NAJMANJE 20 MRTVIH U MASOVNOM RAKETNOM NAPADU ŠIROM UKRAJINE: Ispaljeni "kinžali" na Kijev, hitno se oglasio Zelenski (FOTO/VIDEO)

Novosti online 08. 07. 2024. u 11:25

NAJMANjE 20 ljudi je ubijeno, a preko 50 ranjeno, nakon što je Rusija danas pokrenula masovni raketni napad na gradove širom Ukrajine, uključujući Kijev, prenose ukrajinski zvaničnici.

Foto: Profimedia

U glavnom gradu Kijevu, najmanje sedam osoba je poginulo u retkom napadu tokom dana.

Gradonačelnik je rekao da je dečja bolnica pogođena raketom i da je u toku evakuacija.

Šef vojne administracije u centralnom ukrajinskom gradu Krivom Rogu rekao je da je tamo ubijeno najmanje 10 ljudi, a troje u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji boravi u poseti Poljskoj, rekao je da je Rusija ispalila oko 40 raketa na ciljeve širom zemlje.

Foto: Profimedia

Zelenski, koji treba da otputuje u SAD na ovonedeljni samit NATO-a u Vašingtonu, rekao je da je Rusija „masovno napala“ Ukrajinu.

- Različiti gradovi: Kijev, Dnjepar, Krivi Rog, Slavjansk, Kramatorsk. Više od 40 projektila raznih tipova. Oštećene su stambene zgrade, infrastruktura i dečja bolnica - rekao je on.

Foto: Profimedia

Ukrajinska vojska je saopštila je da je Rusija lansirala nekoliko balističkih i krstarećih raketa na glavni grad Kijev rano jutros.

Detektovana su i lansiranja balističkih projektila "kinžal".

U Kijevu se moglo čuti više od 10 eksplozija, javljaju izveštači Kijev independenta sa terena. U predgrađu glavnog grada bila je aktivna PVO, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

(Bi-Bi-Si, Kijev independent)

Pogledajte više