BARDELA PREDVODI PATRIOTE U EU: Formirana treća najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu

A. V. V. 09. 07. 2024. u 11:47

POLITIČKA grupacija Patriote za Evropu zvanično je osnovana u Evropskom parlamentu i sa 84 poslanika iz 12 zemalja postala treća najveća politička grupacija u ovoj instituciji EU. Za predsednika je izabran lider francuskog Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, dok je za prvog potpredsednika imenovana Kinga Gal iz stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Foto: EPA

Bardela je izjavio da Patriote za Evropu predstavljaju "nadu za desetine miliona građana u evropskim nacijama, koji cene svoj identitet, svoj suverenitet i svoju slobodu". Galova je dodala da su izbori za EP jasno pokazali da veliki broj glasača želi da se evropske granice ponovo zaštite.

- Oni neguju slobodu i mir. Oni se zalažu za evropsku saradnju, ali ne za EU koja deluje mimo svojih nadležnosti i kažnjava države članice zbog vođenja sopstvene politike. Bićemo njihov glas u narednih pet godina - istakla je ona.

Najveća stranka u okviru Patriota Evrope biće Nacionalno okupljanje Marin le Pen sa 30 poslanika, a na drugom mestu su Orbanov Fides i njegov koalicioni partner Demohrišćanska narodna stranka sa 11 poslanika. U okviru nove grupacije delovaće i italijanska Liga Matea Salvinija sa osam poslanika, češka Akcija nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg premijera te zemlje Andreja Babiša sa sedam poslanika, a po šest poslanika imaju Slobodarska partija Austrije (FPO), španski Voks i holandska Partija za slobodu Gerta Vildersa.

Tri poslanika dolaze iz belgijske ultradesničarske stranke Flamanski interes, a po dva iz portugalske krajnje desničarske partija Šega i češke Zakletva i motoristi, dok će grčki Glas razuma, kao i Letonija na prvom mestu i Danska narodna partija imati po jednog poslanika.

Pogledajte više