je Vašington do sada odbijao da preduzme u potpunosti, već samo ograničeno na 100 km.

Pod ovim uslovima, Ukrajina bi ove jeseni mogla da krene u kontraofanzivu, smatra ovaj general.

Belgija, Norveška, Danska i Holandija su do sada obećale Ukrajini više od 70 aviona koji će biti isporučeni počevši od 2024. godine. Danska i Holandija su omogućila Kijevu da koristi isporučene F-16 za napad na rusku teritoriju, dok navodno Belgija još zvanično nije.

-Ukrajinska avijacija treba da dobije rakete dugog dometa za uništavanje ruske infrastrukture, uključujući aerodrome. Kada se to desi, logistika ruske vojske biće izolovana od glavnih snaga. Ako se to dogodi, komanda ukrajinske vojske treba da formira udarnu grupu i da uzvrati, rekao je Kraševski.

Komandant ukrajinske mornarice Aleksij Neižpapa rekao je da će predstojeća isporuka aviona F-16 Ukrajini testirati “potpunu dominaciju” Rusije u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Ukrajina želi da proširi svoj pomorski koridor, koji omogućava jedini pomorski saobraćaj iz tri glavne luke Odesa, da uključi luke Nikolajev i Herson na jugu zemlje, dodao je on.

Da bi Kijev mogao da pokrene novi kontranapad u narednom periodu, pisali smo pre samo nekoliko dana. Odlučujući faktor nove ofanzive Ukrajine, ako do nje ipak dođe, jeste vreme. Teže je kročiti na puteve razbacane od kiše u jesen ili zimu nego leti, pa je prozor mogućnosti za Oružane snage Ukrajine toplo i suvo vreme od juna do kraja oktobra.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pogledajte više