TEHERAN MENJA SPOLJNU POLITIKU? Velika očekivanja oko iranskog nuklearnog programa

I. Stanojević 08. 07. 2024. u 13:00

TRIJUMF Masuda Pezeškijana (69) nad političarem tvrde struje Saedom Džalilijem na prošlonedeljnim izborima u Iranu, obradovao je svetske sile koje se nadaju da će imati veći upliv na iranski nuklearni program, razlog višegodišnje zavade Teherana sa međunarodnom zajednicom. Njegov dolazak na vlast će, veruju, omogućiti da se iranska podrška paravojnim organizacijama u regionu lakše zauzdava.

Foto M. Kralj

Reformistički tabor, sa nekadašnjim predsednikom Mohamadom Hatamijem na čelu, podržao je Pezeškijana na izborima raspisanim posle pogibije takođe tvrdolinijaškog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u maju.

Pezeškijan je, kako navode analitičari, uspeo da pobedi na talasu odabrane srednje klase i mladih ljudi, pogođenih godinama represije islamističkog režima. Njegovi stavovi često su bili suprotni Raisijevim, koji je pooštrio nadzor nad ženama kad se ne pridržavaju pravila oblačenja i zauzeo je oštriju liniju u pregovorima sa svetskim silama. Pezeškijan je obećao i da će oživeti posrnulu ekonomiju uništenu lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama.

Obećava da će voditi pragmatičniju spoljnu politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko atomskog programa, a na unutrašnjem planu doneti socijalnu liberalizaciju i politički pluralizam.

U tome će, međutim, pre svega, biti ograničen dvojnim političkim sistemom u svojoj zemlji. Iranski predsednik ne može da potpisuje (tektonske) promene, jer glavnu reč drži vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei (85). Ali, on može da utiče na ton iranske politike, a biće i važan faktor u izboru Hamneijevog naslednika, navode zapadni mediji. Pezeškijan je, podsećaju poznavaoci, ionako lojalan iranskoj teokratskoj vladi i ne namerava da se suprotstavi moćnicima u sveštenstvu, niti moćnim snagama bezbednosti. U televizijskim debatama i intervjuima, obećao je da neće osporavati Hamneijevu politiku.

Tokom drugog predsedništva Mohameda Hatamija (2001-2005), Pezeškijan je bio ministar zdravlja. Uprkos svojoj umerenoj retorici, dao je podršku Revolucionarnoj gardi, elitnim vojnim snagama Irana, i u aprilu pohvalio napad bespilotnim letelicama i raketama na Izrael, koji je najveći neprijatelj njegove zemlje.

Pezeškijan dolazi sa severozapada Irana. Tokom Prvog zalivskog rata sa susedom Irakom, završio je studije medicine i bio na frontu. Posle rata, nastavio je da radi kao lekar i izgradio karijeru kardiohirurga u metropoli Tabris.

Poslanik od 2008. godine, Pezeškijan je sin Azerbejdžana i Kurtkinje i podržava prava svih manjina u Iranu. Često je kritikovao suzbijanje političkog i društvenog otpora u zemlji. Godine 2022. godine zatražio je od vlasti objašnjenje u vezi sa smrću Mahse Amini, koja je umrla pod sumnjivim okolnostima u zatvoru pošto je prekršila pravila oblačenja, a njena smrt izazvala je proteste širom zemlje.

- Pružićemo ruku prijateljstva svima - obećao je Pezeškijan, koji je početkom devedesetih izgubio suprugu i jednog od sinova u saobraćajnoj nesreći, a tokom predizborne kampanje pojavljivao se sa ćerkom i unukom. - Hajde da svi radimo za napredak zemlje. Politički konkurenti su takođe braća.

Podrška Strateškog saveta

PREDSEDAVAJUćI Iranskog strateškog saveta za spoljne odnose (SCFR) Kamal Harazi uputio je juče čestitku Masudu Pezeškijanu i izrazio nadu da će problemi izazvani sankcijama, koje je Zapad nametnuo Iranu biti rešeni pod njegovom vlašću. "Naglasak Vaše ekselencije na korišćenju istaknutih stručnjaka u oblasti spoljne politike obećava zaštitu pravnih interesa naše zemlje dostojanstveno i moćno", naveo je Harazi u poruci. Harazi je najavio "spremnost SCFR da pomogne Pezeškijanu u razvoju spoljnih odnosa, zasnovanih na međusobnom poštovanju i jednakosti".

Pogledajte više