BAJDEN ČESTITAO STARMERU NA POBEDI: Radujem se saradnji

Tanjug 05. 07. 2024. u 23:55

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden pozvao je danas telefonom novog britanskog premijera Kira Starmera kako bi mu čestitao na pobedi Laburističke stranke na parlamentarnim izborima, saopštila je Bela kuća.

Foto: AP Photo/Gerald Herbert

- Lideri su potvrdili poseban odnos između naših zemalja i važnost zajedničkog rada u podršci slobode i demokratije širom sveta - navodi se u saopštenju Bele kuće, preneo je Rojters.

Bajden je rekao da se raduje bliskoj saradnji sa Starmerom po pitanjima od ključnog značaja, uključujući "podršku Ukrajini protiv Rusije" i Sporazumu na Veliki petku, kao i radu sa liderima Severne Irske na rastu i ekonomskim mogućnostima.

Predsednik SAD dodaje da se, takođe, raduje susretu sa Starmerom sledeće nedelje u Vašingtonu povodom NATO samita koji obeležava 75. godišnjicu Alijanse, dodaje se u saopštenju Bele kuće.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci.

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto.

Pogledajte više