UZDRMANA "OSOVINA" EVROPSKE UNIJE: Šolc zabrinut izborom komšija, desničari stvaraju novu grupu u Evropskom parlamentu

I. Stanojević 02. 07. 2024. u 15:14

ISHOD parlamentarnih izbora u Francuskoj podigao je na noge i građane u susednoj Nemačkoj. Prodor krajnje desnice u Parizu, zategao je odnose Pariza i Berlina kao osovine Evropske unije. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na državnoj televiziji da je zabrinut zbog izbora kod komšija, dok analitičari upozoravaju da "ekstremisti kucaju na kapije moći".

Foto: EPA

Na ispitu će, nema sumnje, biti francusko-nemački odnosi, iako je Žordan Bardela, još uoči izbora, rekao da on, kao mogući šef vlade u Parizu, ništa ne bi promenio u odnosu prema Berlinu, barem u početku. Jer, on je već u predizbornom programu, između ostalog, predvideo ukidanje projekata nemačko-francuskog tenka i aviona.

Bura iz "osovine" prenosi se već i na druge evropske zemlje. Populističke partije Austrije i Mađarske su, zajedno sa slično orijentisanom češkom strankom ANO bivšeg premijera Andreja Babiša, objavile juče da će formirati novu poslaničku grupu u Evropskom parlamentu - "Patriote za Evropu".

Posle višenedeljnih spekulacija, Viktor Orban, lider FPO Herbert Kikl i Babiš zvanično su formirali novi politički savez, koji ima za cilj da bude "najjača desničarska grupacija u evropskoj politici".

- Evropski narod želi tri stvari: mir, red i razvoj. Sve što dobijaju od sadašnje briselske elite su rat, migracija i stagnacija - naveo je Orban.

Juče je i portugalska krajnje desničarska partija Šega objavila da priprema priključenje Orbanovoj grupaciji, kojoj bi, potom, tri nacionalne stranke nedostajale da bude priznat kao frakcija Evropskog parlamenta. Mada tri osnivačke stranke ovog saveza imaju više od 23 poslanika, potrebnih za formiranje grupacije u EP, pravila nalažu da poslanici dolaze iz najmanje četvrtine od 27 članica EU.

I taj uslov bi mogao veoma brzo da bude ispunjen budući da je i zamenik premijera i italijanski ministar saobraćaja Mateo Salvini rekao da "postoje dobre šanse da njegova stranka Liga prihvati poziv da se pridruži novom savezu 'Patriote za Evropu'".

I nemačka krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) nada se da će, zbog pojave novih grupacija slične orijentacije, uključujući Orbanov Fides, izaći iz izolacije u Evropskom parlamentu u koju je upala pošto je izbačena iz prethodne grupe Identitet i demokratija (ID). Portparolka i kopredsednica AfD Alis Vajdel ocenila je da to otvara nove mogućnosti za AfD da sarađuje sa drugim partijama.

Francuska krajnje desničarska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen bila je glavni inicijator za izbacivanje AfD iz grupe ID, jer već duže nisu u dobrim odnosima.

Nemačka stranka ima bliske odnose sa austrijskom FPO Herberta Kikla, koji je snažno lobirao da AfD bude ponovo primljen u njihovu bivšu desničarsku ID grupu u Evropskom parlamentu. Odnosi sa Orbanom su, međutim, teži, vele analitičari. Orban, kao suosnivač novih "Patriota za Evropu" ranije je izjavio da je nejasno da li je AfD za ili protiv Evrope. Ovo bi se sada moglo promeniti, jer Nemci, usled novonastalih okolnosti, traže nove saveznike u Evropskom parlamentu.

Puca po šavovima?

DIREKTOR Nemačko-francuskog instituta u Ludvigzburgu Mark Ringel smatra da pobeda desničarske opcije u Francuskoj donosi probleme za bilateralne odnose i popriličnu političku nesigurnost. Potencijalni konflikt sa Berlinom, zapisan je, crno na belo, u nekim tačkama predizbornog programa Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. Na spisku su smanjivanje francuskog doprinosa briselskom budžetu, istupanje iz zajedničkog tržišta električne energije, raskid sporazuma o migracijama i ograničavanje slobode putovanja za osobe koje nisu državljani EU.

Pogledajte više