EU OBUSTAVILA EVROPSKE INTEGRACIJE: Bajden sprema smenu vlasti

Novosti online 09. 07. 2024. u 10:03

PROCES integracije Gruzije u Evropsku uniju je obustavljen, izjavio je ambasador EU Pavel Gerčinski.

Foto AP

- Namere aktuelne gruzijske vlade su nejasne liderima Evropske unije. Zakon o transparentnosti stranog uticaja je očigledno korak unazad. Pored toga, antizapadna i antievropska retorika uopšte nije u skladu sa deklarisanim ciljem priduživanja Evropskoj uniji. Nažalost, trenutno je suspendovan prijem Gruzije u Evropsku uniju - rekao je on.

Istovremeno, predstavnik EU je događaje nazvao tužnim.

Kako je saopštila ruska Spoljnoobaveštajna služba (SVR), SAD su rešene da promene vlast u Gruziji posle parlamentarnih izbora 26. oktobra.

Kako su istakli, administracija Džozefa Bajdena je pokrenula veliku informativnu kampanju kako bi diskreditovala vladajuću partiju Gruzijski san, a propagandna kampanja će se zasnivati na optužbama da je Rusija, navodno, kriva za sve nevolje Gruzije.

Ključnu ulogu u tom pogledu trebalo bi da odigra gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, koja će dati intervju američkim medijima, gde će okriviti vladu za „degradaciju“ pregovora o pristupanju Tbilisija EU i upozoriti na „katastrofalne posledice približavanja Moskvi“, saopštio je SVR.

Američki "pokrovitelji" su već dali komandu opozicionim snagama u Gruziji da počnu da planiraju proteste u toj zemlji, istakli su u ruskoj agenciji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pogledajte više