ZELENSKI NA SAMITU NATO: Ukrajinski predsednik sa delegacijom stigao u Vašington

Predrag Stojković 09. 07. 2024. u 17:05

UKRAJINSKA delegacija predvođena predsednikom Volodimirom Zelenskim doputovala je danas u Vašington radi učešća na samitu NATO-a, koji se održava od 9. do 11. jula.

Foto: Tanjug/AP photo

Predsednik Ukrajine i prva dama Olena Zelenski položili su jutros venac na Memorijal Holodomora u Vašingtonu, gde je Zelenski razgovarao i sa lokalnom zajednicom Ukrajinaca.

On im je zahvalio na aktivnoj podršci Ukrajini, na tome što u SAD "ne zaboravljaju na Ukrajinu, što daje signal evropskim državama da sačuvaju ovo jedinstvo".

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost Ukrajincima u Sjedinjenim Američkim Državama što su promovisali približavanje Ukrajine NATO-u.

-I to će se sigurno dogoditi, rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Odgovarajući na pitanje kako će rusko granatiranje kijevske bolnice "Okmatdit" uticati na zapadnu pomoć Ukrajini, Zelenski je rekao da očekuje "mnogo" bilateralnih sastanaka na marginama samita NATO-a.

-Prioritet je obezbeđivanje sistema PVO. A predsednik SAD Džozef Bajden i drugi lideri mogu biti odlučniji nego što su bili ranije, naglasio je Zelenski.

Predsednik je još jednom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na paketu pomoći koji je ove godine izglasan u Kongresu.

Memorijal žrtvama Holodomora, posvećen milionima poginulih Ukrajinaca, otvoren je 7. novembra 2015. godine u centru glavnog grada SAD.

Poslanici EP su na sednici u Strazburu u decembru 2022. godine većinom glasova priznali masovnu glad u Ukrajini od 1932-1933. kao genocid.

Po naređenju tadašnjeg sovjetskog premijera Josifa Staljina, policija je poljoprivrednim gazdinstvima u jesen 1932. oduzela sve žito i stoku, kao i seme za narednu setvu u cilju masovne kolektivizacije i industrijalizacije Sovjetskog Saveza.

Ukrajina i još 22 zemlje proglasile su od 2006. godine "holodomor" za genocid nad ukrajinskim narodom koji je izvršio sovjetski režim.

Tanjug

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pogledajte više