GORI NA GRČKIM OSTRVIMA: Požari divljaju na Hiosu i Kosu - građanima naređeno da se upute na plažu

Tanjug 01. 07. 2024. u 14:08

GRČKA službe za vanredne situacije izdale su naredbe za evakuaciju stanovnika sa područja Metohi na zapadnom Hiosu, pozivajući ih da se upute na obližnju plažu, prenosi AP.

Foto: Tanjug/ AP

Nešto južnije, na ostrvu Kos, vatrogasna služba je saopštila da se 20 vatrogasaca, helikopter i dobrovoljci bore protiv požara koji je izbio u centralnom delu ostrva.

Požari su izbili dan nakon što je vatrogasna služba uspela da obuzda dva velika šumska požara blizu Atine koji su se razbuktali pod naletima snažnog vetra.

- Imali smo izuzetno težak jun u pogledu meteoroloških uslova, sa jakom sušom i neuobičajeno jakim vetrovima za ovo doba godine. Ovo leto će biti posebno opasno zbog požara - rekao je danas grčki premijer Kirjakos Micotakis na sednici vlade.

Grčka je ove godine u okviru priprema za borbu protiv požara angažovala više novih pripadnika vatrogasnih službi i intenzivirala je procese profesionalne obuke.

- Svi zainteresovani će moći da podnesu svoje kandidature i polože obavezne testove i van termina redovnih konkursa za prijem kandidata u vatrogasnu službu - poručio je grčki premijer.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pogledajte više