"FOKUS NA SMIRIVANJU SITUACIJE U UKRAJINI" Si: Prekid vatre može se ostvariti samo...

Tanjug 08. 07. 2024. u 10:43

PREDSEDNIK Kine Si Đinping, izjavio je danas tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je douputovao u iznenadnu posetu Pekingu, da je trenutni fokus na smirivanju situacije u Ukrajini koliko god je to moguće i uspostavljanje uslova za obnovu direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije.

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Kineska državna televizija CCTV navodi da je Si rekao da se prekid vatre može ostvariti samo ako velike sile ispolje pozitivnu umesto negativne energije, prenosi Rojters.

- Međunarodna zajednica bi trebalo da stvori uslove i pruži podršku obnovi direktnog dijaloga i pregovora između dve sukobljene strane. Trenutno bi u fokusu trebalo da bude smirivanje situacije u Ukrajini koliko god je to moguće - istakao je kineski lider.

On je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i pronalaženje političkog rešenja koje bi služilo interesima svih strana.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je za Mađarsku od velike važnosti što se Kina zalaže da u svetu bude mir, a ne rat, preneo je portal Index.hu.

- Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini - istakao je Orban u razgovoru sa kineskim predsednikom.

Orban je na društvenim mrežama napisao da je Kina ključna sila u stvaranju uslova za mir u ratu između Rusije i Ukrajine i da je zato došao u Peking da se sastane sa Si Đinpingom, samo dva meseca nakon Sijeve zvanične posete Budimpešti.

Orban je istakao da, osim od zaraćenih strana, od odluke tri svetske sile, SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kada će se završiti rusko-ukrajinski rat i da je zato, posle sastanaka sa stranama u sukobu, došao u Peking.

Orban je 5. jula boravio u takođe nenajavljenoj poseti Moksvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i sa njim razgovarao, između ostalog, o situaciji oko Ukrajine, a prethodno je 2. jula posetio Kijev i razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Zvaničnici EU su povodom Orbanove posete Moskvi saopštili da on nema mandat da prestavlja EU u razgovorima sa Rusijom, dok je Orban istakao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Mađarska je 1. jula preuzela predsedavanje EU.

BONUS VIDEO: TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzacije

Pogledajte više